Direktlänk till inlägg 21 juni 2014
Sommar, sommar, sommar....åh vilket härligt sommarväder vi redan haft trots att vi knapp kommit till semestertider ännu. Även gårdagen, som var midsommarafton, bjöd på fint och soligt väder. Om än lite kallare än vi blivit vana vid på sista tiden. Idag är det dock perfekt väder för en vilodag! Vi har slappat och bakat småkakor s.k Sables bretons. Jag kan tänka mig att alla som är lite Francophones känner till dessa små godbitar. Jag längtar ofta till Frankrike och deras fantastiska bakverk och mysiga kaféer. Senaste besöket där var på vår bröllopsresa för 4 år sedan. La France me manque beaucoup! Det är inte de tjusigaste kakorna men de kan vara lite beroendeframkallade med både sötma och sälta. Det är en perfekt godsak att mumsa på till eftermiddagskaffet.
Sötsalta mördegskakor "Sables bretons"
Recept från Mia Öhrns bok Franska bakverk.
ca 20 st
2 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
100 g rumsvarmt smör
1 tsk fint havssalt
1. Vispa äggulor och socker fluffigt med elvisp
2. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker
3. Arbeta samman till en smulig deg och knåda sist i smör samt salt.
4. Forma till en rulle, slå in i plastfolie och låt vila minst 1 timma i kylen
5. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg med jämna mellan rum på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 150 grader i ca 30 min.
Dessa kan förvaras i en burk i rumstemperatur i en vecka.
Slutligen vill jag önska alla fortsatt glad midsommarhelg samt bjuda på lite inspiration till sommaren jordgubbstårta i form av en bild på den tårtan vi avrundade gårdagen midsommarfirande med.
Detta är en helt vanlig jorgubbstårta fylld med hemgjord vaniljkräm blandad med lite vispad grädde. Båda lagren är först täckta med ett lager vaniljkrämsgrädde och skivade jordgubbar över detta. På översta lagret ligger ett tunt lager vispad grädde som är täckt av en marsipanplatta som kavlats mot en mönsterplatta. (Finns bl.a på Panduro). Dekorationen består av halverade jordgubbar och sockerblommor i form av prästkragar (köpta på citygross) toppat med en vimpeldekoration gjord av sugrör, papper och tråd.
Glad sommar!
Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...