Direktlänk till inlägg 1 april 2017

Kokbok för husmödrar, Den praktiska kokboken, Prinsessornas kokbok...

Av Ann-Sofie - 1 april 2017 10:45

 ....& Praktisk handbok för alla. Så häftigt med gamla kokböcker! Jag har fått de på bilden nedan från olika håll och de är tryckta från slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Roligt tillskott i min stora kokbokssamling.   


Har gått igenom dem och hittat några godbitar i form av recept men också annat såsom den tidens tips och trix. Det äldsta verket är det sistnämnda dvs Praktisk handbok för alla från 1887.  


 

I den återfinns många recept såsom Stufvade gurkskifvor, Pastej på dufvor, Marängerade pannkakor med ananaskräm och olika glassrecept. Jo man kunde faktiskt göra glass hemma på 1800 talet fast det kallades för Glace.  



Även i boken Kokbok för husmödrar från 1893 återfinns många spännande recept men även fina bilder.

 


Jag som älskar alla sorters skaldjur hittade även lite inspiration på detta främst i form av fantastiska uppläggningar. Den typen av ställning som används till kräftpyramiden nedan är ju häftig men blir nog svårt att hitta i butik nuförtiden.         

På min önskelista står faktiskt redan en skaldjursfat med ställning som återfinns i välsorterades köksbutiker. Perfekt till  födelsedagsmiddagen på min egen dag i juli. Finns att köpa på bl. a Bagaren och kocken och Leilas general store. 

 

  

Hittade även andra kreativa skaldjursanrättningar såsom Hummer a la daube. 

   


Hursomhelst blev jag sugen att testa någon och valet föll på receptet "marengerade pannkakor med ananskräm" från den äldsta kokboken från 1800 talet. Följde receptet men eftersom det saknades specifika recept på såväl ananaskräm som maräng så fick jag freestyla lite. Pannkakssmeten gjordes enligt receptet nedan med grädde och jag försökte dekorerara och lägga upp den som de beskrivit nedan. Tog fram recept på ananskräm och marängsmet med ingredienser som jag tror funkade även på den tiden.

  

Ananaskräm:

  • 3 stycken äggulor
  • 2 3/4 deciliter ananasspad+ vatten
  • 1.5 matskedar pressad citronsaft
  • 2.5 matskedar strösocker
  • 3 teskedar potatismjöl
  • 4 deciliter vispgrädde

Vispa samman äggulorna till ananaskrämen i en rostfri kastrull tillsammans med ananasspad + vatten, pressad citronsaft, socker och potatismjöl. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknar, krämen ska inte koka bara sjuda. Tag kastrullen från värmen och låt krämen kallna. Rör i den några gånger under tiden. Vispa grädden. Vispa ner lite grädde i taget i krämen tills all grädde är invispad.


Maräng:

3 äggvitor

1 dl socker

1 tsk pressad citron.


Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd sedan ner socker och citronsaft och fortsätt vispa några minuter tills det blivit en blank och styv smet. Det skall gå att vända på bunken utan att det åker ut!


 

 När alla delar var klara så satte jag ihop den enligt instruktionerna i receptet och brände av den snabbt i ugnen på hög värme. Den fick sedan svalna lite så dekorerades den med ananas i mitten. Använde dock inte bara konserverad ananas utan lade även till färsk ananas vilket nog var omöjligt att praktikt taget omöjligt att få tag på i Sverige i slutet av 1800 talet.

Hur den smakade? Jo den var faktikst riktigt god men kanske lite väl många moment för att få till det slutliga resultatet. 

Jag älskar ju alla former av pannkakor så för min del så är det är minst lika gott med enkla nygräddade pannkaksrullar med jordgubbssylt -dock gärna hemkokt! 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards