Direktlänk till inlägg 7 mars 2015
I veckan hittade jag den otroligt goda Salmalaxen till bra pris i vår lokala mataffär. Salmalax är en produkt som är färdigpaketerad max 4 timmar efter att den fiskats i havet utanför Norge. Den passar perfekt att använda om man vill laga något som kräver rå fisk såsom sushi eller sashimi. Denna gång valde jag dock att tillaga den något och rimmade och sotade den hastigt i het stekpanna. Till detta serverades en fräsch sallad på ångkokta grönsaker (broccoli, sojabönor och majs) men man kan ju använda vilka grönsaker man vill eller/och lägga till lite kokt ris eller nudlar. Rätten toppades sedan med en dressing med asiatisk touch. Just nu älskar vi koriander hemma hos oss (åtminstone vi vuxna!) så det blandades också ner i dressingen.
Laxen
1 filé Salma-lax
Salt
Vatten
Socker
Blanda vatten och rikligt med salt i en skål. Lägg laxen i skålen så att den täcks av vattnet. Rimma i 20 minuter. Torka av filén och krydda med lite socker. Sätt en stekpanna på hög värme. Sota laxen utan stekfett på alla sidor i en stund tills fisken har fått färg.
Dressing
3 msk japansk soja
1/2 hackad röd chili
1 tsk hackad ingefära
1 msk hackad färsk koriander
1 vitlöksklyfta
Lite pressad lime
Gör dressingen genom att blanda alla ingredienser i en liten skål.
Lägg upp valfria grönsaker på en tallrik och toppa med laxen skuren i skivor och avsluta med dressingen. Garnera gärna med lite korianderblad, lite chili och lime strimlor.
Ittadakimasu!
(som man säger i japan när man sätter sig till bords för att äta)
Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...