Direktlänk till inlägg 22 december 2013
I dag är det lillebrors namnsdag eftersom han heter Natanael i andranamn. Detta firades i liten skala med en minimuffins och storebror klämde i med "ja må du leva på namnsdagen" dock inte helt nöjd eftersom han också ville ha namnsdag idag! Detta behöver han inte vänta så länge på eftersom det är Benjamindagen på lördag om jag inte missminner mig....
Hursomhelst tog jag även en sväng till mataffären för att bunkra upp inför julfirandet, liksom många med mig. Kom dock hem med allt på listan vilket i sig kändes som en bedrift och eftermiddagen har jag sedan ägnat åt bakande. Det blev frallor, mjuk pepparkaka, apelsinpaj med granatäpplen samt ett frukt och nötbröd.
Jag älskar att baka kakor och tårtor men när det då och blir något "brödigare" känner jag mig som en riktig bagare. Jag tänkte därför dela med mig av receptet på frukt och nötbrödet som jag tänkte bjuda på som tillbehör till ostbrickan på julbordet.
Receptet kommer från senaste nummret av tidningen Baka och var väldigt lättbakat trots två killar som stod på varsin sida om mig och "hjälpte till". Receptet är beräknat att räcka till två limpor. Jag delade dock detta på två och nöjde mig med att bara göra ett bröd.
Kryddigt frukt-och nötbröd
(2st)
25g jäst
8 dl naturell youghurt
ca10 dl vetemjöl special
knappt 5 dl rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk kanel
1tsk mald nejlika
2 tsk mald ingefära
2 msk honung
2½ dl russin
2½ dl fikon i bitar
2 dl hasselnötter
2 dl sötmandel alt solroskärnor
Hacka frukt och nötter. Lägg frukten i en skål och häll över vatten så det täcker. Ställ åt sidan. Lös upp jästen i lite av youghurten. Tillsätt resten av youghurten, mjöl samt honung och kryddor. Arbeta degen i maskin ca 10 min. Häll av vattnet från frukten och blanda in tillsammans med nötterna. Låt jäsa ca 2 timmar. Forma sedan två limpor direkt på plåten täckt med bakplåtspapper alternativt i två avlånga formar (1½ liter vardera). Strö över lite mjöl och låt jäsa ytterligare 1 timme. Värm ugnen till 250 grader och sätt in bröden och sänk värmen till 200grader och grädda i cirka 60 minuter.
Detta kommer bli en höjdare till ostbrickan framförallt till stiltonkruset och ädelosten....
Från Oss alla till Er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!!
Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...