Direktlänk till inlägg 30 januari 2015
Jaja det är bara en vanlig fredag och inte Fettisdag men man får äta semlor ändå tycker jag! Fettisdagen är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. I år infaller den den 17 februari. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blå måndagen. Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen.
Semlor är inte min favorit bland bakverk men det hör ju ändå till under den här tiden på året och det finns ju andra i familjen samt kollegor som tycker semlor är väldans gott. Eftersom jag är måttligt förtjust i såväl storleken som mandelmassegojset så gör jag helst mina egna och då i lite mindre format. I år har jag valt att fyllt några med Nutella istället för mandelmassa. En sådan kommer iaf jag att välja att äta då det blev riktigt smaskigt med en klick vispad grädde ovanpå och lite siktad florsocker. För de som hellre vill ha den traditionella mandelmassefyllningen får självklart detta i sina...och om man tycker de är för pyttiga kan man ju alltid ta fler!
Här kommer ett recept på semlebullar som passar bra när man vill göra semlor av modell mini.
Minisemlor
ca 30 st
Recept från Tareq Taylor
50g smör
2dl mjölk
½ dl filmjölk
25g jäst
½ dl strösocker
½ tsk salt
½ tsk malen kardemumma
ca 6 dl vetemjöl
1 ägg
Vispgrädde
Nutella alt mandelmassa
Smula ner jästen i degbunken. Smölt smöret i en kastrull. Tillsätt mölk och filmjölk och värm tll 37 grader. Häll över jästen och blanda i salt och socker och rör tills jästen lösts sig. Tillsätt kardemumma. Arbeta ner mjölet och låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 1 timma.
Forma sedan degen till bollar, stora som en halv golfboll. Låt sedan jäsa under handduk i ca 20 min. Pensla bullarna med ägg och grädda i 200 grader i ca8 min. Låt svalna.
Vispa grädde. Skär av locket på bullarna och smeta på nutella och spritsa sesan på grädden. Om man hellre vill ha mandelmassefyllning så gröp ur lite ur bottendelen på bullen och blanda detta med mandelmassa som är riven. Om det blir torrt tillsätt lite ovispad grädde. Fyll sedan urgrpningen med mandelmasseblandningen och toppa med vispad grädde.
Avsluta sedan med att lägga på locket oavsett fyllning och pudra över rikligt med florsocker.
Idag blir det lite fredagsfika på jobbet och då kommer jag bjuda på dessa! Två med Nutellafyllning och övriga med
traditionell fyllning. Skall bli spännande att se om någon mer än jag väljer Nutellavarianten....Trevlig helg!!
Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...