Direktlänk till inlägg 17 juli 2017

Kalas x3!

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem. Han är en riktigt gottegris så vi bestämde oss för att ha kalaset efter lunch så alla barn kunde komma mätta och glada och bara köra lite fika.

Eftersom storebror redan önskat discokalas i gillestugan för sin klass så ville lillebror köra samma tema. Tog därför ut lite möbler, tömde bokhyllan och rensade bort gamla papper och liknande och satte upp en discokula och några ljusslingor och ett glitterdraperi vid dörröppnigen. Då var rummet klart för några discokalas och sedan redo för en ”remover light”under semestern då vi skall måla om väggarna och möblera om lite.

 

Sommarbarn!


Tillbaks till 5-årskalaset och födelsedagsbarnet som önskat chokladtårta, minidonuts och chokladbollar. Blev även varsin mugg med snacks (popcorn, ostbollar och stjärnor) till alla barnen – lite mer discostyle.

   

Det blev ett mysigt kalas trots ösregnet som föll den dagen. Barnen varvade discodans med lek i barnens rum med en fikapaus i mitten. Eftersom det var barnen från dagisgruppen som var bjudna hängde även del föräldrar kvar under kalaset. Efter att ha firat ett antal kalas tillsammans med många av dessa vuxna har vi lärt känna varandra riktigt bra så det brukar även vara roligt för oss vuxna att ta en kopp kaffe tillsamma och prata lite under kalasen.


    

En väldigt nöjd lillebror somnade på kvällen lycklig efter sitt första egna barnkalas. Tidigare år har baranen haft kalas ihop då de gått i samma barngrupp på dagis och fyllt år med bara några dagar emellan men nu när storbror börjat skolan och fått många nya klasskomoisar i sin förskoleklass fick det bli två barnkalas i år.


Sådär ja, uppladdade med en helg på legoland emellan var det så dax för storebrors sjuårskalas. Legoland som för övrigt fick mycket högt betyg av mina två legotokiga killar, bättre än Branäs och Teneriffa tillsammans, vilket säger ganska mycket då de var väldigt nöjda med både Branäs och Teneriffa.


 

Födelsedgsbarnet på kalasshopping! 


 

Dukat och klart!

Storebrors sjuårskalas var ännu mera discoinriktat då de verkar ha full koll på ett disco i den åldern. Han är ju själv inte så förtjust i fika så det serverades mer matigt på kalaset som var senare på eftermiddagen och hela klassen var bjuden. Dock kunde inte alla komma men det blev lagom många en bra blandning av såväl tjejer som killar. De har ju gått tillsammans ett år nu och lärt känna varandra ganska bra men för många var det första gången de var hemma hos oss och bara det är ju lite spännande.


Kalaset startade i discorummet och de fick gå in via källartrappan och blev bjudna på en snacksskål och en drick när de kom. Sedan körde vi musik från en förutbestämd playlist men ganska snart som frågan om önskelåtar. Hittade nog alla men många låtar var faktiskt nya för mig så även jag lärde mig lite nytt.


 

7- åringarna partar loss!


Som tur var hade vi vädret på vår sida denna dagen så efter en stunds dansande var de utspridda på såväl olika våningar i huset som i trädgården. Skönt för ljudvolymen då det inte belv så intensivt i ett rum. Senare samlade vi ihop dem på altanen där det bjöds på minipizza (söta små margarita från Willys), nachochips med ostdipp samt citronmuffins med whipped cream cheese frosting i miniformat.

      


Efter ytterligare en stunds lek samlades alla barnen igen och vi avslutade kalaset med skattjakt. Skattkistan hittade i discorummet och hänglåset kunde öppnas med hjälp av en nyckel som de fick i början av jakten och som födelsedagsbarnet anförtrodde till den mest pålitliga klasskompisen! Även detta födelsedagsbarnet var mycket nöjd med bästa kalaset och somnade trött men lycklig efter sitt egna kalas. Bra teamwork av hela klassen!


På söndagen under midsommarhelgen har vi sedan några år tillbaks bjudit in till släktkalas och gjorde så även i år. Ganska effektivt då vi faktiskt passar på att fira fyra födelsedgasbarn på samma kalastillfälle eftersom även barnens farfar är ett sommarbarn. Han fyller år bara någon veckan före födelsedagarna i vår familj drar igång så han var med och firades samt bidrog med en egen tårta till tårtbuffe´n som dukades upp efter fisksoppelunchen. Det blev en mysig eftermiddag tillsammans med släkten som vi fick klämma in i vardagsrummet då det inte gick att duka på altanen pga världens skitväder med kraftigt regn och blåst. Tårtbuffen bestod av en födelsedagspimpad morotskaka till sjuåringen.

   

En kladdkaka med fudgeglasyr och mycket hallon till femåringen och jag valde en jordgubbstårta i forma av en rulltårta till mig själv.

   

Farfar hade med en tårta som iaf jag  jag kallat för Glömmingetårta men kärt barn har många namn och den benämns ibland annorlunda. Supersmarrig är den med en saftiig tårtbotten täckt med maräng och mycket bär.



Receptet på fisksoppan/grytan som det bjöds på kommer från Louise Johanssons (mästerkocksvinnarehn från första säsongen) kokbok;  24 helger.


Sandefjordsgryta


Ingredienser:

500g blandad fisk

0,5 st purjolök

250g sockerärtor

2 dl vitt vin

2 dl grädde

1,5 dl creme fraiche

2 dl vatten

2 msk fiskfond

1 tsk salt

1 tsk cayennepeppar

1 dl dill

0,5 st citron, salt

kräftstjärtar till garnering


 

Tillagning:

1. Skär fisken i grytbitar, ca 2 centimeter. strimla och skölj purjolöken och dela sockerärtorna.

2. Koka upp och sjud vitt vin, grädde, creme fraiche, vatten och fiskfond i ca 5 min. Krydda och smaka av såsen med salt, cayennepeppar och citronsaft. Sänk värmen och lägg i fisken. Sjud på låg värme ca 3-5 min.

3. Tillsätt sockerätor och purjolök när 1 min återstår av koktiden på fisken. Toppa med kräftstjärtar och hackad dill och servera direkt.

 

  Tusen tack till alla som kom och firade oss.....härligt med kalas!  


                                          


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Av Ann-Sofie - 1 april 2017 10:45

 ....& Praktisk handbok för alla. Så häftigt med gamla kokböcker! Jag har fått de på bilden nedan från olika håll och de är tryckta från slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Roligt tillskott i min stora kokbokssamling.      Har gått ig...

Ovido - Quiz & Flashcards