Direktlänk till inlägg 13 augusti 2015

Galen i koriander!

Av Ann-Sofie - 13 augusti 2015 23:15

Koriander är så gott! Det har ju en ganska speciell smak så jag tror att antingen hatar eller älskar man det. Både jag och min man tillhör den senare kategorin och har samlat på oss några goda rätter som man kan laga till när koriandersuget kommer smygande. För er som liksom vi älskar smaken eller ni som ännu inte smakat eller som känner att ni gärna vill ge det ett nytt försök testa gärna något av dessa recept. Rekommenderar dock inte att äta dem samtidigt då jag tror det kan bli lite väl mycket av det goda. Recepten kommer från två grymt duktiga kvinnliga svenska kockar. Dipp-såsen har jag hittat i Leila Lindholms senaste kokbok och den passar otroligt bra att bjuda som dipp på skaldjursbuffen eller kräftskivan. Det andra receptet kommer från Katja Palmdahl. En duktig kock som gör fantastiskt vackra och fräscha uppläggningar och driver restaurang Katjas kök på Stora Holms säteri på Hisingen i Göteborg.


Korianderdipp
1 kruka koriander

½ dl majonnäs 
1½ dl grekisk yoghurt
½ klyfta riven vitlök

Skal och saft från av ½ limefrukt
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn 


Gör korianderdippen genom att finhacka koriander och blanda med grekisk yoghurt, majonnäs, limesaft och rivet skal, flingsalt och svartpeppar.


 


Katjas korianderkryddade entrecote

4 skivor entrecote ca 200g

salt och peppar


Marinad

1 vitlöksklyfta, riven

½ röd chili, riven

1 msk riven ingefära

1 lime, fint rivet skal och lite juice

2 msk hackad koriander


Grilla köttet enligt smak och krydda med salt och peppar. Lägg alla ingredienserna till marinaden i ett fat och vänd de nygrillade biffarna i den. Låt ligga och vila under lite folie innan de skivas upp.  Häll marianden över och krydda med lite salt och peppar.


Till denna kötträtt tycker jag det passar bra med ugnsbakade sötpotatisklyftisar och en god salsa förslagsvis gjord på följande ingredienser; mango, avokado, rödlök, lime, cocktailtomater, olivolja, flingsalt och svartpeppar.


 


För att få ihop en komplett korianderfrossa får jag dock inte glömma att tipsa om ett annat favoritrecept med underbara smaker av koriander; fläskfärs i salladsblad. Helt underbar rätt att avnjuta på altanen en varm sommarkväll med en kall öl. Enligt ursprungsreceptet i kokboken (Kitchenhero av Donal Skehan) skall det dock inte alls ingå koriander utan mynta. Jag älskar vår  variant med koriander men testa gärna med mynta också ifall någon annan trots allt skulle föredra det. Laga och avnjut tillsammans med nära och kära.


Fläskfärs i salladsblad

4 portioner


1 msk neutral olja

250g fläskfärs

3 finhackade vitlöksklyftor

1 urkärnad och finhackad röd chili

1 msk fisksås

1 msk mörk soja

1 msk strösocker

5 finhackade salladslökar

1 kruka koriander (alt mynta)

juice från 1 lime


Till servering

Blad från två små hjärtbladssalladshuvuden (alt isbergssallad el liknande)

Thailändsk sweet chilisås


Hetta upp solrosolja i en stekpanna och lägg i fläskfärs. Stek 2-3 min medan färsen delas med en trägaffel. Tillsätt vitlök och chili och stek ytterligaren någon minut.


Häll i fisksås, soja och socker. Rör om och stek i ca 1 min till köttet får fin färg. Lägg i hälften av salladslöken, hälften av koriandern samt limejuice och stek 1-2 minuter. Ta bort från plattan och låt svalna en aning.


Servering: lägg en matsked färs på varje salladsblad och toppa med salladslök och koriander samt eventuellt sweet chilisås.
 


Bon apetit och skål!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards