Direktlänk till inlägg 20 juli 2015
Den 12 juli var det dax för årets släktkalas för sommarbarnen i familjen. Vi hade dukat ute och kunde faktiskt sitta vid samma bord allihop eftersom svärfar förra året snickrat ett jättefint stort bord som passar perfekt på altanen.
För att få plats allihop fick vi också tillfälle att använda den smarta förlängningsdelen som gör att vi kan sitta uppemot 16 personer runt bordet. Ikeas stolar Agen passar fint till. Ett stort plus är att dessa stolar även är stapelbara.
Vår 5-åring fick för ett tag sedan syn på en stor laxsida i mataffären och i samband med detta bestämdes årets kalasmat. Han ville bjuda på lax när han fyller år. Jag gjorde därför två sorters lax en rödbetsgravad sådan samt en lågtempererad i ugn. Olika typer men minst lika goda båda två. Till detta serverades en potatissallad med pepparrotsdressing. Enligt ursprungsreceptet, som jag hittat i en Buffétidning från år 2010, ingår det även skalade räkor men vid detta tillfälle valde jag att servera dem separat så man själv skulle kunna välja. Tror dock de flesta av gästerna liksom jag själv lassade upp såväl räkor som de olika laxsorterna på tallriken som tillbehör till potatissalladen. Även en fantastiskt god tomattarte stod på buffebordet. Dock blev denna botten lite väl spröd så den ville gärna gå sönder varför jag delar med mig av ett annat recept på botten än det jag använde på kalasdagen.
LÅGTEMPERERAD LAX
Recept taget från tidningen Femina
500 g laxfilé
1 dl olivolja
salt och peppar
1 bunt sparris, skuren i bitar
Dekoration: Rödbetsskott, tunt skivade polkabetor samt örter
Beredning:
Lägg laxen i en ugnsfast form, häll över oljan och krydda med salt och peppar. Stick in en termometer i den tjockaste delen på laxen. Ställ in i 100° varm ugn och baka tills innertemperaturen är 48°. Låt svalna.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten i 4 min. Skölj den sedan i kallt vatten.
Dekoration: Toppa laxen med den kokta sparrisen, polkabetor och örter.
Rödbetsgravad lax
Recept från Leila Lindholms bok The Fresh Foodie
1,2 kg urbenad laxbit med skinn
0,5 dl salt
1 dl strösocker
1 msk krossad svartpeppar
1 knippe dillstjälkar
2 stora färska rödbetor
Tomattarte med basilika olja
Botten
5 dl vetemjöl
150g kallt smör
75g frint riven parmesan
1 tsk salt
1 ägg
ev 1 msk kallt vatten
Ricottafyllning
1 ask ricotta
1 dl kvarg
2 dl riven parmesan
½ kruka basilika (hackad men spara några blad till dekoration)
2 msk olivolja
300g olika tomater (skivade)
salt oh nymalen svartpeppar
Basilikaolja
½ kruka basilika
1 vitlöksklyfta (riven)
1 dl olivolja
1 nypa salt
1 nypa socker
salt och nymalen svartpeppar
Lägg smör, mjöl och riven ost och mixa till smulor. Tillsätt salt och ägg och mixa till en deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om degen känns hård. Plasta in och låt vila i kyl i ca 30 min. Värm ugnen till 180 grader- Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en stor rundel. Lägg dem på en plåt och nagga flarnet med en gaffel och grädda den gyllene mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kallna på plåten.
Låt botten svalna medan du rör ihop ingredienserna till fyllningen. Bred ut det på bottenplattan och garnera med tomater och basilikablad. Strö på flingsalt och svartpeppar samt ringla lite basilikaolja över. Toppa eventuellt även med balsamicopärlor (finns i välsorterade mataffärer). Bjud tarten med resterande basilikaoljan bredvid.
Färskpotatisallad med Pepparrotsdresssing
Ursprungsrecept från tidningen Buffe
½ kilo färskpotatis
1 knippe grön sparris
1 knippe rädisor
2-3 tunna remsor morötter
1 dl riven västerbottenost
1 påse babyspenat
1 msk pressad citron
2 msk riven pepparrot
½ dl olivolja
flingsalt, svartpeppar
Dressing:
3 msk riven pepparrot
2 dl creme fraiche
½ dl majonnäs
½ dl mjölk
1 tsk pressad citron
1 tsk flytande honung
Dekoration:
Rödbetsspiraler
Gurkgirlanger
Koka färskpotatisen och sparrisen. Halvera potatisen och skär sparrisen i bitar. Blanda i en skål tillsammans med skivade rädisor, skalade räkor, riven ost och spenat. Rör ihop citronsaften med olivoljan och häll över, krydda med salt och peppar samt strö ev över riven pepparrot.
Blanda ihop dressingen i en skål och servera brevid.
I födelsedagspresent fick jag bl a en grönsakssvarv. Det är en cool liten maskin som man lätt kan skapa fina och roliga grönsaksspiraler och girlanger. Vad tvungen att testa denna och därför blev salladen dekorerad med lite gurkar och rödebetor som först fått sig en liten omgång i maskinen. Väldigt uppskattad aktivitet av barnen. Verkade även som grönsakerna blev lite godare :)
Som vanligt, eftersom det finns tre födelsedagsbarn på våra sommarkalas, serverades sedan en tårtbuffè. Jag tycker nämligen att alla som fyller år skall få sin egen tårta.
Storebrors tårta följde sitt tema för året och liksom vid barnkalaset blev det en glassbomb gjord på färdigköpt vaniljglass och hallonsorbet som vi själva lagt samman i en form. Även denna gång täcktes den med en marängsmet som brändes av. Dock fick denna en smak av hallon.
Receptet på glassbomben hittar ni här. Dock är marängsmeten lite annorlunda denna gång varför recept följer nedan.
Hallonmaräng
3 ekologiska äggvitor
4 droppar färsk citronsaft
3 1/4 dl strösocker
200 g frysta tinade hallon
1. Vispa äggvitor, citronsaft och 1 dl strösocker med elvisp till en tjock maräng i en torr och ren rostfri bunke.
2. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker under vispning.
3. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och sila sedan av kärnorna och vispa sedan ner det i marängen på låg hastighet. Vispa hårt till en fast konsistens.
4. Spritsa eller bred marängen över glassbomben och bränn av ytan med en gasolbrännare.
5. Dekorera med färska hallon och lämpligt antal ljus. På denna tårtan hade jag även satt en litet tomtebloss format som en 5.a dagen till ära. Festligt tyckte samtligen födelsedagsbarn som alla fick "sin egen" siffra.
Medans vi kämpade med att få fyr på storebrors 5-årstomtebloss passade lillebror på att "smaka av " sin tårta och den var god. Resultatet blev ett underbart litet mushål på sidan av tårtan som födelsedagsbarnet själv fixat till....man fyller bara tre en gång!
Även han fick självklart en eget gnistrande och sprakande siffra samt tre ljus som han själv fick blåsa ut. Receptet på jordgubbstårtan hittar ni här. Det är samma tårta som som han hade på barnkalaset med skillnaden att jag denna gång inte täckte den med tårtfyllningen utan den spacklades med vanlig vispad grädde och dekorerades med jordgubbar, smultron, smultronbald och små frystorkade björnbärsbitar.
Även jag ville ha min egen tårta och eftersom jag bara älskar smakkombinationen av choklad och kaffe fick det bli en chokladtårta. En vanlig kladdkaka (dock lite större än vad jag brukar göra) som täcktes av ett lager med grymt god chokladfudge och dekorerades med vispad grädde och körsbär. Mums!
Fudgeglasyr
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
100 g mörk blockchoklad
100 g smör
Blanda alla ingredienser till glasyren utom smöret i en kastrull. Låt koka tills den tjocknar (15 min). Tag av kastrullen och rör ner smöret till en jämn fudge. Bred glasyren över kakan och låt den kallna i kyl.
Dekorera sedan gärna med bär efter tillfälle och smak. Vispad grädde är gott till och/eller på kakan.
På vårat sommarkalas blir det lite känslan av julafton då båda barnen får klappar. Och även jag. I år fick jag och barnen allt möjligt bla en studsmatta och en bro till trädgården. En bro är kanske en lite ovanlig present men det var något jag önskat mig och som jag fick av min svärfar. Skall berätta mer om den i ett annat inlägg.
Tack till våra gäster för härlig dag och för alla fina presenter!
Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...