Direktlänk till inlägg 22 december 2013

Julfix och namnsdagsfirande!

Av Ann-Sofie - 22 december 2013 22:10

I dag är det lillebrors namnsdag eftersom han heter Natanael i andranamn. Detta firades i liten skala med en minimuffins och storebror klämde i med "ja må du leva på namnsdagen" dock inte helt nöjd eftersom han också ville ha namnsdag idag! Detta behöver han inte vänta så länge på eftersom det är Benjamindagen på lördag om jag inte missminner mig....


Hursomhelst tog jag även en sväng till mataffären för att bunkra upp inför julfirandet, liksom många med mig. Kom dock hem med allt på listan vilket i sig kändes som en bedrift och eftermiddagen har jag sedan ägnat åt bakande. Det blev frallor, mjuk pepparkaka, apelsinpaj med granatäpplen samt ett frukt och nötbröd.


Jag älskar att baka kakor och tårtor men när det då och blir något "brödigare" känner jag mig som en riktig bagare. Jag tänkte därför dela med mig av receptet på frukt och nötbrödet som jag tänkte bjuda på som tillbehör till ostbrickan på julbordet.


Receptet kommer från senaste nummret av tidningen Baka och var väldigt lättbakat trots två killar som stod på varsin sida om mig och "hjälpte till". Receptet är beräknat att räcka till två limpor. Jag delade dock detta på två och nöjde mig med att  bara göra ett bröd.


Kryddigt frukt-och nötbröd

(2st)


25g jäst

8 dl naturell youghurt

ca10 dl vetemjöl special

knappt 5 dl rågmjöl

2 tsk salt

2 tsk kanel

1tsk mald nejlika

2 tsk mald ingefära

2 msk honung

2½ dl russin

2½ dl fikon i bitar

2 dl hasselnötter

2 dl sötmandel alt solroskärnor


Hacka frukt och nötter. Lägg frukten i en skål och häll över vatten så det täcker. Ställ åt sidan. Lös upp jästen i lite av youghurten. Tillsätt resten av youghurten, mjöl samt honung  och kryddor. Arbeta degen i maskin ca 10 min. Häll av vattnet från frukten och blanda in tillsammans med nötterna. Låt jäsa ca 2 timmar. Forma sedan två limpor direkt på plåten täckt med bakplåtspapper alternativt i två avlånga formar (1½ liter vardera). Strö över lite mjöl och låt jäsa ytterligare 1 timme. Värm ugnen till 250 grader och sätt in bröden och sänk värmen till 200grader och grädda i cirka 60 minuter.


Detta kommer bli en höjdare till ostbrickan framförallt till stiltonkruset och ädelosten....



 




Från Oss alla till Er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!!













 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards