Senaste inläggen

Av Ann-Sofie - 14 september 2015 22:00

Oishii....betyder gott på japanska! Fredagsmyset i helgen var verkligen en höjdare och samtliga familjemedlemmar hittade kombinationer som just de gillade. Med inspiration från tv programmet Fahlens matäventyr och förra veckans avsnitt om Japan  kom Sushitrutar på menyn hemma hos oss i fredags. Lämplig sushifyllning inhandlades och sedan var det bara att skiva och lägga upp godsakerna så att var en och en kunde ta för sig vad man önskade i sann ”tacoanda”. I stället för tortillabröd serverades noriark (sjögräsark) som delats i mindre fyrkanter. 


 


Följande dukades upp och egentligen var det bara räkorna samt sushiriset som krävde tillagning: 

Salmalax i tunna skivor, rå tonfisk i stavar, råa pilgrimsmusslor delade i kvartar, skivad avokado, rättika i tunna stavar som legat i iskallt vatten, tunna gurkstavar toppade med rostade sesamfrön, sjögrässallad (hade tur och hittade detta i butikens fiskdisk), ebi furai (friterade pankopanerade råa jätteräkor), majonnäs, finhackad chili, koriander, sushiris samt japansk sojasås och wasabi. 


Ebi furai

Supergoda och frasiga jätteräkor. Dessa brukar serveras med en sås som kallas ”Tonkatsusås” och ätas som tillbehör till ris. 

* 10-15 frysta jätteräkor utan skal 

* 1 uppvispat ägg

* Panko (japanskt ströbröd) 

* Vetemjöl

Tina först räkorna och skär sedan små snitt i böjen så att räkan blir rak. Doppas sedan räkan i mjölet så den får ett tunt lager mjöl och doppa sedan den i äggvispet och avsluta med ett pankodopp. Värm sedan frityr olja och fritera räkan tills den flyter upp och fått en fin färg. 


Sushiris

* Sushiris, 2½ dl sushiris

* risvinäger, 1½ msk

* Salt, ½ tsk

* Socker, 1 msk

Tvätta riset och koka enligt instruktionerna på paketet. Blanda sedan ihop dressingen och häll över riset och blanda försiktigt samman och servera i en skål brevid de olika tillbehören.


Man kan såklart blanda som man vill men jag tog ett noriblad och täckte med ett tunt rislager följt av topping. Mina favoriter blev pilgrimsmusslor, koriander, gurka samt sjögrässallad. En annan riktigt god fyllning var friterad räka, avokado samt majonnäs. Hela härligheten dippades sedan i soyasås utblandad med lite wasabi och sköldes ner med öl.


   

Killarna valde dock att strunta i att göra wraps utan åt helt enkelt ris och friterade räkor med pinnar. Hade dock hittat "specialpinnar" på ica kvantum med ett plasttillbehör på toppen som gjorde pinnarna till pincetter vilket passade barnen bra.


 

Testa gärna att bjuda på detta och gör även era egna varianter och skapa egna "favoriter". Jag får ibland crawings på japansk mat men i stort sett aldrig på sushi. Även om jag tycker mycket om det så är det inte min favorit i det japanska köket utan det finns så mycket mer fantastisk mat. Många olika grönsaker men även såväl kött som fisk är förutom ris viktiga ingredienser och de japanska smakerna skulle jag beskriva som friska och "rena".  Jag tillbringade en period av min studietid i Osaka och hade en fantastisk tid hos min japanska värdfamilj. Mamman i familjen var en riktigt duktig kock och jag spenderade så mycket tid jag kunde med henne i köket och lärde mig laga ett antal härliga rätter. Tusen tack till dig, min japanska "mamma", för denna ovärderliga kunskap och mysiga stunder i ditt kök -Arigatou okasaan!


  Delicious food is love and is to be found worldwide   

Av Ann-Sofie - 26 augusti 2015 19:30

Vilken härlig avslutning på sommaren vi haft de senaste veckorna och vad vi har njutit av att vara ute när vi kommit hem från jobb och dagis. Helgen som precis var bjöd även på en fest i kärlekens tecken då vi var bjudna på bröllop i Skåne, närmare bestämt Skanör. Det var en fantastisk dag med underbart sommarväder och ett strålande vackert brudpar. Det var även roligt att få komma ner till Sveriges sydligaste spets trots att det var en bit att åka. Dagen efter bröllopet hann vi även med att njuta av en stund på en av de stora sandstränderna, med de gulliga badhytterna, innan vi åkte hemåt igen. Pojkarna hade passat på att sova över hos mormor och morfar och det var härligt att vara tillsammans igen när vi träffades hemma på söndag eftermiddag. Helgen avslutades med fortsatt sol och värme så det var svårt att gå in i söndags kväll så vi bestämde oss för att äta middagen ute i trädgården.

  


Barnen fick bestämma så det blev amerikanska pannkakor och frysta hallon som deras farmor plockat åt dem i trädgården i Torslanda.

 

3-årigen fixade pannkakorna lätt som en plätt. De var bara plocka ut fryspåsen och lägga upp på en plåt så skjutsade jag sedan in dem i ugnen några minuter. Ta-daaa middag färdig på nolltid! Hemgjort vinner ju i stort sett alltid alla smaktester och så även här men dessa får helt klart godkänt som smidig snabbmat nån gång.

 

Storebror fixade sedan dukningen på barnens trädgårdsbord som just nu står uppe vid tomtgränsen vid den söta bron som  jag fick av svärfar i födelsedagspresent i somras. Så mysigt att sitta där och mumsa tillsammans!

 

Jag drömmer om en trädgård i stil med den målarens Monets lummig trädgård i Frankrike med vacker grönska och små broar över bäckar fyllda med med näckrosor. Vår lilla bro korsar snarare ett stort dike än en bäck så tyvärr blir det nog inga näckrosor där men det är ändå en mysig del av trädgården. Bron går till  barnens favoritlekplats, den spännande skogen bakom huset.

Bon apetit! 



Av Ann-Sofie - 13 augusti 2015 23:15

Koriander är så gott! Det har ju en ganska speciell smak så jag tror att antingen hatar eller älskar man det. Både jag och min man tillhör den senare kategorin och har samlat på oss några goda rätter som man kan laga till när koriandersuget kommer smygande. För er som liksom vi älskar smaken eller ni som ännu inte smakat eller som känner att ni gärna vill ge det ett nytt försök testa gärna något av dessa recept. Rekommenderar dock inte att äta dem samtidigt då jag tror det kan bli lite väl mycket av det goda. Recepten kommer från två grymt duktiga kvinnliga svenska kockar. Dipp-såsen har jag hittat i Leila Lindholms senaste kokbok och den passar otroligt bra att bjuda som dipp på skaldjursbuffen eller kräftskivan. Det andra receptet kommer från Katja Palmdahl. En duktig kock som gör fantastiskt vackra och fräscha uppläggningar och driver restaurang Katjas kök på Stora Holms säteri på Hisingen i Göteborg.


Korianderdipp
1 kruka koriander

½ dl majonnäs 
1½ dl grekisk yoghurt
½ klyfta riven vitlök

Skal och saft från av ½ limefrukt
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn 


Gör korianderdippen genom att finhacka koriander och blanda med grekisk yoghurt, majonnäs, limesaft och rivet skal, flingsalt och svartpeppar.


 


Katjas korianderkryddade entrecote

4 skivor entrecote ca 200g

salt och peppar


Marinad

1 vitlöksklyfta, riven

½ röd chili, riven

1 msk riven ingefära

1 lime, fint rivet skal och lite juice

2 msk hackad koriander


Grilla köttet enligt smak och krydda med salt och peppar. Lägg alla ingredienserna till marinaden i ett fat och vänd de nygrillade biffarna i den. Låt ligga och vila under lite folie innan de skivas upp.  Häll marianden över och krydda med lite salt och peppar.


Till denna kötträtt tycker jag det passar bra med ugnsbakade sötpotatisklyftisar och en god salsa förslagsvis gjord på följande ingredienser; mango, avokado, rödlök, lime, cocktailtomater, olivolja, flingsalt och svartpeppar.


 


För att få ihop en komplett korianderfrossa får jag dock inte glömma att tipsa om ett annat favoritrecept med underbara smaker av koriander; fläskfärs i salladsblad. Helt underbar rätt att avnjuta på altanen en varm sommarkväll med en kall öl. Enligt ursprungsreceptet i kokboken (Kitchenhero av Donal Skehan) skall det dock inte alls ingå koriander utan mynta. Jag älskar vår  variant med koriander men testa gärna med mynta också ifall någon annan trots allt skulle föredra det. Laga och avnjut tillsammans med nära och kära.


Fläskfärs i salladsblad

4 portioner


1 msk neutral olja

250g fläskfärs

3 finhackade vitlöksklyftor

1 urkärnad och finhackad röd chili

1 msk fisksås

1 msk mörk soja

1 msk strösocker

5 finhackade salladslökar

1 kruka koriander (alt mynta)

juice från 1 lime


Till servering

Blad från två små hjärtbladssalladshuvuden (alt isbergssallad el liknande)

Thailändsk sweet chilisås


Hetta upp solrosolja i en stekpanna och lägg i fläskfärs. Stek 2-3 min medan färsen delas med en trägaffel. Tillsätt vitlök och chili och stek ytterligaren någon minut.


Häll i fisksås, soja och socker. Rör om och stek i ca 1 min till köttet får fin färg. Lägg i hälften av salladslöken, hälften av koriandern samt limejuice och stek 1-2 minuter. Ta bort från plattan och låt svalna en aning.


Servering: lägg en matsked färs på varje salladsblad och toppa med salladslök och koriander samt eventuellt sweet chilisås.
 


Bon apetit och skål!



Av Ann-Sofie - 24 juli 2015 00:17

Dagen efter släktkalaset var det så äntligen dax för lillebrors födelsedag. Åh vad han har väntat och längtat. Att fylla tre kändes stort för honom och det var väldigt spännande. Han hoppades så att även han skulle få en egen verktygslåda som storebror fått på sin dag. Och gissa vad han blev glad när han öppnade paketet med verktygslådan samt "byggartröjan".

 

När han fått lite välling i magen, såklart sittande i soffan i mammas knä som vanligt, var han sedan redo för dagens äventyr.

 


Eftersom storebror önskat en utflykt på "sin" dag tänkte jag att vi även skulle göra något speciellt med lillebror på hans dag. Deras kusin som var med oss på Alfonshuset hade sovit över hos oss så även hon följde med på ett litet äventyr i vår egen stad; Kungälv. Här finns ju mycket historia och två gamla fästningar inom samma kommun. I Kungälv finns Bohus fästning och på Marstrand finns Carlstens fästning. Vi valde att besöka Bohus fästning där vi dagen till ära kunde lyssna på en sagoberättare. Detta var roligt för barnen eftersom berättaren var en riktig skådespelare med historiska kläder som berättade med stor inlevelse. Sagan för dagen handlade om tre bröder, en prinsessa och ett troll. Mycket spännande. Sedan var det även toppen att springa runt och kika in i fängelsehålor och titta på utsikten.

  

 


Lunchen intog vi sedan på en thairestaurang i Kungälv som serverar en bra buffé som barnen gillar. Även efterrätt i form av glass och fruktsallad ingick.


 

Lillprinsen med en liten hund han fått köpa dagen till ära. Grattis vår älskade lilla Pip.

Av Ann-Sofie - 20 juli 2015 19:30

Den 12 juli var det dax för årets släktkalas för sommarbarnen i familjen. Vi hade dukat ute och kunde faktiskt sitta vid samma bord allihop eftersom svärfar förra året snickrat ett jättefint stort bord som passar perfekt på altanen.

 

  

För att få plats allihop fick vi också  tillfälle att använda den smarta förlängningsdelen som gör att vi kan sitta uppemot 16 personer runt bordet. Ikeas stolar Agen passar fint till. Ett stort plus är att dessa stolar även är stapelbara.


