Direktlänk till inlägg 15 februari 2015

Hjärtandag med god mat och glitter!!

Av Ann-Sofie - 15 februari 2015 08:45

Igår var det alla   -dag! Inget som vi normalt brukar fira så stort hos oss men i går fixade jag och min stora kille fin hjärtan-lunch dagen till ära åt lillebror och pappa P. Passade även på att mysa lite extra eftersom det idag  är dax för P att åka till USA på tjänsteresa igen.


Storebror har många funderingar gällande livet, kärleken och döden just nu. Han har förstått att inget har evigt liv och att alla levande varelse, oavsett om det är en människa, djur eller växt, blir gammla och dör. Detta är jobbiga tankar för honom eftersom det ger en oro men det är såklart också nödvändigt och fullt normalt att dessa tankar kommer. Fick tips på en barnbok av en granne som behandlar detta ämne som vi skulle kunna få låna. Boken heter Adjö Herr Muffin och handlar om ett gammalt marsvin som tänker tillbaks på sitt liv. Kan nog passa bra att läsa med honom


Han funderar också mycket kring kärlek och vi pratade för ett par dagar sedan om att när man blir kär så kan det kännas som hjärtat svämma över av all kärlek och enligt honom kunde hjärtat också explodera av kärlek och åka ut i rymden och tillbaks igen. Det tyckte han verkade fint och häftigt!


Så åter tillvåran hjärtanlunch och menyn.


 


Förrätt

Hjärtformade smörstekta toast med valfri topping:

- löjrom, vispad creme fraiche och hackat rödlök

- skivade jordgubbar


   


Huvudrätt

Grillad flankstek med klyftpotatis alternativt bokstavs pommes frites (finns på city gross)

Sås: hemgjord pesto med västerbottenost alt färdig Bea på burk (barnfavorit hemma hos oss)

Dekoration: Hjärtantomater. För instruktion se http://trendenser.se OBS! vi orkade inte göra dessa igår men tycker att det är ett roligt och enkelt pyssel så jag tipsar om det ändå.

     


   


Efterrätt

Glasstrutar pimpade med mjölkchoklad och strösselhjärtan samt toppade med valfri sås.


 


Vaniljglass

Färdiga glassstrutar

Mjölkchoklad

Hemgjord salt kolasås

Hemgjord varm jordgubbssås

Hjärtanströssel

Rostad vit choklad


Salt kolasås 

3/4 dl strösocker

1/2 dl vit baksirap

1/2 dl vatten

21/2 dl vispgrädde

1 krm flingsalt


Blanda socker, sirap och vatten i en stor kastrull.låt smälta ihop på hög värme. Rör då och då. Låt sedan fortsätta puttra på hög värme tills sockerlagen blivit gyllenbrun men låt bli att röra. 


Hetta under tiden upp vispgrädde i en annan kastrull. Den behöver inte koka men får gärna ryka. 


Rör  sedan ner den varma grädden i sockerlagen . Det kommer bubbla och fräsa. Låt koka sakta någon minut så att kolan tjocknar. 


Dra kastrullen från plattan och rör i flingsalt. Låt kolan svalna Och servera. 



Varm jordgubbssås

Blanda ca 500g jordgubbar (frysta eller färska) med ½ dl soker och koka samman till en sås. Mosa jordgubbarna eller låt bitarna vara som de är beroende på vilken konsistens som önskas.


Rostad vit choklad

Söt vit choklad får fin smak när den rostas och blir trevligt knaprig. Bara att smula över glass eller andra desserter.

100g vit choklad ger ca 2 dl


Sätt ugnen på 175°. Grovriv chokladen och bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen ca 5 min tills den börjar få fin färg. Låt kallna och bryt i småbitar.


Montera/servera: Smölt mjölkchoklad och pensla på rånen och dekorera med strösselhjärtan och låt torka. Skeda sedan upp vaniljglass i strutarna och låt var och en dekorera med med strössel, kolasås, jordgubbssås, vit choklad enligt smak.


 


Hoppas ni alla hade en underbar alla hjärtans dag, oavsett hur den spenderades och om den firades eller ej. Jag avslutade dagen och fira med svärmor och svägerskor. Det blev en härlig utekväll med god mat på en mysig restaurang på Avenyn följt av en glittrig show med Alcazar på Rondo. Tack till svärmor för en rolig upplevelsejulklapp!


 

 
 
nillashalsaharmoni

nillashalsaharmoni

15 februari 2015 12:10

Hej!
Vilket fint inlägg. Ja, det är viktigt att bemöta barnens filosofiska tankar. Klart att det kan vara skrämmande att förstå att mamma och pappa kan dö! Att allt har ett slut...
Vacker och smaklig måltid det blev...mysigt att göra tillaga tillsammans. Och så hade ni en "tjejträff"! Mysigt värre!
Kram, Gunilla

http://www.nillahalsaharmoni.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards