Direktlänk till inlägg 21 augusti 2014

Dinosaurier, traktorer och tårtbuffé!

Av Ann-Sofie - 21 augusti 2014 21:00

Fyra dagar senare, på lillebrors födelsedag,  var det så dax för släktkalas. Storebror bestämde temat och det fick bli ett Dinosaurie och Traktorkalas efter deras intresse. Vi dukade borden med dinusarierna B fått i födelsedagpresent tidiagre i veckan samt alla småtraktorer vi kunde hitta i lekrummet. Pojkarna var även ute och hämtade stora stenar som dinusarierna kunde klättra på så det skulle se riktigt fint ut.


Som vanligt blir det ett ståhej när gästena kommer och alla paket skall öppnas. Och eftersom det inte är bara är ett födelsedagsbarn utan tre (om även jag får räknas in i skaran) så blir det en ganska intensiv stund. Sedan bjöd vi på kall buffé som bestod av inkokt kyckling med örtsås, färskpotatissallad, ostmuffins samt parmesanpaj. Det fanns även en mindre barnbuffé uppdukad med ett par sorters Pizzor (från frysdisken på mataffären) samt gurkbåtar med köttbullar.


 



  



Recepten på matbuffén kommer från boken Fest med Systrarnas Von Sydow.


Inkokt kyckling med örtsås


Kyckling:

1 kg kyckling filéer

2 l vatten

1 st delad gul lök

10 st pepparkorn

2 st lagerblad

svartpeppar

chilipulver

rivet citronskal


Saltlag:

5 dl vatten

1 dl salt

2 msk socker


Örtsås

2 dl färska örter; ex basilika, timjan, dill, körvel, persilja

3 msk vatten

1 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

4 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

2 tsk honung

salt o peppar

Tillagning

8-10 portioner:

Blanda saltlagen i en bunke tills saltet löses upp. Lägg hela kycklingfiléer i den kalla lagen och låt stå i kylen 4–5 timmar.

Häll av lagen och koka filéerna i osaltat vatten med delad lök och kryddor i 15–20 minuter. Låt kallna snabbt i spadet, sätt gärna ned kastrullen i kallt vatten. Förvara filéerna i lagen så att de håller sig saftiga till servering.

Gör örtsåsen: Mixa örter, vatten och vinäger. Lägg dijonsenap, majonnäs och crème fraiche i en bunke. Vispa ner örtblandningen. Smaka av med honung, salt och peppar.

Ta upp filéerna ur lagen, skiva och krydda lite extra med svartpeppar, chilipulver och citronskal. Skeda över örtsåsen och dekorera med örtblad.

Potatissallad 
6-8 portioner
 
1 kg kokt färskpotatis
1 bunt sparris
1 ask sockerärtor
½ gurka
½ knippe rädisor
3 sticklökar
 
Vinägrett
6 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
salt o peppar
 
Koka sparris och sockerärtor hastigt (ca 2 minuter) i saltat vatten. Skiva potatisen. Dela sparris, skiva gurka, rädisor och lök tunt. Lägg ihop och blanda ned vinägretten. Toppa med körvel eller bladpersilja och gärna krasseblommor.
 
 
Ost paj med topping
6-8 portioner
 
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
1 ägg
 
Fyllning
4 ägg
250g ricotta
2 dl mjölk
1 dl färskriven parmesan
½ dl hackade örter (efter smak såsom; gräslök, basilika, organo, persilja osv.)
Finrivet skal från 1 citron
1 nypa chilipulver
salt o peppar
 
Topping
1 polkabeta
½ bunt rädisor
1 bunt sparris
6-8 skivor kallrökt lax
körvel eller dill till dekoration
 
Pajdeg: Värm ugnen till 225 grader. Mixa mjöl och smör i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar kant). Tryck ut ordentligt över kanten och skär bort överflödig deg med kniv. Nagga botten med en gaffel. Kyl i minst 30 minuter innan gräddning. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min tills den fått fin färg.
 
Fyllning: Sänk temperaturen till 175 grader. Vispa ihop ägg och ricotta och blanda sedan ner mjölk, parmesan örter och citronskal. Krydda med chili och salt o peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ca 30 minuter mitt i ugenen tills fyllningen stelnat.
 
Topping: Skala och skär polkabetan tunt, helst på mandolin. Lägg i kallt vatten. Halvera rädisor och lägg även dem i kallt vatten. Skär bort den nedre träiga delen av sparrisen och lägg sedan sparrisen i kokande lättsaltat vatten i 20 sekunder och kyl sedan i iskallt vatten. Skär sedan sparrisen i önskade bitar men behåll knopparna hela. Dela laxskivorna på hälften. Fördela grönsaker och lax på pajen och krydda med lite svartpeppar.


Det absoult viktigaste på ett födelsedagskalas tycker jag nog ändå är födelsedagstårtan och trots att vi har flera födelsedagsfirare på samma kalas tycker jag alla skall få välja sin egen tårta. För egen del är det inte så viktig att få blåsa ut ljus så min tårta fick vara utan men för barnen är det ju en högtidsstund så de fick var sin tårta med rätt antal ljus. 
 
Storebror har många intressen men det största under våren har nog ändå varit dinosaurier och när man frågar om favoritfärger så säger han alltid svart och ibland klämmer han även till med det smarta svaret, om man har svårt att välja; regnbågens färg. Så det blev en tårta på detta tema till honom. Lillebror pratar inte så mycket ännu men ett av hans första och mest frekventa ord har varit traktor så hur hans tårta skulle se ut var ganska givet. Även glass är ett favoritord så det fick bli en form av glasstårta till honom. För egen del är det väldigt viktigt att det finns jordgubbar på min födelsedagstårta så i år fick det bli en efterrättspaj med en frasig mördegsbotten fylld med len kallrörd kräm och toppad med jordgubbar samt lite andra bär.
 
 

Dinosaurietårta

Receptet på tårtan och fyllning kommer från bloggen Sockerrus och är en s.k Funfetti tårta (strösseltårta). Detta är en tårta som jag tycker passar kanonbra på kalas och kan dekoreras allt efter egen smak. Överdådligt dekorerad eller bara lite strössel på toppen beroende på kalastillfälle och födelsedagsbarn!


  

Så här ser tårtan ut inuti med strösselbottnar och citronfyllning.  

Strösseltårtbotten

2 st äggvitor

1 1/4 dl mjölk

0,5 tsk vaniljpulver

2,5 dl mjöl

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

85 g smör, rumstempererat

0,75 dl strössel konfetti (platta runda från Panudro i denna tårta)


Citronsirap
0,5 dl citronjuice
0,5 dl socker
 

Fyllning och Frosting: Citron Cheesecake frosting

150g smör

300g cream cheese

2,5 dl florsocker

1 dl lemon curd

1 tsk vaniljarom

Gör så här


Tårtbotten:
    1. Vispa ägg, mjölk och vanilj. Ställ äggblandningen åt sidan.
    2. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt.
    3. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om.
    4. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet.
    5. Tillsätt strössel och rör med en slev tills det är blandat.
    6. Fördela smeten jämnt mellan 3 stycken 15 cm formar, ca 200g i varje, (går även att använda aluminiumpajformar som går att köpa i affären på ca 14cm, gör då 5-6st bottnar) och grädda på 175 grader i ca 20 min, (ca 10 min om du använder 5-6 aluminiumformar) kolla av med sticka, den ska vara torr.
Citronsirap:
    1. Koka upp citronjuice och socker i en kastrull.
    2. Låt koka under uppsikt tills alla sockerkristaller löst upp sig.
    3. Ställ åt sidan och låt svalna.
Citron Cheesecake fyllning/frosting:
    1. Vispa smöret fluffigt.
    2. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet tills det är nästan vitt och fluffigt (gärna upp till 10 min).
    3. Tillsätt cream cheese och vispa på låg hastighet tills det är blandat.
    4. Tillsätt lemon curd och vanilj.
    5. Rör på låg hastighet tills allt blandats. 
Montering:
 
1. Lägg en tårtbotten på en tårtbricka/tårtfat.
2. Pensla med citronsirap
3. Bred på ett lager med citron cheesecake frosting.
4. Lägg på en till tårtbotten och pensla med citronsirap.
5. Bred på ett lager med citron cheesecake frosting.
6. Lägg på den sista tårtbottnen på tårtan och pensla med citronsirap.
7. Bred ett tunt lager med frosting över hela tårtan. Ställ sedan in den i kylen i ca 15 min.
8. När frostingen på tårtan har stelnat tar du ut den ur kylen och brer på resten av smörkrämen.
 

Dekoration:

Denna tårta dekorerades med spritsad tårtfyllning samt kavlad svart marsipan. Dinosaurierna gjordes av sockerpasta i olika färger mha en form som jag köpt på en tårtaffär. För att få lite höjd på tårtan och något dinosaurierna kunde luta sig mot kläddes en glasstrut med svart marsipan och ställdes i mitten. Dinosaurierna fick "dansa" runt struten och den pryddes med en svenska flagga i toppen. Även fyra ljus stacks ner i tårtan eftersom vi firande en 4-åring.


 


Traktortårta


Glasstårta med Philadelphiaost.

Gammalt grundrecept som "alltid" funnits i familjen så jag vet tyvärr inte ursprung.


Glass:

2 dl vispgrädde

3 ägg

100-125g philadelphiaost

½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

ev. rivet citronskal


Botten och toppen:

2 paket oreokex. 1 paket gick åt till krosset ovanpå tårtan och ett paket användes till botten.


Dekoration:

Marsipan till traktorer i olika färger samt tårtljus


Vispa grädde i en bunke. Vispa sedan även äggvitor till hårt vitt skum i en annan bunke. I en tredje bunke blandas philadelphiaost, socker, vaniljsocker samt citronskal. När detta blivit en smidig smet vänds sedan den vsiapde grädde ner följt av vispad äggvita.


Häll i önskad form. Strö över krossade kex och låt stå i frysen i minst 4 timmar. Vid detta tillfälle gjorde jag även en botten av krossade Oreokex blandat med smält smör- Detta trycktes sedan ut i springformen och fick vila i frysen i väntan på glassmeten.


Traktorer - dekoration

Traktorerna fick min kära man i uppdrag att modellera en kväll i tv-soffan! Han fick inte så mycket direktiv förutom att det skulle vara två traktorer (eftersom lillebror fyllde två år) gärna i olika färg samt att vi skulle kunna använda tårtljus som avgasrör. Snyggt jobbat av honom tyckte jag!!


 


Bärpaj

Recept från Att lyckas med gott hembakat av Agneta Lampe


Mördegsbotten

3 dl vetemjöl

½ dl socker

125 g smör

1 äggula


Hacka samman smör och mjöl. Tillsätt sedan socker och äggula. Arbeta snabbt samman och låt vila en stund. Kavla ut degen och klä en pajform gärna med löstagbar botten. Ställ formen kallt i 15 min. Grädda i 225 grader varm ugn i ca 20 min.


Fyllning

2 äggulor

2 msk socker

2 dl vispgrädde

1 blad gelantin


1 liter bär; jordgubbar, hallon och blåbär.


Vispa ägg och socker till fyllningen. Vattenlägg gelatinbladen, krama ur vattnet ur de mjuka bladen och smält försiktigt. Rör ner i äggsmeten och blanda sedan i den vispade grädden.


Bred ut krämen i pajformen och dekorera med bär.


 


Barnen hade väldigt roligt framförallt med sina sysslingar och kusiner och ägnade inte så mycket tid åt att äta under kalaset. Det finns ju så mycket annat som är så mycket roligare att göra istället; läs LEKA!! Men tårtbuffén är ju ändå ett av kalasets höjdpunkter såväl under spänningen vid útblåsningen av tårtljusen som vid den mumsiga  fikastunden.

                                                         


Hipp hipp hurra!! Alla vi födelsedagsbarn var så nöjda med kalaset och somnade lyckliga och trötta på kvällen. Så roligt att så många kunde komma och fira med oss trots födelsedagskalas mitt i semestern och tack för alla roliga och fina presenter!!


 
 
Tove

Tove

22 augusti 2014 19:02

Så fina tårtor du/ni har gjort! Ser ju jättegoda ut! Klart att det ska vara dinosaurier och traktorer!

Många kramar!

http://tovemotivationskes.blogg.se

Ann-Sofie

25 augusti 2014 21:10

Tusen tack Tovis! Pojkarna var väldigt nöjda o det är huvudsaken. Och din bror är en riktigt duktig tårtdekoratör! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards