Senaste inläggen

Av Ann-Sofie - 28 mars 2014 22:32

....dessa 3 är bestående. Men störst av allt är kärleken! Så står det i bibeln och utan att lägga någon större vikt just vid någon särskild religion så tycker jag det ligger mycket i det. Om man inte har kärlek runt sig vad är då viktigt här i livet?


Vänner, familj, vänner, kollegor, släkt och till och med människor som möter en på gatan med ett leedende kan ge så mycket om bara för det ögonblicket, just den dagen. Jag känner en liten pojke som, av någon anledning, sedan dagen han sa sitt första ord har sagt hej när han möter någon på gatan. Detta betyder mycket för mig då jag ser hur folk ofta skiner upp när detta händer. Jag tror man mår bra av att den något kanske naiva grundsynen att man utgår från och tror på att andra människor tycker om en och vill en väl. Om inte annat får man väl hoppas på det iaf! Och det hjälper nog när man står där i vissa situationer och undrar klara jag verkligen detta? Ja! Tro.. nej se, inse, det finns ingenting du inte kan göra och allt är möjligt! Detta är viktigt för mig och något jag vill förmedla till mina små pojkar. Låt ingen få dig att tro att du inte kan eller inte kan lära dig...


Ja och vilken tårta, vilket bakverk kan man koppla ihop med detta? Många bakar och lagar mat åt någon speciell i sin närhet och för att visa att man bryr sig om personen. Tex kan man laga någons älsklingsrätt och man får många härliga känslor när man äter något som förknippas med någon man älskar, som kanske inte ens längre finns med oss här på jorden. Hur många recept har inte gått i arv i generationer och man säger ändå att det blir aldrig lika gott som mammas eller mormors. Något som jag förknippar med både mamma, mormor och farmor med är brödkakor dvs hembakta "hönökakor". Åh, vad de är goda nybakade med bara lite smör på. Tyvärr har jag nog inte bakat några sådana sedan jag flyttade hemifrån för ca 17 år sedan. Men bröd känns ju alltid hemtrevligt och jag såg nyligen ett recept i tidningen "Elle mat och vin" på rödbetsbröd med chèvresmör som jag bakat i dag och tänkte ta med som inflyttningspresent imorgon när vi skall hälsa på min kusin i hans och hans familjs nya hus. Getost och rödbetor tillsammans är ju bara en så bra kombo så det måste bli gott! Jag bakade två bröd, ett som fick jäsa i en brödkorg och ett annat som fick jäsa direkt på plåten. Detta innebar ju att vi kunde äta det ena ikväll så jag, mannen, småkillarna och barnens faster T mumsade i oss det ena till kvällsfikat för en stund sedan. Mmmm...riktigt gott med nybakt bröd tillsammans med det pimpade smöret smaksatt med getost.


Som jag nämnde ovan så jäste jag det ena brödet i en brödkorg vilket ger en fint bröd som ser lite mer avancerat ut men egentligen är lika lätt att göra som en "vanlig" limpa. Till detta recept använde jag, istället för vanligt mjöl, vetemjöl special, vilket hjälper till att ge matbröd extra volym. Getost var ytterligare en ingrediens som blandades i smöret som gott och lite annorlunda pålägg.


 

Saftigt Rödbetsbröd

2 bröd
Tillagningstid: 1,5h


6 dl vatten

25g jäst

½ dl olivolja

ca 1,6 liter vetemjöl special

3 msk salt

1 riven rödbeta

1 dl pumpakärnor

2 krm torkad timjan


Blanda vatten, smulad jäst och olivolja i en hushållsassisten (eller för hand!). Tillsätt 1,4 l mjöl samt salt och knåda till en smidig deg. Vänd ner rödbetor. pumpakärnor och timjan och låt jäsa under duk i 30 min.


Knåda degen och dela den i två delar och forma till 2 bröd. Låt jäsa på plåt täckt med bakplåtspapper eller i en mjölad jäskorg i ytterligare 30 minuter.


Vänd upp brödet, om det jäst i brödkorg, på en plåten och grädda i 200 grader varm ugn i ca 30 minuter. OBS! Jag gräddade ca 45 minuter men det beror ju på just din ugns värme. Spraya med vatten några gånger under gräddningen för en knaprig skorpa.


Låt svalna och servera gärna med Chèvresmör.


Chèvresmör

Mixa 75 g smör med 75 g chévreost utan kant samt 2 msk slätbladig persilja.


 

Sov så gott och trevlig fortsatt helg!!








Av Ann-Sofie - 24 mars 2014 14:15

En händelserik och rolig helg leder mot sitt slut men jag och småkillarna avslutar den med en ledig måndag på Orust. Helgen inleddes med familjesimskola i fredags. Sedan hade vi en lugn lördag hemmalördag med besök av barnens farmor och farfar. Gårdagen var istället en riktig kalasdag då vi först var på en 40-årsbjudning med god lunch och tårta sedan bar det av till sysslingar som firade 5 och 7 år. Båda kalasen innebar mycket skoj och bus med andra barn och smaskiga tårtor! 


Efter en spännande och rolig dag somnade killarna i bilen som små stockar och efter en skön natts sömn med orustluft var vi i morse redo för ett besök hos frisören för både store- och lillebror. Premiärbesöket där för lillebror avlöpte helt ok men lilla F är just nu allra gladast om han får sitta i en traktor! 


Detta traktorintresse medförde att vi efter inspiration i en baktidning bakade kladdkakedäck som vi tog med till mormor och morfar. Även frissan Jessika fick ett däck.....!

Och här kommer receptet ifall det finns fler som är sugna på däck!


Kladdkaksdäck

Från tidningen hembakat

Ca 20st


150 g smör

3 dl strösocker

3 ägg

4 msk kakao

1,5 dl vetemjöl

1 nypa salt

2 tsk vaniljsocker


Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet. Fördela smeten i en smord och bröad (med kakao) minisockerkaksform. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 min. Obs! De får inte vara för kladdiga, då är det svårt att få ut dem ur formarna. Låt kakorna svalna i formen. 

 




 

Appen "Traktor memo" från LRF är populär hemma hos oss! Brrrum...tut tut!


Av Ann-Sofie - 27 februari 2014 16:30

....är född på denna jord! Barnen fick en liten syssling i januari och för någon vecka sedan fick vi chansen att träffa den lille som fortfarande kändes liten men som redan hunnit bli sex veckor. Pojkarna var förundrade och tyckte det var väldigt spännande med en sådan liten människa. Lillebror som knappt sett en bebis tittade nyfiket med stora ögon och storebror var så stolt när han fick hålla honom. DET var dock inte lika kul när bebisen skrek så då tyckte B det var bäst att hålla för öronen. Eftersom Sverige i dagarna hade fått en liten prinsessa visade de hur man bakar prinsesstårta på Nyhetsmorgon och då bestämde vi oss för att göra en prinstårta att ta med när vi träffade lille söte L och hans föräldrar.


Vi hade inte så mycket tid så det fick bli lite halvfabrikat från affären som monterades och pyntades av oss. Vår version av prinstårta gjordes av två färdiga sockerkaksbottnar plus en marängbotten i mitten. Undre lagret bestod av blåbärssylt och på det övre lagret samt runt om och på tårtan spacklade vi en blandning av lemoncurd och vispad grädde. Blåbär och citron är smaker som jag tycker är väldigt goda ihop! Tårtan täcktes sedan av ett vitt marspianlock och dekorerades med en prinskrona som vi skar ur från en bit marsipan som vi färgat blåaktig. Och som pricken över i:et gjorde B en snögubbe i marsipan och placerade framför kronan, det är ju ändå vinter!


 


Välkommen lille L!

Av Ann-Sofie - 15 februari 2014 06:50

Jag följer tv programmet Masterchef Australia på kanalen TLC. Eller försöker iaf, oftast blir det att jag ser någon repris eftersom läggningen inte brukar vara klar till kl 20 då det visas på TV. Så var fallet även i denna veckan då jag såg reprisen av förra veckan program med temat heaven and hell. En av programledarna, Matt Preston gjorde då en kaka som var både änglalik med en fluffig o gräddig fyllning men som även fick lite hetta från helvetet i form av chili syrup. En annan finess med kakan är att den är lättlagad och ingen ugn behövs vilket gör den lämplig att baka med barn.

 

Hursomhelst var det ett lätt recept därav cheatcake (fuskkaka) så jag kom ihåg det mesta från programmet plus att vi improviserade lite när vi gjorde den som dessert till vår hjärtan middag i går kväll. 

 

 


No bake "cheatcake"


Botten:

115g ljusa kex

ca 150g smält smör


Använd en liten for ca 16x20 cm  och lägg i ett bakplåtspapper. Tryck ut kaksmeten till ett tunt lager och sätt in i kylskåpet att stelna.


Fyllning:

1 burk kondenserad sötad mjölk (340g)

 250 ml vispgrädde

3 pressade limefrukter samt skal från 2


Vispa grädden i en skål. Vispa sedan ihop den kondenserade mjölken med limen i en annan och vänd försiktigt i den vispade grädden. Bred ut i formen ovanför kexbottnen i ett tjockt fluffigt lager och sätt in i kylen 2-3 timmar så det sätter sig och stelnar till. Sedan är det bara att  skära upp bitarna i lämplig form. I vårt fall  tyckte vi det passade med hjärtanformer igår. Garnera sedan efter smak tex med bär. Vi gjorde Matt Prestons version med lime och cilisyrup igår vilket var gott.


Chilisyrup

1 dl socker

0,75 dl vatten

0,5 urkärnad röd chilifrukt skuren i små bitar


Låt koka ihop till en ganska tjock sockerlag i ca 10 min. Låt sådan svalna och dekorera med  denna samt rivna långa limeskal.


Voila!


Av Ann-Sofie - 8 februari 2014 08:45

De männskliga rättigheterna - att alla människor är födda fria och med samma rättigheter! 

Detta är något som skall vara en självklarhet överallt oavsett var på jorden just du råkat bli född.....tyvärr är detta dock på många ställen bara en saga. Att denna saga skall bli sann är det många som kämpar för och det är i dagsläget ett mycket aktuellt ämne i och med OS i Sotji samt att QX galan visas på TV ikväll där bl. a Emma Green Tregaro är en av de som nominerats till årets hetero.

 

 

Så idag blir det en regnbågstårta hemma hos oss!!

 

                                                                                 

 

De olika lagren bakade jag genom att göra en enkel rulltårtsmet x3 jag delade upp i fyra delar och färgade respektive del med hushållsfärg. Köpte faktiskt helt vanlig färg som man hittar i den vanliga mataffären där de har basfärgerna; röd, blå, gul och grön. Smeten gräddade jag i en lite mindre långpannsform och när alla fyra var klara skar jag ut en lagom stor rundel med hjälp av en tallrik som mått. Lagren penslades med en citronsirap som jag kokat ihop av ½ del socker + ½ dl pressad citron och sedan låtit svalna. Whipped cream cheese frosting använde jag både till att fylla kaka med men även som frosting runt. Som dekoration lade jag sedan ett stort pepparkakshjärta och strösslade i rikligt med olika sorters färgglatt strössel och sockerkulor. Mycket spännande sedan när man skulle skära i en på utsidan ganska vanlig tårta som presenterades som regnbågstårta och visade vara väldigt färgglad!

 

                                                                             

 

 

                                                  



                                                                Love is a human right!

 

 

 

 

Av Ann-Sofie - 7 februari 2014 18:08

Så var det fredag igen...en vecka går så snabbt! Ikväll var vi sugna på att mysa med popcorn i soffan framför barnprogrammet. Så vi poppade ett paket i micron och gjorde en enkel chokladkola som vi hällde över en del av popcornen. Detta var en variant som jag hittade på när var liten och bodde hemma hos mina föräldrar på Orust. Eftersom vi bodde på landet fanns ingen affär eller kiosk i närheten så om man blev godissugen och inget godis fanns hemma återstod det bara att baka något gott. Popcorn med chokladkola topping var en favorit; snacks och godis i ett!    


Detta behövs:

* Popcorn

* Smör

* Socker

* Mjöl

* Sirap

* Vaniljsocker

       

   


Chokladkolatopping

2 msk smör

2 msk mjöl

4 msk socker

2 msk sirap

1 tsk vaniljsocker


Lägg alla ingredienser i en plastskål och sätt in i micron på full effekt i två minuter. Efter ca 20 sekunder stoppa och rör om i smeten och fortsätt sedan micra tills till totalt  ca två minuter gått. Smeten skall vara kolaaktig men ganska rinnig så passa på slutet och eventuellt behövs det kanske inte fullt två minuter.


Häll sedan kolasmeten över popcornen och låt svalna och sedan är fritt fram att mumsa och mysa!


 

Killarna mumsar popcorn och ser på kvällfavoriterna på Disney junior; Bikupan och Doktor Mc Stuffin.

 

 

Mysig fredag och trevlig helg på er alla!!







Av Ann-Sofie - 2 februari 2014 13:55

I helgen har det varit tårt show här i Kungälv. Jag var där några timmar igår och det var roligt och mycket inspirerande.


En fantastisk tårta som tävlade i kategorin orientalisk bröllopstårta.

  http://www.scandinaviancakeshow.com/


Det var egentligen en tårttävling där de tävlande ställde ut sina bidrag men man kunde även besöka stationer där proffs lärde ut sina tricks. Det var säkert 20 år sedan jag gick en tårtdekorationskurs nu men jag blev lite sugen på att pyssla så idag gjorde jag och B egna enkla sockerblommor som vi sedan dekorerade kladdkakemuffins med. Dessa blommor funkade bra att göra tillsammans med honom som är tre och ett halvt år med ganska så mycket spring i benen. Han tyckte det var roligt att dekorera muffinsen som han tyckte blev underbart vackra och goda!


 Vi tog några kort under tiden så här kommer en liten steg-för-steg instruktion som ni kan titta på om någon har lust att göra något liknande med era barn eller varför inte på egen hand. Lycka till!!


 

Man behöver; en blomform, en kavel, sockerpasta, en äggkartong, pensel, lite vatten och sockerpärlor eller strössel.



       

      Kavla ut degen och ta ut blommorna med önskad blomformen.



    

    Lägg blommorna att torka några timmar upp och ned på de uppstickande konerna i äggkartongen.


 


    

  När blommorna torkat pensla dem i mitten med en droppe vatten och tryck fast valfri sockerpärla.


         

  Låt sedan blommorna torka en stund  och dekorera sedan valfritt bakverk efter tycke och smak. I detta fall vanliga   kladdkakemuffins (finns recept i bloggen) som vi glaserat med en glasyr bestående av vatten, florsocker och kakao.


    

                           Ta-damm....Varsågod något gott & lättbakat såväl för stora som små!

Av Ann-Sofie - 26 januari 2014 13:01



 En god natts sömn det är något jag längtar efter mer än något annat, liksom de flesta småbarnsföräldrarna. Två små prinsar tär på sömnen då den ena vaknar av en mardröm eller att det kliar någonstans och behöver stoppas om och den andra vaknar för andra gången vid fyratiden. Nattsömnen blir ju inte den bästa och trots att vi försöker dela på det är det oftast jag som vaknar först vid minsta lilla ljud. 


Lillebror är också en riktigt liten mammagris och ofta är det bara mamma som passar. Nappen duger inte och gosisar är inte heller så viktiga för honom utan han vill bara vara nära, så nära och kramas. Mysigt förvisso men inte optimalt för varken nacken,  ryggen eller sömnen att ha en liten kille liggande kloss an helst hela natten.   


Med bakgrund av detta är jag otroligt tacksam att min familj spenderat ett flertal nätter hos oss nu medans mannen är i USA på tjänsteresa. Då barnen även tajmat in en vinterförkylning denna veckan har det varit underbart med uppmuntrande och kärleksfullt sällskap. 


Förutom att omge sig med fina människor som ger positiv energi är även choklad en viktig ingrediens för välbefinnandet. 

Ja, du blir glad av choklad! choklad innehåller seretonin som påverkar ditt humör.

En daglig dos kan bota din kroniska trötthet enligt brittiska forskare. 

http://www.alltommat.se/Inspiration/Choklad-nyttigt-1.51884

 



Alltså bakade vi en chokladkaka idag! Nedan följer receptet på en god chokladkaka med chokladkräm och bär.

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Chokladkräm

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g mörk eller ljus choklad
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 1 l färska bär (t ex hallon)
  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smöret.
  4. Häll i en smord bröad form (ca 20 cm i diameter, för 8 bitar), gärna med löstagbar botten. Grädda i ca 25 minuter. Låt den stå och kallna så stelnar den.
  5. Chokladkräm: Värm grädden till kokpunkten i en tjockbottnad kastrull. Ta den från värmen och tillsätt chokladen i bitar och vaniljsocker. Rör till chokladen smält.
  6. Låt krämen svalna och häll den i en skål. Ställ den i kylen. Rör i den då och då tills den tjocknat till en kräm. Det tar ca 1 timme.
  7. Bre chokladkrämen på kakan.
  8. Garnering: Rensa bären och lägg dem på kakan.



 

Åh, så härligt det var att sjunka ner i soffan när barnen äntligen somnade ikväll. Sömn det är verkligen något som jag inte hade en aning om var en lyxvara för cirka 3,5 år sedan. Men som tur är vägs ju också detta upp av mycket mys och gos och härliga små kramar och pussar!!


Natti natt och sov så gott!

 

 

 

 

 

 




Ovido - Quiz & Flashcards