Sommar sommar och sol.....ja i alla fall lite. Denna sommaren kommer väl inte gå till historien som den soligaste och varmaste om inget förändras i augusti. Oavsett juliväder så firar vi ju många födelsedagar och min egen dag firades med en middag hemma tillsammans med familjen och två gamla barndomsvänner samt deras män och barn. Citronmarängpaj är en av mina absoluta favoritkakor så jag tog chansen att testa ett recept som jag varit nyfiken på ett tag och gjorde en sådan istället för tårta till efterrätt. Hur kan det bli annat än fantastiskt gott med en kaka som är en kombination mellan Cheesecake och Citronmarängpaj? Den var supergod och jag hade en härlig dag i regnet!!
Citronmarängcheesecake ā la Roy Fares
Pajbotten
- 200 g digestivekex (14)
- 28 g strösocker (2 msk)
- 100 g smör
Cheesecakefyllning
- 600 g färskost (cream cheese)
- 180 g strösocker (2 dl)
- 1 ⁄2 vaniljstång
- 25 g vetemjöl (1/4 dl)
- 175 g gräddfil (1 3/4 dl)
- 11 g ägg (2)
- 15 g äggula (1)
Lemon curd
- 100 g citron juice (1dl)
- 85 g strösocker (1dl)
- 110 g ägg (2st)
- 20 g äggula (1st)
- 60 g osaltat smör
Italiensk maräng
- 130 g äggvita (4)
- 75 g vatten (3⁄4 dl)
- 210 g strösocker (2 1⁄2 dl)
- Pajbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt sockret och mixa ihop. Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och fördela sedan blandningen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter och 3-4 cm upp på kanterna. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.
- Lemon curd: Pressa citronsaft och lägg i en kastrull tillsammans med strösocker. Blanda ägg och äggula i en bunke. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen lite i taget och blanda väl. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna till lite lätt. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 3-4 timmar. På en kall cheesecake, bred försiktigt ut den kalla lemoncurden på toppen och låt svalna i kylen. Fortsätt med marängen.
- Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa färskost och socker fluffigt i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3-4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 110 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Låt svalna. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.
- Italiensk maräng: Koka upp vatten och socker till 121 grader. När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är kall.
- När marängen är kall, häll upp i en spritspåse. Gör sedan ett mönster med påsen på toppen av den kalla cheesecaken och bränn av topparna med en gasbrännare. Servera den friska kakan och garnera enligt smak.
Ha en fortsatt trevlig sommar så återkommer jag snart med lite mer mat-och bakinspiration. Nu skall jag fortsätta njuta av
ledigheten tillsammans med familj och vänner.
Tove
16 juli 2015 13:53
Så fantastiskt gott det låter! Chokladkakan vi åt häromdagen var också supergod! Var ju bara tvungen att ta om!! Grattis igen till alla julibarnen!
Kram
http://www.tovesvensson. se
Annsofie
21 juli 2015 00:43
Tack Tove! Va gulligt av dig att skriva och kul att du tyckte om kakan! Fortsätt njut av semestern. Stor kram