 


 Vår 5-åring fick för ett tag sedan syn på en stor laxsida i mataffären och i samband med detta bestämdes årets kalasmat. Han ville bjuda på lax när han fyller år. Jag gjorde därför två sorters lax en rödbetsgravad sådan samt en lågtempererad i ugn. Olika typer men minst lika goda båda två. Till detta serverades en potatissallad med pepparrotsdressing. Enligt ursprungsreceptet, som jag hittat i en Buffétidning från år 2010, ingår det även skalade räkor men vid detta tillfälle valde jag att servera dem separat så man själv skulle kunna välja. Tror dock de flesta av gästerna liksom jag själv lassade upp såväl räkor som de olika laxsorterna på tallriken som tillbehör till potatissalladen. Även en fantastiskt god tomattarte stod på buffebordet. Dock blev denna botten lite väl spröd så den ville gärna gå sönder varför jag delar med mig av ett annat recept på botten än det jag använde på kalasdagen.


 

 


LÅGTEMPERERAD LAX

Recept taget från tidningen Femina


500 g laxfilé
1 dl olivolja
salt och peppar
1 bunt sparris, skuren i bitar
Dekoration: Rödbetsskott, tunt skivade polkabetor samt örter

Beredning:
Lägg laxen i en ugnsfast form, häll över oljan och krydda med salt och peppar. Stick in en termometer i den tjockaste delen på laxen. Ställ in i 100° varm ugn och baka tills innertemperaturen är 48°. Låt svalna.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten i 4 min. Skölj den sedan i kallt vatten.
Dekoration:  Toppa laxen med den kokta sparrisen, polkabetor och örter.


  

Rödbetsgravad lax

Recept från Leila Lindholms bok The Fresh Foodie


1,2 kg urbenad laxbit med skinn

0,5 dl salt

1 dl strösocker

1 msk krossad svartpeppar

1 knippe dillstjälkar

2 stora färska rödbetor

  1. Lägg laxsidan på en plåt eller ugnsform.
  2. Gnid in köttsidan på laxen med din gravlaxblandning som är salt, socker, svartpeppar och dill.
  3. Lägg laxbiten med skinnsidan ner mot plåten i ca 1 dygn, vänd på laxen lite då och då under detta dygn.
  4. Riv 2 st råa rödbetor och täck hela köttsidan på laxen, låt grava i 1-2 dagar. Skrapa bort rödbetorna och skiva tunna skivor. Det är inte helt lätt att få till snygga skivor men jag har införskaffat mig en särskild filékniv som funkar bra för detta ändamål.
  5. Dekorera med dillkvistar, citronzest och rödbetskott

 


Tomattarte med basilika olja

Botten

5 dl vetemjöl

150g kallt smör

75g frint riven parmesan

1 tsk salt

1 ägg

ev 1 msk kallt vatten


Ricottafyllning

1 ask ricotta

1 dl kvarg

2 dl riven parmesan

½ kruka basilika (hackad men spara några blad till dekoration)

2 msk olivolja

300g olika tomater (skivade)

salt oh nymalen svartpeppar


Basilikaolja

½ kruka basilika

1 vitlöksklyfta (riven)

1 dl olivolja

1 nypa salt

1 nypa socker

salt och nymalen svartpeppar


Lägg smör, mjöl och riven ost och mixa till smulor. Tillsätt salt och ägg och mixa till en deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om degen känns hård. Plasta in och låt vila i kyl i ca 30 min. Värm ugnen till 180 grader- Kavla ut degen på ett bakplåtspapper  till en stor rundel. Lägg dem på en plåt och nagga flarnet med en gaffel och grädda den gyllene mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kallna på plåten.


Låt botten svalna medan du rör ihop ingredienserna till fyllningen. Bred ut det på bottenplattan och garnera med tomater och basilikablad. Strö på flingsalt och svartpeppar samt ringla lite basilikaolja över. Toppa  eventuellt även med balsamicopärlor (finns i välsorterade mataffärer). Bjud tarten med resterande basilikaoljan bredvid.


