Direktlänk till inlägg 8 februari 2017

Kärleksmat!

Av Ann-Sofie - 8 februari 2017 18:00

Alla hjärtans dag närmar sig och jag vill därför tipsa om ett recept på en riktigt god maträtt fullspäckad med looove, förälskade havskräftor. Jag gör den här på mitt eget vis och baserar receptet på rester från fredagsmyset men grundreceptet nedan kommer från Mannerström. Jag använde skal från räkor, kräftor och krabbor men hoppade över flamberingen. Dock vände jag skaldjuren (som redan var kokta) snabbt i lite smör i pannan och smakade av med lite konjak. Blev väldigt smarrigt.


 


Förälskade Havskräftor

12 havskräftor eller blandade skaldjur

Havskräftsås

  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 liten fänkål
  • 15 cm purjolök
  • 2 små morötter
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • olja, att fräsa i
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,5 citron, skalet
  • ca 1 l fiskfond (gärna hemgjord)
  • 3-4 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och nymalen peppar

Flamberade havskräftor

  • stjärtarna från havskräftorna
  • 3 msk Pernod
  • 3 msk konjak
  • 1 msk smör

Till garnering

  • morot, fint strimlad
  • purjolök, fint strimlad

Gör så här

  1. Havskräftsås
    Skölj och skär upp grönsakerna i små bitar. Riv citronskalet.
  2. Vrid av stjärtarna på havskräftorna och lägg åt sidan. Klipp av ca 1 cm fram på huvudet på havskräftan för att få bort ”magen”. Krossa skalen.
  3. Fräs upp grönsaker i en stor kastrull och lägg sedan i de krossade skalen. Tillsätt tomatpuré, citronskal, häll i vinet och sedan fiskfonden. Låt stå och sjuda i 30 minuter.
  4. Sila av fonden och tillsätt grädde. Låt koka ihop till något simmigare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  5. Flamberade kräftstjärtar
    Koka upp 2 liter lätt saltat vatten. Lägg i kräftstjärtarna, koka upp snabbt och häll av. Skala stjärtarna och pilla bort tarmen.
  6. Lägg i smör i en stekpanna och låt det brynas lätt. Lägg i kräftorna och hetta upp pannan. Häll i konjak och tänd på så kräftorna flamberas. Se upp för lågorna och gör inte detta under köksfälten då det kan ta eld i den!
  7. Smaka av med Pernod.
  8. Lägg upp havskräftorna i djup tallrik. Slunga upp det finskurna grönsakerna, häll över såsen och garnera med grönsakerna.

    
Om ni gillar skaldjur så testa gärna detta recept till alla hjärtans dag eller vilken dag som helst då man vill äta något riktigt smarrigt. Det blev förresten sås över som jag omvandlade till en lunchlåda. Kokade upp såsen och  redde av den med lite mjöl utrört i vatten. Tillsatte sedan laxbitar. Simsalabim; en riktigt god fisksoppa!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards