Senaste inläggen

Av Ann-Sofie - 7 december 2014 22:30

Idag är det den 2:a advent och det har varit riktigt skitväder så vi har bakat och pysslat. När makens taxi kom och hämtade honom i förmiddags för att ta honom till flygplatsen för att påbörja tjänsteresan satte jag och killarna igång med pepparkakshuset. Storebror var riktigt sugen och kom väl ihåg förra årets pepparkakshus där vi lät sockerfigurer som såg ut som Snövit och de sju dvärgarna bo. I år fick det bli tomteverkstad eftersom vi hittat små tomtegubbar av socker på den fantastiska butiken tårtdecor här i Kungälv (Tips! De har även webbshop.).

 

- Yummie! Ser det verkligen ut som den lilla godisgrisen tänker här medan storebror är mer intresserad av hur tomten skall

kunna komma ner i skorstenen.


 


På Ikea har de även lite roliga bakgrejer i sitt sortiment numera och sist vi var där hittade jag små formar att göra marsipanfigurer (snögubbe, gran, klocka) med. Jättefina ockverkligen lätta att jobba med! Så jag köpte även lite marsipan och vi testade även dessa och använde snögubbarna och granarna vi gjort att pynta tomteverksta'n med. Även pepparkakshusets delar är köpta på Ikea och igår kväll satte jag ihop det när barnen somnat. Vid montering brukar jag använda glasyr gjord på äggvita och florsocker samt citronsaft som vispats tjock med elvisp (inga särskilda mått dock utan använde en äggvita, några droppar citronsaft och florsocker på känn till detta hus). Funkar kanon och är såväl hållbart som lätt att jobba med och giftfritt när någon får för sig att smaka på huset...   


       

Storebror ägnade sig som sagt helhjärtat åt att pynta huset medan lillebror fokuserade mer på marsipanfigurerna. Det var faktiskt väldigt lätt och med lite hjälp så fixade han själv till stor del två granar och två snögubbar. Mycket nöjd kille som kunde ge sin storebror en av varje.


 

 

Tadaa, det färdiga resultatet!

Vid vänster gavel bakom granarna skymtar några gröna maskar som kryper ut och in i huset....

mycket underhållande och häftigt inslag om ni frågar killarna.


Lusseknutar

Japp som jag befarade tog lussebullarna, som jag skrev om i förra inlägget, slut ganska fort. En stor bidragande andel var att mitt P (mannen i huset) blev väldigt förtjust i dessa...


Så i morse satte jag och F en ny deg eftersom vi ju måste ha lussebullar hemma till Lucia. Eftersom knutarna me fyllning var extra populära här hemma så satsade vi enbart på att göra dessa.  Vi följde samma recept som sist men blandade i lite kardemumma i råsockret eftersom jag tycker det ger lite extra god smak. Jobbade även lite mer på knutarnas utseende då barnen just då var upptagna att se på filmen "De 101 dalmatinerna" som gick på Tv idag.

 


 

  Och ja de blev lika goda som sist!
Så du får väl hålla tummarna att det finns kvar några när du kommer hem på fredag älskling!


Mars-crispies

Medan jag skriver detta inlägg märker jag tyvärr att min karaktär inte är den allra bästa! Detta eftersom jag samtidigt mumsar på det enda julgodiset jag gjort i år. Hittade det på en blogg "Matplatsen" som jag nytt blivit tipsad om och som verkar bjuda på många goda recept. Dessa var riktigt goda och väldigt lätta att göra. Vet dock inte riktigt om det är någon skillnad på ingrediensen Rice crispies och Vårgårdaris. Dessa stod på samma hylla i mataffären och de verkade ganska lika. Hursomhelst valde jag Vårgårdaris och det blev väldigt gott godis! Köpte även några juliga minimuffins formar som jag skedade upp smeten i.


 


Mars Krispies

4 Mars bars
90 g smör
50 g rice krispies/ Vårgårdaris

Smält ihop smör och mars på svag värme till en jämn smet. Om det ser ut att skära sig vispa bara en stund till så går smeten ihop.  Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies. Fördela smeten i ca 45 st minimuffinsformar alternativt i klickar direkt på bakplåtspappret och låt stelna.


 

Med dessa bak- och pysseltips hälsar jag er en fortsatt trevlig 2:a advent & en god natt! 

Av Ann-Sofie - 27 november 2014 15:30

Mellan alla sjukdomar som avlöst och avlöser varandra (nu går magsjukan här) så har jag och barnen hunnit baka en sats lussebullar. Fantastiskt goda efter ett recept som bagaren Anna Björlin bakade på tv-programmer go'kväll i lördags. Vi gjorde två varianter dvs halva satsen med smör och sockerfyllning och halva utan fyllning och båda blev riktigt goda och saftiga. Okej de med fyllning blev saftigare men inga blev torra.... ;) 


Saffransbullar

Saffransdeg:

  • 300 g mjölk (3 dl)
  • 0,5 g saffran (1 paket)
  • 1 tsk socker
  • 30 g röd jäst
  • 600-660 g vetemjöl (ca 10 - 11dl)
  • ½ tsk salt
  • 120 g smör, rumstempererat
  • 140 g vit sirap (ca: 1 dl)

Grundfyllning med mandel:

  • 80 g smör, rumstempererat
  • 80 g mandelmassa
  • 25 g socker (ca: ¼ dl)

OBS! Jag ville inte ha mandelmassa i mina så jag struntade i det och tog lite mer smör och blandade med råsocker istället för strösocker och lite vaniljpulver. Det blev väldigt mumsiga och saftiga bullar det med!

Vid bakningen:

  • 1 st ägg till pensling
  • råsocker

Mortla saffran med 1 tsk socker, koka upp mjölk med saffran och låt stå till den svalnat till rumstemperatur.

Smula ner jästen i mjölken och rör till den löst sig. Blanda mjölk, jäst och hälften av mjölet först, låt det gå ihop till en smidig deg. Tillsätt resterande ingredienser och kör på medelhastighet i ca: 10 min. i degblandare tills degen börjar bli glansig på ytan och släpper fint från kanterna.

Låt vila i bunken under duk i ca: 20-30 min. Blanda alla ingredienser till fyllningen till en jämn massa. Dela degen i två bitar.

”Saffransknut”
Kavla ut biten till ca: 30 cm bred och ca: 50 cm lång. Stryk på fyllning. Vik degen på bredden, skär remsor ca: 2 cm breda (50-60 g). Rulla knutar och lägg gärna i muffinsform. Sätt på plåt. Låt jäsa under duk till dubbel storlek. Pensla med ägg och strö på råsocker. Grädda i 200°C i 8-10 min.

”Saffransfläta”
Dela degen på 12 små bitar. Ca: 50 g styck. Forma först till runda, sedan till något avlånga stycken, låt dessa vila någon minut. Rulla ut degstyckerna till avlånga strängar, ca: 30 cm. Gör en ögla på mitten, vik igenom, vrid runt och forma en liten fläta.

Låt jäsa under duk till dubbel storlek. Tryck ner ett par russin om så önskas. Pensla med ägg. Grädda i 225°C i 6-8 min. till fin ljus färg.


 


Bäst på decemberfikat tillsammans med lite glögg och pepparkakor pimpade med st. Agur ost!


Frågan är dock om det finns några kvar till Lusse så goda som de var....!!?? ;)

Av Ann-Sofie - 16 november 2014 11:15

 Det har varit  Fars dag igen. Tanken är ju barnen skall visa omtake om sin pappa och gärna presenta med något egentillverkat som en teckning, något de skapat i slöjden eller liknande. Kan dock tänka att mig mammorna också ofta hjälper till på ett hörn. Hemma hos oss har far en stående önskan varje och det är en ny mugg med ett foto eller liknande på pojkarna. Detta var vad han blev firad med på sin första Far dag då vår stora kille bara var 4 månader och har blivit någon sorts tradition.


Som mamma och fru firade jag honom lite extra i år eftersom jag tycker han är världens bästa pappa till våra små pojkar. senaste månaden har det varit fullt upp hemma och dagissjukdomarna har avlöst varandra, magsjuka, hög feber, dunderförkylning, hosta och jag vet allt vad det varit...Under sådana perioder är det extra svårt att få ihop vardagspusslet men vi gör så gott vi kan och tack vare att vi kan dela på vabbandet och att vi har underbara kollegor och chefer så funkar det ändå på något sätt. Tack alla som hjälper till på ett eller annat sätt! Och lite extra guldkant på tillvaron är ju aldrig fel så från mig fick mitt P något ätbart som jag även tänkte dela med mig av här. Hembakta kalljästa baguetter med ostbricka - mmm....så gott och mysigt att mumsa på när barnen somnat på kvällen!

 Ostbrickan bestod av appenzeller, tryffelbrie, långlagrad prästost, camembert, getost utan kant skuren i små rundlar och rullade i paprikapulver och toppade med fikonkompott (en av komponenterna på osttallriken på vår bröllopsfest) samt fikonkompott och lufttorkad skinkbitar.


 

Kalljästa baguetter

Degen görs på kvällen och bakas ut på morgonen. Receptet kommer från Maud Onnemark på Gokväll och ger 4 st baguetter.

  • 5 dl kallt vatten, 500 g
  • 5 g jäst, ärtstor bit
  • 12 dl vetemjöl, 720 g
  • 2 1/2 tsk salt

1. Blanda vatten och jäst. Tillsätt mjölet och saltet och arbeta ordentligt i en minut. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 12 timmar.

2. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i fyra bitar. Platta och dra ut bitarna till rektanglar. Vik över från kortsidan lite över hälften och sedan från andra kortsidan lite över den vikta hälften. Vik ihop igen till en korv. Rulla ut ändarna tills de blir avsmalnande och lite spetsiga. Lägg dem på bakplåtspapper med skarven neråt. Jäs ca 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 275°. Sätt samtidigt in en plåt i ugnen eller en baksten.

4. När baguetterna är färdigjästa är det dags att flytta över bakplåtspapperet till den varma plåten. Sikta över mjöl och skär sneda skåror med kniv vinklad till 45°.

5. Sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda ca 25 minuter. Sänk temperaturen om de blir för brända.

6. Ta ut och låt svalna på galler. De är godast nygräddade men det går också att frysa, tina och sprödvärma lite före serveringen.


 

 


                                          


  Stort grattis till pappa Pär - du är bäst!   

Av Ann-Sofie - 15 november 2014 10:45

För en vecka sedan var det kladdkakans dag och jag och småkillarna fick beök av våran älskade syster/moster och hennes fina hund Jason. Vi hade en riktig myskväll tillsammans och åt hämtsushi och kladdkaka och såg på film. Min stora kille B ville gärna visa sin moster Fin världens enligt honom bästa film; Planes 2. Sedan hjälpte hon mig med läggningen och efter det blev det mer mys och tjejsnack  i soffan soffan med var sin kopp chai.

Tack för en mysig kväll syrran, du är bäst och finns alltid här för oss när det behövs som mest -guld värt!!   


Här kommer receptet på Kladdkakan som denna gång fick en liten extra god smak av Nutella.


Det här behöver du för att baka kladdkaka :

 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
1 dl nutella
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

 Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något, rör sedan i  nutella. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en form ( smord och "bröad" med kakao ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet.

Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat. Servera med lättvispad grädde och hallon


 


Provade att baka kakan i en avlång pajform med löstagbar botten denna gång som omväxling. Tyckte det blev riktigt fint och toppad med grädde och färska hallon kändes den riktigt festlig.

Smaklig fika!

Av Ann-Sofie - 19 oktober 2014 22:20

Jag älskar smörgåstårta! Dock inte vilken som helst utan det skall vara "mammas smörgåstårta".  Den måste inte vara gjord av henne men ett speciellt recept, som  jag kommer dela med mig av här, måste ha använts! 


Jag har ingen aning om vart receptet kommer ifrån men så länge jag kan minnas har denna smörgåstårta ofta bjudits på vid födelsedagskalas i min familj. Jag tycker om smakkombinationen av de två lagren men ärligt talat har jag alltid tyckt allra bäst om att till frukost dagen efter äta den lilla bit som förhoppningsvis blivit över sedan kalaset. 


Förra veckan var en skitvecka hos oss då hela familjen drabbades av magsjukan som småkillarna först blev smittade av på dagis. Jag som var sist ut började äntligen känna lite matsug i fredags och då var det denna smörgåstårta som dök upp i mina tankar. Så i går morse skrev jag en handlinglista och skickade mannen till affären. Åh vad gott det blev!  Min syster kom på besök igår och blev glatt överraskad med smörgåstårtan som hon så väl känner till och tycker om.


Hursomhelst blev det ett lyxigt slut på en seg vecka och tårtan smakade som mammas original förutom att jag täckte kanterna med smulade ostbågar istället för salladsblad som jag annars brukar. Nedan följer recept och bild på denna mumsiga skapelse som är perfekt då man behöver bjuda på något gott som kan förberedas.


Mamma Annette's smörgåstårta


Man behöver följande:


Smörgåstårtbottnar, landgångsbröd alternativt ihop-pusslade kantskurna rostbröd


Lager 1

1 burk Herring (delad i småbitar)

3-4 ägg

½ tub majonnäs

hackad dill efter smak

1 tsk socker


Lager 2

1 liten burk konserverad ananas i skivor

1 äpple skalat och hackat i småtärningar

1 päron skalat och hackat i småtärningar

½ gurka skald och hackad i småtärningar

1 hg skinka skuren i småbitar

2½ dl vispad grädde samt lite majonnäs


Gör så här:

Blada alla ingredinser för respektive lager i varsin burke. Lägg sedan ett lager bröd och bred på ett tunt lager smör och lägg sedan på fyllning nr 1. Fortsätt sedan med ett nytt brödlager och lägg sedan lager 2 och toppa med sista brödlagret. Jag brukar ta undan lite grädde blandat med majonnäs och breda på runt hela tårta och ställa den kallt några timmar. Sedan dekoreras tårtan med det man tycker om. Denna tårtan pryddes med skalade räkor, kokta ägg, tunt skivade polkabetor, strimlad gurka, cocktailtomater, salta pinnar, vindruvor, dillvippor samt salladsblad och krossade ostbågar.


 

Kalasgott!!











Av Ann-Sofie - 24 september 2014 18:30

 LA MEME LUNE NOUS VOIT ~ DENSAMMA MÅNE SER OSS


    

" Så liten och självklar i orden men ändå stor i tanken och nära hjärtat. Att där, under den vida himlen, är vi alla lika. När våra liv korsas av snåriga vägar, när dagar ter sig sannerligen annorlunda, när platsen där du är född ska bestämma om du har lyckan i din  hand. Då och där och varje dag slår mig tanken att vi bara hade en evinnerlig tur. Det kunde lika gäna varit du eller jag "


Bilden är tecknad av  den svenske konstnären Einar Nerman i början av 1900-talet och print med samma motiv finns att köpa på  http://www.mokkasin.com/sv/. Där går just nu 200 kr av varje såld print oavkortat till Cancerfonden.


För ett år sedan började jag på min nuvarande tjänst och för att fira att kollegorna stått ut med mig så bjöd jag idag på "god frukost" i form av nybakat bröd med ost och smör till 9-fikan på jobbet. Kändes väldigt gott och lyxigt som omväxling till min vanliga frukostmacka som brukar bestå av en skiva lingongrova uttagen från frysen på morgonen pimpad med det pålägget som råkar finnas hemma. Tror att kollegorna också var nöjda för det var bara smulor kvar på skärbrädan när vi fikat klart! Nedan följer receptet om någon är sugen på att testa.


Kalljäst vitt bondbröd 2 runda bröd

50 g jäst

1 msk honung

1 msk salt

5 dl kallt vatten

12 dl vetemjöl, gärna special

1 msk olja

1. Lös jästen i vattnet och tillsätt salt och honung. Arbeta in mjölet (spar lite till utbakningen) kör i degen i hushållsassistent ca 10 min.
2. Smörj en bunke med olja invändigt och lägg ner den färdigknådade degen alternativt lägg degen i en ”inmjölad” jäskorg.   Tänk på att bunken ska vara stor. Degen ska kunna jäsa till dubbel storlek. Täck med plastfilm och sätt bunken i kylen över natten eller minst 6 timmar.

Kommentar: Jag delade den i två delar och jäste den ena delen i en vanlig bunke och den andra i en jäskorg.


3. Följande morgon stjälp ut degen från bunkarna direkt på plåten. Pudra eventuellt över lite mjöl.  Låt jäsa cirka 30 minuter på bakplåtspappersklädd plåt.


4. Degen gräddas i 20 minuter i 250 graders värme. Stäng därefter av ugnen och låt brödet stå kvar i ytterligare 15 minuter.

Kommentar: Jag gräddade i 30 min  strax under 250 graders värme i 30 minuter och tog sedan ut det och det funkade med!


   

Ett gott skratt såväl förlänger livet såväl som att det gör livet mer värt att leva! Så även go fika i måttliga mängder...


Alla kan inte förändra världen men man kan alltid göra något för alla de som finns i ens närhet.

Bjud kollegorna på överraskningsfika. Ring en vän. Lek en stund extra med dina barn trots att disken väntar. Bjud din älskade på dennes favoriträtt. Hälsa på någon gammal släkting. Osv.

Av Ann-Sofie - 14 september 2014 10:08

Det är verkligen inte varje dag jag får klä upp mig och gå på fest men plötsligt så händer det! Då gäller det att ta vara på tillfället. Min fina vän L hade ordnat en härlig födelsedagsfest med ett lite ovanligt tema "Desperate housewives" vilket passade bra då hon bara bjudit just desperate housewives (!?) eller?  Hursomhelt var det fantastikt bra fixat och genomtänkt med en god buffé och superfint dekorerat. Inte varje dag man blir välkomnad och fotad på röda mattan!


                                


En födelsedagspresent till denna tjej måste vara lite glammig tycker jag så det fick bli en fantastiskt fin (och god hoppas jag!) flaska champagne som var designad av vår duktiga svenska designer Ida Sjöstedt. Till detta passade jag på att baka fina små parmesankex. Framöver kommer jag vara föräldraledig och vara hemma med mina små killar på måndagar och i måndags, som var första dagen hemma, passade jag och min stora kille på att baka dessa kex när lillebror sov middag. Förutom detta blev det även ett tandläkarbesök och i övrigt bara myste vi hemma tillsammans. Helt underbart!


 


Kakorna blev jättegoda så här kommer receptet. Om man vill kan man även lägga ihop två och två och fylla dem med någon typ färskoströra och kanske toppa med en bit rökt lax men jag tyckte de är godast naturella tillsammans med ett glas champagne!


Parmesankex

Recept från boken Fest med systrarna von Sydow.

ca 15 st


100g rumsvarmt smör

1 msk rårörsocker

1½ dl riven färsk parmesan

2½ dl vetemjöl

några kvistar persilja, timjan eller dill

1 äggvita


Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ost och mjöl, blanda ihop till en smulig deg. Rulla degen till en längd. Ca 3-4 cm i diametern. Plasta in degrullen och låt vila ca 30 min i kylen. Värm ugnen till 175 g. Skär upp degen i max ½ cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla kakorna tunt med äggvita och fäst ett valfritt litet blad elelr kvist.


Grädda mitt i ugnen cira 8-10 min och låt svalna på plåten.


  
Denna helg och vecka har idag avslutats med ett brunchbesök på Stora Holms säteri (Rekommenderas varmt!!) följt av en god middag tillsammans med nära & kära. Kvällen avrundas nu med lite valvaka. Och ja hur skall detta sluta? Känns tyvärr som att vi går en väldigt osäker framtid till mötes.

Av Ann-Sofie - 21 augusti 2014 21:00

Fyra dagar senare, på lillebrors födelsedag,  var det så dax för släktkalas. Storebror bestämde temat och det fick bli ett Dinosaurie och Traktorkalas efter deras intresse. Vi dukade borden med dinusarierna B fått i födelsedagpresent tidiagre i veckan samt alla småtraktorer vi kunde hitta i lekrummet. Pojkarna var även ute och hämtade stora stenar som dinusarierna kunde klättra på så det skulle se riktigt fint ut.


Som vanligt blir det ett ståhej när gästena kommer och alla paket skall öppnas. Och eftersom det inte är bara är ett födelsedagsbarn utan tre (om även jag får räknas in i skaran) så blir det en ganska intensiv stund. Sedan bjöd vi på kall buffé som bestod av inkokt kyckling med örtsås, färskpotatissallad, ostmuffins samt parmesanpaj. Det fanns även en mindre barnbuffé uppdukad med ett par sorters Pizzor (från frysdisken på mataffären) samt gurkbåtar med köttbullar.


 



  



Recepten på matbuffén kommer från boken Fest med Systrarnas Von Sydow.


Inkokt kyckling med örtsås


Kyckling:

1 kg kyckling filéer

2 l vatten

1 st delad gul lök

10 st pepparkorn

2 st lagerblad

svartpeppar

chilipulver

rivet citronskal


Saltlag:

5 dl vatten

1 dl salt

2 msk socker


Örtsås

2 dl färska örter; ex basilika, timjan, dill, körvel, persilja

3 msk vatten

1 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

4 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

2 tsk honung

salt o peppar

Tillagning

8-10 portioner:

Blanda saltlagen i en bunke tills saltet löses upp. Lägg hela kycklingfiléer i den kalla lagen och låt stå i kylen 4–5 timmar.

Häll av lagen och koka filéerna i osaltat vatten med delad lök och kryddor i 15–20 minuter. Låt kallna snabbt i spadet, sätt gärna ned kastrullen i kallt vatten. Förvara filéerna i lagen så att de håller sig saftiga till servering.

Gör örtsåsen: Mixa örter, vatten och vinäger. Lägg dijonsenap, majonnäs och crème fraiche i en bunke. Vispa ner örtblandningen. Smaka av med honung, salt och peppar.

Ta upp filéerna ur lagen, skiva och krydda lite extra med svartpeppar, chilipulver och citronskal. Skeda över örtsåsen och dekorera med örtblad.

Potatissallad 
6-8 portioner
 
1 kg kokt färskpotatis
1 bunt sparris
1 ask sockerärtor
½ gurka
½ knippe rädisor
3 sticklökar
 
Vinägrett
6 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
salt o peppar
 
Koka sparris och sockerärtor hastigt (ca 2 minuter) i saltat vatten. Skiva potatisen. Dela sparris, skiva gurka, rädisor och lök tunt. Lägg ihop och blanda ned vinägretten. Toppa med körvel eller bladpersilja och gärna krasseblommor.
 
 
Ost paj med topping
6-8 portioner
 
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
1 ägg
 
Fyllning
4 ägg
250g ricotta
2 dl mjölk
1 dl färskriven parmesan
½ dl hackade örter (efter smak såsom; gräslök, basilika, organo, persilja osv.)
Finrivet skal från 1 citron
1 nypa chilipulver
salt o peppar
 
Topping
1 polkabeta
½ bunt rädisor
1 bunt sparris
6-8 skivor kallrökt lax
körvel eller dill till dekoration
 
Pajdeg: Värm ugnen till 225 grader. Mixa mjöl och smör i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar kant). Tryck ut ordentligt över kanten och skär bort överflödig deg med kniv. Nagga botten med en gaffel. Kyl i minst 30 minuter innan gräddning. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min tills den fått fin färg.
 
Fyllning: Sänk temperaturen till 175 grader. Vispa ihop ägg och ricotta och blanda sedan ner mjölk, parmesan örter och citronskal. Krydda med chili och salt o peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ca 30 minuter mitt i ugenen tills fyllningen stelnat.
 
Topping: Skala och skär polkabetan tunt, helst på mandolin. Lägg i kallt vatten. Halvera rädisor och lägg även dem i kallt vatten. Skär bort den nedre träiga delen av sparrisen och lägg sedan sparrisen i kokande lättsaltat vatten i 20 sekunder och kyl sedan i iskallt vatten. Skär sedan sparrisen i önskade bitar men behåll knopparna hela. Dela laxskivorna på hälften. Fördela grönsaker och lax på pajen och krydda med lite svartpeppar.


Det absoult viktigaste på ett födelsedagskalas tycker jag nog ändå är födelsedagstårtan och trots att vi har flera födelsedagsfirare på samma kalas tycker jag alla skall få välja sin egen tårta. För egen del är det inte så viktig att få blåsa ut ljus så min tårta fick vara utan men för barnen är det ju en högtidsstund så de fick var sin tårta med rätt antal ljus. 
 
Storebror har många intressen men det största under våren har nog ändå varit dinosaurier och när man frågar om favoritfärger så säger han alltid svart och ibland klämmer han även till med det smarta svaret, om man har svårt att välja; regnbågens färg. Så det blev en tårta på detta tema till honom. Lillebror pratar inte så mycket ännu men ett av hans första och mest frekventa ord har varit traktor så hur hans tårta skulle se ut var ganska givet. Även glass är ett favoritord så det fick bli en form av glasstårta till honom. För egen del är det väldigt viktigt att det finns jordgubbar på min födelsedagstårta så i år fick det bli en efterrättspaj med en frasig mördegsbotten fylld med len kallrörd kräm och toppad med jordgubbar samt lite andra bär.
 
 

Dinosaurietårta

Receptet på tårtan och fyllning kommer från bloggen Sockerrus och är en s.k Funfetti tårta (strösseltårta). Detta är en tårta som jag tycker passar kanonbra på kalas och kan dekoreras allt efter egen smak. Överdådligt dekorerad eller bara lite strössel på toppen beroende på kalastillfälle och födelsedagsbarn!


  

Så här ser tårtan ut inuti med strösselbottnar och citronfyllning.  

Strösseltårtbotten

2 st äggvitor

1 1/4 dl mjölk

0,5 tsk vaniljpulver

2,5 dl mjöl

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

85 g smör, rumstempererat

0,75 dl strössel konfetti (platta runda från Panudro i denna tårta)


Citronsirap
0,5 dl citronjuice
0,5 dl socker
 

Fyllning och Frosting: Citron Cheesecake frosting

150g smör

300g cream cheese

2,5 dl florsocker

1 dl lemon curd

1 tsk vaniljarom

Gör så här


Tårtbotten:
    1. Vispa ägg, mjölk och vanilj. Ställ äggblandningen åt sidan.
    2. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt.
    3. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om.
    4. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet.
    5. Tillsätt strössel och rör med en slev tills det är blandat.
    6. Fördela smeten jämnt mellan 3 stycken 15 cm formar, ca 200g i varje, (går även att använda aluminiumpajformar som går att köpa i affären på ca 14cm, gör då 5-6st bottnar) och grädda på 175 grader i ca 20 min, (ca 10 min om du använder 5-6 aluminiumformar) kolla av med sticka, den ska vara torr.
Citronsirap:
    1. Koka upp citronjuice och socker i en kastrull.
    2. Låt koka under uppsikt tills alla sockerkristaller löst upp sig.
    3. Ställ åt sidan och låt svalna.
Citron Cheesecake fyllning/frosting:
    1. Vispa smöret fluffigt.
    2. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet tills det är nästan vitt och fluffigt (gärna upp till 10 min).
    3. Tillsätt cream cheese och vispa på låg hastighet tills det är blandat.
    4. Tillsätt lemon curd och vanilj.
    5. Rör på låg hastighet tills allt blandats. 
Montering:
 
1. Lägg en tårtbotten på en tårtbricka/tårtfat.
2. Pensla med citronsirap
3. Bred på ett lager med citron cheesecake frosting.
4. Lägg på en till tårtbotten och pensla med citronsirap.
5. Bred på ett lager med citron cheesecake frosting.
6. Lägg på den sista tårtbottnen på tårtan och pensla med citronsirap.
7. Bred ett tunt lager med frosting över hela tårtan. Ställ sedan in den i kylen i ca 15 min.
8. När frostingen på tårtan har stelnat tar du ut den ur kylen och brer på resten av smörkrämen.
 

Dekoration:

Denna tårta dekorerades med spritsad tårtfyllning samt kavlad svart marsipan. Dinosaurierna gjordes av sockerpasta i olika färger mha en form som jag köpt på en tårtaffär. För att få lite höjd på tårtan och något dinosaurierna kunde luta sig mot kläddes en glasstrut med svart marsipan och ställdes i mitten. Dinosaurierna fick "dansa" runt struten och den pryddes med en svenska flagga i toppen. Även fyra ljus stacks ner i tårtan eftersom vi firande en 4-åring.


 


Traktortårta


Glasstårta med Philadelphiaost.

Gammalt grundrecept som "alltid" funnits i familjen så jag vet tyvärr inte ursprung.


Glass:

2 dl vispgrädde

3 ägg

100-125g philadelphiaost

½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

ev. rivet citronskal


Botten och toppen:

2 paket oreokex. 1 paket gick åt till krosset ovanpå tårtan och ett paket användes till botten.


Dekoration:

Marsipan till traktorer i olika färger samt tårtljus


Vispa grädde i en bunke. Vispa sedan även äggvitor till hårt vitt skum i en annan bunke. I en tredje bunke blandas philadelphiaost, socker, vaniljsocker samt citronskal. När detta blivit en smidig smet vänds sedan den vsiapde grädde ner följt av vispad äggvita.


Häll i önskad form. Strö över krossade kex och låt stå i frysen i minst 4 timmar. Vid detta tillfälle gjorde jag även en botten av krossade Oreokex blandat med smält smör- Detta trycktes sedan ut i springformen och fick vila i frysen i väntan på glassmeten.


Traktorer - dekoration

Traktorerna fick min kära man i uppdrag att modellera en kväll i tv-soffan! Han fick inte så mycket direktiv förutom att det skulle vara två traktorer (eftersom lillebror fyllde två år) gärna i olika färg samt att vi skulle kunna använda tårtljus som avgasrör. Snyggt jobbat av honom tyckte jag!!


 


Bärpaj

Recept från Att lyckas med gott hembakat av Agneta Lampe


Mördegsbotten

3 dl vetemjöl

½ dl socker

125 g smör

1 äggula


Hacka samman smör och mjöl. Tillsätt sedan socker och äggula. Arbeta snabbt samman och låt vila en stund. Kavla ut degen och klä en pajform gärna med löstagbar botten. Ställ formen kallt i 15 min. Grädda i 225 grader varm ugn i ca 20 min.


Fyllning

2 äggulor

2 msk socker

2 dl vispgrädde

1 blad gelantin


1 liter bär; jordgubbar, hallon och blåbär.


Vispa ägg och socker till fyllningen. Vattenlägg gelatinbladen, krama ur vattnet ur de mjuka bladen och smält försiktigt. Rör ner i äggsmeten och blanda sedan i den vispade grädden.


Bred ut krämen i pajformen och dekorera med bär.


 


Barnen hade väldigt roligt framförallt med sina sysslingar och kusiner och ägnade inte så mycket tid åt att äta under kalaset. Det finns ju så mycket annat som är så mycket roligare att göra istället; läs LEKA!! Men tårtbuffén är ju ändå ett av kalasets höjdpunkter såväl under spänningen vid útblåsningen av tårtljusen som vid den mumsiga  fikastunden.

                                                         


Hipp hipp hurra!! Alla vi födelsedagsbarn var så nöjda med kalaset och somnade lyckliga och trötta på kvällen. Så roligt att så många kunde komma och fira med oss trots födelsedagskalas mitt i semestern och tack för alla roliga och fina presenter!!


Ovido - Quiz & Flashcards