 


Färskpotatisallad med Pepparrotsdresssing
Ursprungsrecept från tidningen Buffe

½ kilo färskpotatis
1 knippe grön sparris
1 knippe rädisor

2-3 tunna remsor morötter
1 dl riven västerbottenost
1 påse babyspenat
1 msk pressad citron
2 msk riven pepparrot
½ dl olivolja
flingsalt, svartpeppar


Dressing:
3 msk riven pepparrot
2 dl creme fraiche
½ dl majonnäs
½ dl mjölk
1 tsk pressad citron
1 tsk flytande honung


Dekoration:

Rödbetsspiraler

Gurkgirlanger


Koka färskpotatisen och sparrisen. Halvera potatisen och skär sparrisen i bitar. Blanda i en skål tillsammans med skivade rädisor, skalade räkor, riven ost och spenat. Rör ihop citronsaften med olivoljan och häll över, krydda med salt och peppar samt strö ev över riven pepparrot.


Blanda ihop dressingen i en skål och servera brevid.


I födelsedagspresent fick jag bl a en grönsakssvarv. Det är en cool liten maskin som man lätt kan skapa fina och roliga grönsaksspiraler och girlanger. Vad tvungen att testa denna och därför blev salladen dekorerad med lite gurkar och rödebetor som först fått sig en liten omgång i maskinen. Väldigt uppskattad aktivitet av barnen. Verkade även som grönsakerna blev lite godare  :)


 


Som vanligt, eftersom det finns tre födelsedagsbarn på våra sommarkalas, serverades sedan en tårtbuffè. Jag tycker nämligen att alla som fyller år skall få sin egen tårta.


Storebrors tårta följde sitt tema för året och liksom vid barnkalaset blev det en glassbomb gjord på färdigköpt vaniljglass och hallonsorbet som vi själva lagt samman i en form. Även denna gång täcktes den med en marängsmet som brändes av. Dock fick denna en smak av hallon.

Receptet på glassbomben hittar ni här. Dock är marängsmeten lite annorlunda denna gång varför recept följer nedan.


Hallonmaräng

3 ekologiska äggvitor

4 droppar färsk citronsaft

3 1/4 dl strösocker

200 g frysta tinade hallon


1. Vispa äggvitor, citronsaft och 1 dl strösocker med elvisp till en tjock maräng i en torr och ren rostfri bunke.

2. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker under vispning.

3. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och sila sedan av kärnorna och vispa sedan ner det i marängen på låg hastighet. Vispa hårt till en fast konsistens.

4. Spritsa eller bred marängen över glassbomben och bränn av ytan med en gasolbrännare.

5. Dekorera med färska hallon och lämpligt antal ljus. På denna tårtan hade jag även satt en litet tomtebloss format som en 5.a dagen till ära. Festligt tyckte samtligen födelsedagsbarn som alla fick "sin egen" siffra.

 



Medans vi kämpade med att få fyr på storebrors 5-årstomtebloss passade lillebror på att "smaka av " sin tårta och den var god. Resultatet blev ett underbart litet mushål på sidan av tårtan som födelsedagsbarnet själv fixat till....man fyller bara tre en gång!

   

  


Även han fick självklart en eget gnistrande och sprakande siffra samt tre ljus som han själv fick blåsa ut. Receptet på jordgubbstårtan hittar ni här. Det är samma tårta som som han hade på barnkalaset med skillnaden att jag denna gång inte täckte den med tårtfyllningen utan den spacklades med vanlig vispad grädde och dekorerades med jordgubbar, smultron, smultronbald och små frystorkade björnbärsbitar.


 


Även jag ville ha min egen tårta och eftersom jag bara älskar smakkombinationen av choklad och kaffe fick det bli en chokladtårta. En vanlig kladdkaka (dock lite större än vad jag brukar göra) som täcktes av ett lager med grymt god chokladfudge och dekorerades med vispad grädde och körsbär. Mums!


 


Fudgeglasyr

2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
100 g mörk blockchoklad
100 g smör

Blanda alla ingredienser till glasyren utom smöret i en kastrull. Låt koka tills den tjocknar (15 min). Tag av kastrullen och rör ner smöret till en jämn fudge. Bred glasyren över kakan och låt den kallna i kyl.


Dekorera sedan gärna med bär efter tillfälle och smak. Vispad grädde är gott till och/eller på kakan.


 

På vårat sommarkalas blir det lite känslan av julafton då båda barnen får klappar. Och även jag. I år fick jag och barnen allt möjligt  bla en studsmatta och en bro till trädgården. En bro är kanske en lite ovanlig present men det var något jag önskat mig och som jag fick av min svärfar. Skall berätta mer om den i ett annat inlägg.

 


 

 


Tack till våra gäster för härlig dag och för alla fina presenter!

Av Ann-Sofie - 18 juli 2015 19:15

Storebror är född dagen efter min födelsedag och i år ville han fira sin dag med att åka tåg till Göteborg och leka på Alfonshuset.

 


Det blev såklart som födelsedagsbarnet ville och efter att vi ätit lunch enligt hans önskemål (köttbullar med brunsås och spaghetti) bar det av in till stan.


  

 


Alfonshuset ligger bara ett stenklast från centralstationen i Göteborg och där mötte vi sedan upp farmor och farfar samt barnens kusin.

 


Det blev mycket lek och bus den eftermidagen som vi avslutade med en måltid på restaurang Vapiano. Det är en trevlig och barnvänlig restaurang, som ingår i en restarangkedja, som främst serverar pasta och pizza. Alla gick därifrån mätta och nöjda med dagen och på vägen hem somnade lillebror utmattad i mitt knä.

 

Hipp Hipp hurra för våran älskade 5-åring Ben!




Av Ann-Sofie - 16 juli 2015 12:21

Sommar sommar och sol.....ja i alla fall lite. Denna sommaren kommer väl inte gå till historien som den soligaste och varmaste om inget förändras i augusti. Oavsett juliväder så firar vi ju många födelsedagar och min egen dag firades med en middag hemma tillsammans med familjen och två gamla barndomsvänner samt deras män och barn. Citronmarängpaj är en av mina absoluta favoritkakor så jag tog chansen att testa ett recept som jag varit nyfiken på ett tag och gjorde en sådan istället för tårta till efterrätt. Hur kan det bli annat än fantastiskt gott med en kaka som  är en kombination mellan Cheesecake och Citronmarängpaj? Den var supergod och jag hade en härlig dag i regnet!!


Citronmarängcheesecake à la Roy Fares

Pajbotten
  • 200 g digestivekex (14)
  • 28 g strösocker (2 msk)
  • 100 g smör
Cheesecakefyllning
  • 600 g färskost (cream cheese)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 1 ⁄2 vaniljstång
  • 25 g vetemjöl (1/4 dl)
  • 175 g gräddfil (1 3/4 dl)
  • 11 g ägg (2)
  • 15 g äggula (1)
Lemon curd
  • 100 g citron juice (1dl)
  • 85 g strösocker (1dl)
  • 110 g ägg (2st)
  • 20 g äggula (1st)
  • 60 g osaltat smör
Italiensk maräng
  • 130 g äggvita (4)
  • 75 g vatten (3⁄4 dl)
  • 210 g strösocker (2 1⁄2 dl)
  1. Pajbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt sockret och mixa ihop. Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och fördela sedan blandningen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter och 3-4 cm upp på kanterna. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.
  2. Lemon curd: Pressa citronsaft och lägg i en kastrull tillsammans med strösocker. Blanda ägg och äggula i en bunke. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen lite i taget och blanda väl. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna till lite lätt. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 3-4 timmar. På en kall cheesecake, bred försiktigt ut den kalla lemoncurden på toppen och låt svalna i kylen. Fortsätt med marängen.
  3. Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa färskost och socker fluffigt i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3-4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 110 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Låt svalna. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.
  4. Italiensk maräng: Koka upp vatten och socker till 121 grader. När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är kall.
  5. När marängen är kall, häll upp i en spritspåse. Gör sedan ett mönster med påsen på toppen av den kalla cheesecaken och bränn av topparna med en gasbrännare. Servera den friska kakan och garnera enligt smak.

       

Ha en fortsatt trevlig sommar så återkommer jag snart med lite mer mat-och bakinspiration. Nu skall jag  fortsätta njuta av

ledigheten tillsammans med familj och vänner.

Av Ann-Sofie - 2 juli 2015 19:00

Nedräkningen till sommarsemestern 2015 har börjat på allvar hemma hos oss nu. Strålande solsken och sommarvärme gör att man håller på att längta ihjäl sig trots att sista jobbdagen redan är i morgon. Vi inleder som vanligt semestern med familjens födelsedagsvecka, då hela familjen fyller år utom pappa P, som påbörjas den 8 juli med min födelsedag och sedan rullar det på med storebrors 5-årsdag följt av lillebrors 3 årsdag några dagar senare.

Lillebror F får hjälp av sin dagiskompis att öppna sitt paket. Djur är kul!


  


Vilken fin racerbil! En perfekt 5-årspresent.


Barnkalaset har vi dock redan avklarat med barn och föräldrar från killarnas dagisgrupp. Det blev några mysiga timmar med lek, bus och tårtkalas. I år fick det bli mellan lunch och middagstid  varför vi då valde att strunta i att servera den annars obligatoriska varmkorven med bröd.

 


Storebror är inte så förtjust i kakor och tårtor och framförallt inte grädde men redan tidigare i vår bestämde han ju att han ville ha en glassbomb så det fick det bli.


 


Lillebror är ett riktigt kakmonster och älskar allt sött och gott så det fick bli en jordgubbstårta till honom. Det har florerat ett recept på något som kallas himmelsk jordgubbstårta på nätet senaste tiden och jag tänkte att jag skulle prova detta då många verkar väldigt förtjusta i denna tårta.


Himmelsk jordgubbstårta


Tårtbotten

Valfri, helst hembakad. Jag valde att beställa en från min mamma (som gör världens godaste tårtbottnar!)  även denna gång.  


Jordgubbsfyllning
4 dl Vispgrädde
175 g Philadelphia
2 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
500 g Jordgubbar, i småbitar

Fyllning:
Vispa grädden hårt i en bunke.
Vispa upp philadelphia med florsocker, tillsätt vaniljsockret.
Vänd ner philadelphiablandningen i grädden.
Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått.
Rör om tills allt är jämnt blandat.

Tårta:
Dela botten i tre delar. Börja med att lägga den tjockaste botten på en tårtbricka eller ett tårtfat.
Spritsa på ett tjockt lagen med fyllning och lägg sedan på nästa botten.
Upprepa igen och lägg på den sista tårtbotten.
Spritsa ut den sista fyllningen och bred ut jämnt över hela tårtan med en palett.
Dekorera med jordgubbar, blommor eller vad du känner för.


 


Eftersom kalaset hade ett pirattema hade vi inte fiskdamm utan det fick bli en skattjakt i trädgården där målet var en så kallad Pinata i form av en skattkista som vi fyllt med godispåsar med choklad ”dubloner”, godisfiskar och annat som kunde relatera till havet. Det blev ett lyckat avslut på kalaset dock var det inte helt lätt att banka hål på Pinatan men till slut lyckades vi.

  


Receptet på Glassbombstårtan lade jag ut tidigare i vår och hittas här. Fyllningen bestående av Hallonsorbet och Vaniljglass var så  god sist så vi körde samma nu. OM man önskar något annats så kan man såklart byta ut dessa till valfri sorbet eller glass. Eftersom vi hade lite maränger fick lite marängbitar ochså hänga med denna gång och stoppades in lite varstans. Se nedan för bild från när bomben preppas.

 


Receptet på den "himmelska jordgubbstårtan" finns ju lite överallt på olika bloggar och jag använderecepetet direkt från denna blogg. Lyckades dock inte med själva tårtbotten enligt detta recept så efter ett misslyckat försök bad jag mamma (som gör världens godaste tårtbottnar) om hjälp och en dag senare var den bakad och levererad till Ytterby. Tack mamma! Sedan återstod ju bara det roligaste; att fylla och dekorera den. Dekorering av såväl denna tårtan som jordgubbstårtan fick jag dock hjälv av barnens stora kusin med och de blev verkligen superfina. Tack Albert!


  
Goda tårtor med bär tycker jag hör sommaren till och i detta fallet måste jag nog säga att Glass-

bomben föll barnen mer i smaken men det gjorde inte så mycket för så blev det desto mer jordgubbstårta över till oss föräldrar att smaska på. Önskar Er alla en skön sommar och semester!


Ovido - Quiz & Flashcards