Direktlänk till inlägg 19 oktober 2014

Smörgåstårta!

Av Ann-Sofie - 19 oktober 2014 22:20

Jag älskar smörgåstårta! Dock inte vilken som helst utan det skall vara "mammas smörgåstårta".  Den måste inte vara gjord av henne men ett speciellt recept, som  jag kommer dela med mig av här, måste ha använts! 


Jag har ingen aning om vart receptet kommer ifrån men så länge jag kan minnas har denna smörgåstårta ofta bjudits på vid födelsedagskalas i min familj. Jag tycker om smakkombinationen av de två lagren men ärligt talat har jag alltid tyckt allra bäst om att till frukost dagen efter äta den lilla bit som förhoppningsvis blivit över sedan kalaset. 


Förra veckan var en skitvecka hos oss då hela familjen drabbades av magsjukan som småkillarna först blev smittade av på dagis. Jag som var sist ut började äntligen känna lite matsug i fredags och då var det denna smörgåstårta som dök upp i mina tankar. Så i går morse skrev jag en handlinglista och skickade mannen till affären. Åh vad gott det blev!  Min syster kom på besök igår och blev glatt överraskad med smörgåstårtan som hon så väl känner till och tycker om.


Hursomhelst blev det ett lyxigt slut på en seg vecka och tårtan smakade som mammas original förutom att jag täckte kanterna med smulade ostbågar istället för salladsblad som jag annars brukar. Nedan följer recept och bild på denna mumsiga skapelse som är perfekt då man behöver bjuda på något gott som kan förberedas.


Mamma Annette's smörgåstårta


Man behöver följande:


Smörgåstårtbottnar, landgångsbröd alternativt ihop-pusslade kantskurna rostbröd


Lager 1

1 burk Herring (delad i småbitar)

3-4 ägg

½ tub majonnäs

hackad dill efter smak

1 tsk socker


Lager 2

1 liten burk konserverad ananas i skivor

1 äpple skalat och hackat i småtärningar

1 päron skalat och hackat i småtärningar

½ gurka skald och hackad i småtärningar

1 hg skinka skuren i småbitar

2½ dl vispad grädde samt lite majonnäs


Gör så här:

Blada alla ingredinser för respektive lager i varsin burke. Lägg sedan ett lager bröd och bred på ett tunt lager smör och lägg sedan på fyllning nr 1. Fortsätt sedan med ett nytt brödlager och lägg sedan lager 2 och toppa med sista brödlagret. Jag brukar ta undan lite grädde blandat med majonnäs och breda på runt hela tårta och ställa den kallt några timmar. Sedan dekoreras tårtan med det man tycker om. Denna tårtan pryddes med skalade räkor, kokta ägg, tunt skivade polkabetor, strimlad gurka, cocktailtomater, salta pinnar, vindruvor, dillvippor samt salladsblad och krossade ostbågar.


 

Kalasgott!!











 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards