Direktlänk till inlägg 7 mars 2015

Sotad salmalax med sallad och "Taste of Asia" dressing!

Av Ann-Sofie - 7 mars 2015 10:58

I veckan hittade jag den otroligt goda Salmalaxen till bra pris i vår lokala mataffär. Salmalax är en produkt som är färdigpaketerad max 4 timmar efter att den fiskats i havet utanför Norge. Den passar perfekt att använda om man vill laga något som kräver rå fisk såsom sushi eller sashimi. Denna gång valde jag dock att tillaga den något och rimmade och sotade den hastigt i het stekpanna. Till detta serverades en fräsch sallad på ångkokta grönsaker (broccoli, sojabönor och majs) men man kan ju använda vilka grönsaker man vill eller/och lägga till lite kokt ris eller nudlar. Rätten toppades sedan med en dressing  med asiatisk touch. Just nu älskar vi koriander hemma hos oss (åtminstone vi vuxna!) så det blandades också ner i dressingen.


Laxen

1 filé Salma-lax

Salt

Vatten

Socker


Blanda vatten och rikligt med salt i en skål. Lägg laxen i skålen så att den täcks av vattnet. Rimma i 20 minuter. Torka av filén och krydda med lite socker. Sätt en stekpanna på hög värme. Sota laxen utan stekfett på alla sidor i en stund tills fisken har fått färg.


Dressing

3 msk japansk soja 

1/2 hackad röd chili 

1 tsk hackad ingefära 

1 msk hackad färsk koriander
1 vitlöksklyfta

Lite pressad lime


Gör dressingen genom att blanda alla ingredienser i en liten skål. 


Lägg upp valfria grönsaker på en tallrik och toppa med laxen skuren i skivor och avsluta med dressingen. Garnera gärna med lite korianderblad, lite chili och lime strimlor.


 

Ittadakimasu!



(som man säger i japan när man sätter sig till bords för att äta)

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards