Direktlänk till inlägg 18 maj 2015

Erikdagen!

Av Ann-Sofie - 18 maj 2015 23:00

I dag är det Erikdagen och jag har grattat alla mina fina Erik som finns i min närhet. Dock känner jag inte att vi behöver någon fika eftersom vi ätit många godsaker i helgen. Min farmor har fyllt 101 år och det firade vi i lördags med lunch och kakor och tårta till efterrätt. Min mamma hade gjort en glasstårta och jag hade bakat lite småkakor.

Lillebror grattar sin Gammor!


 

Gammor Anna får en gosekram av min stora kille! 


Förutom att ha tårtkalas hejjade vi även på ett traktor rally med gamla traktorer som gick förbi mina föräldrars gård på Orust. Även födelsedagsbarnet var med och hejjade och vi placerade oss på första parkett. Uppe på flaket kopplat till Näspojkarnas (Morfar Erik, Benjamin och Filip) traktor; en Dexta.

Gammor hejjar bekvämt från bilen!


    


På kakfatet blev det kardemummasnittar, rabarberbiskvier och chokladmacarons. De sistnämnda föll dock inte mig i smaken men passade andra så jag kommer delar receptet på dessa med.


Chokladmacaroner med salt kola fyllning

Jag ville göra minimacaroner till farmor och såg att det fanns ett paket med halvfabrikat för att göra chokladmacaroner i affären. Macaroner kan ju vara lite knepiga och är inget jag är van att baka då kakor med mandel inte är min favorit så jag bestämde mig för att testa denna mix. Mixenpaketet som var mycket smidigt innehöll ett pulver som man vispade med ljummet vatten och som sedan hälldes i den medföljande spritspåsen. De blev väldigt fina men tyvärr tyckte jag inte de blev så goda. Fyllningen var dock jättegod och uppvägde den tråkiga kaksmaken något.


 


Salt Kolakrämsfyllning 
125 gram smör
200 gram ljust muscovadosocker
½ burk sötad kondenserad mjölk
1 dl sirap
1 nypa salt
flingsalt efter egen smak
 
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme.
 
2. Tillsätt socker, kondenserad mjölk, sirap och salt och låt sjuda ihop under omrörning.
 
3. Låt krämen sjuda, utan omrörning i 5-7 minuter.
 
4. Ta av kastrullen från värmen och låt krämen svalna.
 
Montering
Sätt ihop två och två med kolakräm emellan och förvara i kyl max en vecka.
 
 
 
Rabarber är en god smak av försommar. Underbart! Därför bestämde jag mig för att baka biskvier och fylla dem med rabarbersmörkräm och toppa med vit choklad. Dessa blev riktigt goda och en klar favorit på kakfatet.
 
 
 
Rabarberbiskvier
 
Mandelbotten
 
200 g mandelmassa
½ dl socker
1 äggvita.
 
Riv mandelmassan och blanda ihop med socker och äggvita. Klicka sedan ut på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i 10-15 min tills de fått fin färg. Låt kallna.
 
 
Rabarbersmörkräm
 
Rabarberkompott
200g skalade rabarber i småbitar
ca ½-1 dl socker beroende på smak
½ tsk vaniljpulver
Några droppar pressad citronsaft
Blanda allt i en kastrull och låt koka upp. Sjud sedan i ca 10 minuter så rabarbern blir mjuk. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
 
Vispa sedan 150g rumsvarmt smör tillsammans med 1 dl florsocker smidigt. Blanda sedan försiktigt i rabarberkompotten Om smörkrämen skulle skära sig lägg några matskedar smörkräm på en tallrik och värm i mikron. Blanda sedan i det smälta smöret i resten av den skurna smörkrämen under vispning tills krämen är mjuk och len i konsistensen.
 
Montering
Bred på smörkräm på undersidan av varje biskvibotten. Forma gärna smöret så det blir en liten topp. Ställ biskviderna sedan i kylen. Smält vit choklad i vattenbad och doppa sedan biskverna i detta. Dekorera med strössen eller ringla över lite smält choklad.
 
 
     
 
På senaste tiden har jag blivit helt galen i kardemumma. I alla former. Har bakat flera omgångar med små kardemummabullar, har hittat att de säljer jättegoda kardemummabullar på Preem och jag har köpt honung smaksatt med kardemumma....Detta recept kommer från Roy Fares bakbok;  Delicious.
 
Kardemummasnittar    
ca 30 st
 
220 g rumsvarmt smör
2, 25 dl strösocker
2 äggulor
1 msk ljus sirap
6,5 dl vetemjöl
1½ tsk bikarbonat
2 tsk malen/ stött kardemumma (jag stötte själv hela korn)
 
Sätt ugnen på 180 grader (varmluft). Vispa smör, sockeräggula och sirap. Blanda ner resten av ingredienserna så det blir en deg.
Dela degen i fyra bitar och rulla ut dem till plåtlånga längder och lägg på två plåtar med bakplåtspapper och platta till längderna.
(Blanda ev ½ dl strösocker med 1½ tsk malen kardemumma och strö över längderna). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills längderna fått fin färg. Skär i bitar på diagonalen och låt sedan svalna.
 
 
 
Receptet på glasstårtan hittar ni här i  form av Traktortårta med oreokex istället för digestivekex som mamma använt till farmors glasstårta.
 
   
Jag avslutar detta inlägg med en bild på killarna när de busar med sin kära moster Fin och hennes fästman R på studsmattan som de fått i födelsedagspresent i förskott av deras mormor och morfar. Stort tack till er som var snälla och hjälpte oss att bygga ihop studsmattan och återigen grattis till alla er som heter Erik därute!
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards