Direktlänk till inlägg 9 juni 2013
Eftersom vi lyckats pricka in det så att 3/4 av min familj (jag och småkillarna!) fyller år under vecka 28 så bestämde jag mig för att tidigarelägga mitt eget firande då jag kände att det blir lite mycket att styra upp under första semesterveckan! Hursomhelst är det väl alltid värt att fira sin födelsedag och ibland har man större lust och ibland mindre men 35 är väl ändå något man måste fira stort! ;) Denna gång kände jag att det var dax att passa på att fira lite extra tillsammans med tjejkompisarna då det de senaste åren inte blivit så mkt av den varan...Eftersom jag tänkte ta firandet före semester och annat drar igång så kändes helgen som precis varit lämplig då även midsommarhelgen som också snart stundar är svårbokad...och att det sammaföll med prinsessbröllopet var ju en bra bonus! Alltid kul att kolla in fina kläder och kändisar...Då jag ju föddes på det ljuva 70-talet tänkte jag att det kunde vara skoj att bjuda på en meny inspirerad av 70 talet!
Så föregående vecka gjordes många förberedelser så det inte skulle vara så mycket att fixa på själva festdagen, inte jättesmart att ha alltför mycket kvar att göra den dagen då småkillarna kanske har andra planer just då....Att veckan bestod av en helgdag passade ju bra och B hjälpte mig då att baka kladdkakemuffins som skulle fungera som botten till Glace au four. Vi gjorde även några pärlarmband och han var oväntat duktig på att trä på pärlor...
Kladdkaksmuffins
ca 12 st
225 grader varm ugn
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100g smält smör
Smält smöret och blanda i socker följt av övriga ingredienser. Blanda sist i äggen ett i taget.
Grädda i aluminiumformar ca 10 min.
Kladdkakemuffinsen åkte sedan i frysen liksom en sats havreflarn (recept finns i tidigare inlägg) som jag slängde ihop en annan kväll under veckan och dagen före festen gjordes After eight pannacottan och dess tillbehör i form av pärontärningar inkokta med vanilj med rosmarin. Havreflarnen skulle användas som dekoration på Citronfromagen. Kvällens desserter skulle ju enligt menyn vara en triologi inspirerad av 70 talet och bestod således av följande:
Dessert-triologin (tyvärr brändes Glace au fouren i ugnen lite men den var väldigt mumsig ändå!)
Glace au four
ca 12 st
Kladdkakemuffins
Hallonsorbet (färdigköpt)
Marängsmet
Ta fram Hallonsorbeten och tina något. Lägg en kul på varje muffins och sätt sedan i frysen. Gör marängsmeten innehållande 3äggoch 1½ dl socker. Separarera först äggvitan från ägggulorna och vispa upp vitorna till ett fast skum och vänd i socker lite åt gången. Vispa till smeten är blank och fast och man kan vända bunken upp och ned utan att smeten åker ut. Ta ut muffinsen från frysen och bred på marängsmet. Bränn av i ugnen på 275 grader tills marängen få vacker färg (passa hela tiden!) eller med en brulebrännare. Mmmmmums!
After eightpannacotta med inkokta rosmarinpäron
ca 12 st
3 gelantinblad
7,5 dl grädde
3/4 dl socker
9 st After eight
1 tsk vaniljsocker
Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde med socker. Blanda i vaniljsocker. Rör i aftereighten och låt smälta ned i grädden. Blanda till sist i gelantinbladen och låt sedasn smeten svalna något. Häll i valfria glas och sätt in kylskåpet för att stelna.
Rosmarinpäron
3 päron i tärningar
5 dl vatten
2 dl socker
saft från en halv citron alt lime
½ vaniljstång
2 små kvistar rosmarin
några bitar tunnt citronskal alt limeskal
Koka upp vatten, socker och citronsaft. Låt den uppskurna vaniljstången samt urskrapade vaniljfrön sjuda med i cirka 5 min. Lägg i päronen och låt sjuda på svag värme tills päronbitarna känns lagom mjuka. Lägg efter ca 10 min i rosmarinkvistarna samt citronskalet. Låt sedan päronbitarna kallna i lagen och toppa sedan pannacottan med detta vid servering.
Gott!!
Citronfromage
ca 12 st
½-1 pkt citronfromage
ca 1/4 burk lemoncurd
6 havreflarn (½ per person)
Blanda citronfromagen enligt instruktionerna på paketet. Lägg en liten klick lemoncurd i varje glas och toppa med citronfromage (spritsa gärna). Dela havreflarnen på mitten och garnera varje glas med ett halvt flarn.
Yummie!
Det blev en lyckad kväll med många skratt och god mat! Sedan var det heller inte helt fel med sovmorgon dagen efter då P och småkillarna sov över hos farmor och farfar.
Lycka till med bakandet!
Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...