Senaste inläggen

Av Ann-Sofie - 28 mars 2015 23:14

Det har varit fullt upp senaste månaden så bloggen har inte haft högsta prio varför detta inlägg handlar om melodifestivalsfinalen. Den kvällen var jag och barnen ensamma hemma så vi bjöd hem barnens moster och lillfaster på lite schlagerpartaj. Det blev en rolig kväll och discokulan som jag införskaffade samma vecka var uppskattad av stora och små. 


 


Rätt låt vann enligt mig och många med mig! Måns var grym, låten bra och scenshowen speciell. Detta firade vi med en glassbomb efter lite japansk plockmat och en Appelpie martini till de vuxna. 


Glassbomben med vaniljglass och hallonsorbet som dekorerades med maräng och färska hallon blev en succé. Så lyckad att min stora kille redan beställt en likadan till sitt 5-årskalas i sommar!


 


Festlig glassbomb! 

  • 1½  liter vaniljglass
  • 1 liter hallonsorbet
  • Marängsmet
  • Färska hallon

Marängsmet

  • 4 droppar färsk citronsaft
  • 3 äggvitor
  • 3 1/4 dl strösocker

  1. Klä insidan av en stor skål , ca 2 liter, med plastfolie. Folien ska hänga ut en bit över kanten. Tryck ut vaniljglassen i ett tjockt lager runt skålens innerkanter och botten, lättast går det med en sked. Lämna ett "hål" stort nog att rymma en mindre skål, ca 1 liter. Pressa ner den lilla skålen i den stora så får du perfekt mått. Ta ut den lilla skålen och ställ in den stora skålen i frysen.
  2. Ta ut den stora skålen ur frysen och fyll hålet med hallonsorbet.
  3. Ställ in i frysen ca 2 timmar.
  4. Gör marängsmeten färdig innan glassbomben tas ut för dekoration och servering. Vispa äggvitor, citronsaft och 1 dl strösocker med elvisp till en tjock maräng i en torr och ren rostfri bunke. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker under vispning.
  5. Stjälp upp glassbomben på ett fat och täck glassbomben med marängsmet och spritsa ett snyggt mönster med resten av smeten och bränn av med gasbrännare. Garnera med  hallon.

 


Ta-daam...pimpad med ett häftigt ljus blev den kvällens höjdpunkt....förutom Måns show då!

Av Ann-Sofie - 7 mars 2015 10:58

I veckan hittade jag den otroligt goda Salmalaxen till bra pris i vår lokala mataffär. Salmalax är en produkt som är färdigpaketerad max 4 timmar efter att den fiskats i havet utanför Norge. Den passar perfekt att använda om man vill laga något som kräver rå fisk såsom sushi eller sashimi. Denna gång valde jag dock att tillaga den något och rimmade och sotade den hastigt i het stekpanna. Till detta serverades en fräsch sallad på ångkokta grönsaker (broccoli, sojabönor och majs) men man kan ju använda vilka grönsaker man vill eller/och lägga till lite kokt ris eller nudlar. Rätten toppades sedan med en dressing  med asiatisk touch. Just nu älskar vi koriander hemma hos oss (åtminstone vi vuxna!) så det blandades också ner i dressingen.


Laxen

1 filé Salma-lax

Salt

Vatten

Socker


Blanda vatten och rikligt med salt i en skål. Lägg laxen i skålen så att den täcks av vattnet. Rimma i 20 minuter. Torka av filén och krydda med lite socker. Sätt en stekpanna på hög värme. Sota laxen utan stekfett på alla sidor i en stund tills fisken har fått färg.


Dressing

3 msk japansk soja 

1/2 hackad röd chili 

1 tsk hackad ingefära 

1 msk hackad färsk koriander
1 vitlöksklyfta

Lite pressad lime


Gör dressingen genom att blanda alla ingredienser i en liten skål. 


Lägg upp valfria grönsaker på en tallrik och toppa med laxen skuren i skivor och avsluta med dressingen. Garnera gärna med lite korianderblad, lite chili och lime strimlor.


 

Ittadakimasu!



(som man säger i japan när man sätter sig till bords för att äta)

Av Ann-Sofie - 4 mars 2015 17:55

 

Nu längtar jag efter våren! Solen har tittat fram ganska mycket de senaste dagarna men tyvärr har jag inte kunnat njuta av det så mycket då det varit fullt upp med vabb och jobb.  Barnen har varit hemma från dagis i över en vecka nu med influensaliknande symptom; hosta, slem, snor och hög feber. Inte så kul för varken dem eller oss föräldrar men det hör ju till vintern och småbarnslivet så det är bara att gilla läget. Även om de inte är helt friska ännu så det iaf på bättringsvägen och det gjorde mig genast på bättre humör. Idag var det min tur att åka till jobbet och min man tog hand om vabbandet så jag tog med mig lite fika och bjöd mina kollegor på...


Dock var det inte läge att ta med hembakat med alla basciller så det fick bli minimuffins med citronsmak från mataffären. Tycker faktiskt att dessa är riktigt goda och i helt perfekt storlek. Och de går ju alltid att piffa till lite extra med nån god frostig och lite bär om man är sugen på något extra gott! 




Av Ann-Sofie - 15 februari 2015 08:45

Igår var det alla   -dag! Inget som vi normalt brukar fira så stort hos oss men i går fixade jag och min stora kille fin hjärtan-lunch dagen till ära åt lillebror och pappa P. Passade även på att mysa lite extra eftersom det idag  är dax för P att åka till USA på tjänsteresa igen.


Storebror har många funderingar gällande livet, kärleken och döden just nu. Han har förstått att inget har evigt liv och att alla levande varelse, oavsett om det är en människa, djur eller växt, blir gammla och dör. Detta är jobbiga tankar för honom eftersom det ger en oro men det är såklart också nödvändigt och fullt normalt att dessa tankar kommer. Fick tips på en barnbok av en granne som behandlar detta ämne som vi skulle kunna få låna. Boken heter Adjö Herr Muffin och handlar om ett gammalt marsvin som tänker tillbaks på sitt liv. Kan nog passa bra att läsa med honom


Han funderar också mycket kring kärlek och vi pratade för ett par dagar sedan om att när man blir kär så kan det kännas som hjärtat svämma över av all kärlek och enligt honom kunde hjärtat också explodera av kärlek och åka ut i rymden och tillbaks igen. Det tyckte han verkade fint och häftigt!


Så åter tillvåran hjärtanlunch och menyn.


 


Förrätt

Hjärtformade smörstekta toast med valfri topping:

- löjrom, vispad creme fraiche och hackat rödlök

- skivade jordgubbar


   


Huvudrätt

Grillad flankstek med klyftpotatis alternativt bokstavs pommes frites (finns på city gross)

Sås: hemgjord pesto med västerbottenost alt färdig Bea på burk (barnfavorit hemma hos oss)

Dekoration: Hjärtantomater. För instruktion se http://trendenser.se OBS! vi orkade inte göra dessa igår men tycker att det är ett roligt och enkelt pyssel så jag tipsar om det ändå.

     


   


Efterrätt

Glasstrutar pimpade med mjölkchoklad och strösselhjärtan samt toppade med valfri sås.


 


Vaniljglass

Färdiga glassstrutar

Mjölkchoklad

Hemgjord salt kolasås

Hemgjord varm jordgubbssås

Hjärtanströssel

Rostad vit choklad


Salt kolasås 

3/4 dl strösocker

1/2 dl vit baksirap

1/2 dl vatten

21/2 dl vispgrädde

1 krm flingsalt


Blanda socker, sirap och vatten i en stor kastrull.låt smälta ihop på hög värme. Rör då och då. Låt sedan fortsätta puttra på hög värme tills sockerlagen blivit gyllenbrun men låt bli att röra. 


Hetta under tiden upp vispgrädde i en annan kastrull. Den behöver inte koka men får gärna ryka. 


Rör  sedan ner den varma grädden i sockerlagen . Det kommer bubbla och fräsa. Låt koka sakta någon minut så att kolan tjocknar. 


Dra kastrullen från plattan och rör i flingsalt. Låt kolan svalna Och servera. 



Varm jordgubbssås

Blanda ca 500g jordgubbar (frysta eller färska) med ½ dl soker och koka samman till en sås. Mosa jordgubbarna eller låt bitarna vara som de är beroende på vilken konsistens som önskas.


Rostad vit choklad

Söt vit choklad får fin smak när den rostas och blir trevligt knaprig. Bara att smula över glass eller andra desserter.

100g vit choklad ger ca 2 dl


Sätt ugnen på 175°. Grovriv chokladen och bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen ca 5 min tills den börjar få fin färg. Låt kallna och bryt i småbitar.


Montera/servera: Smölt mjölkchoklad och pensla på rånen och dekorera med strösselhjärtan och låt torka. Skeda sedan upp vaniljglass i strutarna och låt var och en dekorera med med strössel, kolasås, jordgubbssås, vit choklad enligt smak.


 


Hoppas ni alla hade en underbar alla hjärtans dag, oavsett hur den spenderades och om den firades eller ej. Jag avslutade dagen och fira med svärmor och svägerskor. Det blev en härlig utekväll med god mat på en mysig restaurang på Avenyn följt av en glittrig show med Alcazar på Rondo. Tack till svärmor för en rolig upplevelsejulklapp!


 

Av Ann-Sofie - 2 februari 2015 21:15

Idag är det "chandeleur" i Frankrike, vilket är crêpe-dagen! Eller som vi skulle säga i Sverige Pannkaksdagen! Fick mail från min franska väninna som berättade om denna dagen och jag kände att det är ju något för mig och en "högtid" som skall införas i min familj och "firas" varje år. Jag älskar ju pannkakor! Crepes är inget jag brukar göra och de är väl lite annorlunda från våra svenska traditionella pannkakor. Något som jag dock skall testa någon gång framöver men ikväll blir det tradionella pannkisar (som vi brukar kalla det för) hemma hos oss.  På crepesdagen skall man tydligen vända dem i luften...någon som inte är min grej utan jag fokuserar istället alltid på att få så hela och fina pannkor som möjligt så vi kan göra fina rullar. Barnen kallar det för rullpannkakor och de skall helst vara fyllda med "Mettemos" vilket egentligen är vanligt äpplemos, som de på dagis döpt om till Mettemos, eftersom en av deras fröknar heter Mette. Och då kallas det såklart likadant härhemma. Till mig själv brukar jag oftast köra med enkel fyllning bestående av lite strösocker samt lite pressad och riven citron. Vet ej var jag fått detta från men jag tycker det är väldigt enkelt och gott!


 


Här kommer iaf mitt recept på pannkakor


Pannkakor

8-10st


2 dl vetemjöl

5 dl mjölk

2 ägg

lite salt


Flytande smör till stekning


Vispa ut mjölet i ca hälften av mjölken så smeten blir klumpfri. Vispa sedan ner resterande mjölk och därefter ett ägg i taget. Blanda slutligen ner saltet.


Smält matfett i stekpannnam och blanda sedan ner i smeten och stek tunna pannkakor- Låt svalna och fyll med sylt, mos eller något annat smaskigt. Självklar måltidsdryck är ett glas kall mjölk!!


 


Pannkaka, crepes, panncakes, blini, roti, plättar, tjockpannkaka...ja kärt barn har många namn. Pannkakan äts över hela världen och är en urgammal rätt. Självklart skall den ha en egen dag. Smaklig pannkaka och god kväll!

Av Ann-Sofie - 30 januari 2015 07:00

Jaja det är bara en vanlig fredag och inte Fettisdag men man får äta semlor ändå tycker jag! Fettisdagen är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. I år infaller den den 17 februari. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blå måndagen. Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen.


Semlor är inte min favorit bland bakverk men det hör ju ändå till under den här tiden på året och det finns ju andra i familjen samt kollegor som tycker semlor är väldans gott. Eftersom jag är måttligt förtjust i såväl storleken som mandelmassegojset så gör jag helst mina egna och då i lite mindre format. I år har jag valt att fyllt några med Nutella istället för mandelmassa. En sådan kommer iaf jag att välja att äta då det blev riktigt smaskigt med en klick vispad grädde ovanpå och lite siktad florsocker. För de som hellre vill ha den traditionella mandelmassefyllningen får självklart detta i sina...och om man tycker de är för pyttiga kan man ju alltid  ta fler!


Här kommer ett recept på semlebullar som passar bra när man vill göra semlor av modell mini.


Minisemlor

ca 30 st
Recept från Tareq Taylor


50g smör

2dl mjölk

½ dl filmjölk

25g jäst

½ dl strösocker

½ tsk salt

½ tsk malen kardemumma

ca 6 dl vetemjöl


1 ägg


Vispgrädde

Nutella alt mandelmassa


Smula ner jästen i degbunken.  Smölt smöret i en kastrull. Tillsätt mölk och filmjölk och värm tll 37 grader.  Häll över jästen och blanda i salt och socker och rör tills jästen lösts sig. Tillsätt kardemumma. Arbeta ner mjölet och låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma.


Forma sedan degen till bollar, stora som en halv golfboll. Låt sedan jäsa under handduk i ca 20 min. Pensla bullarna med ägg och grädda i 200 grader i ca8 min. Låt svalna.


Vispa grädde. Skär av locket på bullarna och smeta på nutella och spritsa sesan på grädden. Om man hellre vill ha mandelmassefyllning så gröp ur lite ur bottendelen på bullen och blanda detta med mandelmassa som är riven. Om det blir torrt tillsätt lite ovispad grädde. Fyll sedan urgrpningen med mandelmasseblandningen och toppa med vispad grädde.


Avsluta sedan med att lägga på locket oavsett fyllning och pudra över rikligt med florsocker.


 

Idag blir det lite fredagsfika på jobbet och då kommer jag bjuda på dessa! Två  med Nutellafyllning och övriga med

traditionell fyllning. Skall bli spännande att se om någon mer än jag väljer Nutellavarianten....Trevlig helg!!

Av Ann-Sofie - 8 januari 2015 20:15

Hoppas det nya året startat bra och att ni njutit av ledighet och haft det mysigt med familj och vänner. Det nya året började som vanligt med kalas eftersom min mamma fyller år den 3 januari. Det var väldigt trevligt och många kom och uppvaktade henne. Jag och restan av familjen sov över hemma hos dem på Orust och eftersom vi sov i gillestugan under vardagsrummet hörde därmed surret från festen (som pågick oväntat länge) i vardagsrummet. Fick då lite flashback från när man var barn och föräldrarna hade gäster och när man lade sig innan de gick så somnade jag faktiskt ganska gott till detta trevliga ljudet från prat och skratt.

 

Stort grattis till världens bästa mamma!  Omtänksam, uppmuntrade, smart, rolig & min stora förebild i livet.      


Mamma hade beställt planka med godsaker såsom rostbiff, skinka, grillad fläskfile och en himla massa frukter från den lokala mataffären som vi bjöd gästerna på. Sedan gjorde vi en liten tårtbuffe med köpt prinsesstårta, marängtårta med bär och flaggdekoration samt en tårta med vanlig tårtbotten fylld med marscarponekräm och rikligt med bär och lite sylt. Denna dekorerades som en s.k "naked cake" dvs utan täckta kanter utan man kunde se bären som tårtan var fylld med.  Den dekorerades ytterligare med bär och ett litet marsipanlock och en blomsterdekoration sattes på toppen! Riktigt tjusigt och som mamma sa inte helt olikt en bröllopstårta! ;)


 


Här kommer receptet på en supergod Mascarpone kräm som passar likabra som tillbehör till en fruktsallad som till fyllning i en tårta. Receptet kommer från tv programmet  Go'kväll.


Mascarponekräm

  • 250 g mascarponeost
  • 4 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker eller 1/3 tsk äkta vaniljpulver
  • 3 dl vispgrädde

Blanda mascarponeost, florsocker och vanilj. Vispa grädden och vänd ner den i ostsmeten. Voilà så är den färdig att använda, tex som fyllning i en tårta!

  

Såklart skall man fira sin födelsedag med en tjusig och smaskig våningstårta!!


När tårtfaten var länsade dukade jag även upp en liten ostbricka som gästern kunde mumsa på under resten av kvällen så jag tror ingen gick hem hungrig iaf.


På trettondagen blev jag sedan väldigt sugen på att fylla på vårt bullförråd så vi bakade en sats bullar efter receptet på saffransbullar som vi använt ett par gånger i december. Dock uppdaterades dessa lite och jag smaksatte med kardemumma istället för saffran. Blandade lite malen kardemumma i bullsmeten, stötte lite hel kardemumma och blandade i smörfyllningen samt blandade lite av den stötta kardemumman med råsocker och strösslade över bullarna som topping efter att de penslats med ägg.

Åh, de blev precis i min smak!  Fantastiskt gott med kardemummasmaken till en kopp kaffe så de passar perfekt till fikat.   


 

Sist men inte minst vill jag önska er en god fortsättning och en härlig start på det nya året!   


Av Ann-Sofie - 22 december 2014 07:00

Sådär ja nu närmar sig doppareda'n med stormsteg. Jobbar dock in i det sista men sedan skall det blir riktigt skönt med lite ledigt över julhelgen. Igår var det julstuga hemma och vi klädde granen. lekte med julkrubban, samlade mossa och kottar i skogen (och hittade även tre kantareller!) och kokade julgodis. Inte helt barnvänligt med varm kolasmet så detta fixade jag själv. Blev väldigt mumsigt och inga avancerade ingredienser krävdes. Använde dock en mycket bra pryl som jag köpte för ett tag sedan men inte hunnit testa förrän nu. En slev med inbyggd termometer. Perfekt att ha hemma när man gör julgodis. Googlade recept och fastande för detta recept från Monica Eisenmann. Älskar den salta kontrasten till söt kola eller choklad.


 


VANILJSMÖRKOLA MED HAVSSALT

ca 20 kolor
2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl strösocker
50 g smör
1 tsk vaniljsocker
ca 1 tsk havsalt (flingsalt)

Olja en liten form.

Blanda alla ingredienser förutom vaniljsocker och salt i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda över medelstark värme till 125 grader för mjuka kolor och 132 grader för hårda kolor. (jag stannade någonstans i mitten och kolorna blev perfekta enligt mitt tycke, inte för mjuka och inte för hårda)  Rör om då och då. Ta av från värmen och tillsätt vaniljsocker (jag använde vaniljpulver). Smula saltet till lite mindre flagor och häll ner i kolan – utan att röra om.

Häll upp kolasmeten i formen (insmord med olja eller klädd med bakplåtspapper) och låt stelna. Klipp eller skär sedan kolan i små munsbitar. Vira in kolorna i utslätade muffinsformar med fint mönster. Smidigt och snyggt!!


 


Och med detta sista inlägget före jul så vill jag bara önska 

Er alla en riktigt God Jul från Oss alla till Er alla!!


 

Ovido - Quiz & Flashcards