Direktlänk till inlägg 12 april 2014
Idag har det varit mycket kalasande. Superkul om man frågar B som nu sover som en stock! Hursomhelst tänkte jag tipsa om den populära Gristårtan som vi gjorde i födelesdagspresent till min syster. Gristårta är helt enkelt en tårta med söta marsipangrisar som badar i ett "gyttjebad". Man kan fylla den med vad man tycker om om och ha valfri smak på tårtbotten men den gemensamma nämnaren brukar vara ett "staket" av Kitkat choklad och att grisarna badar i chokladganache.
Här kommer vår version av denna tårta samt lite tips kring hur man monterar och dekorerar. Googla gärna för mer inspiration och förslag på fyllningar och dekorationer.
Gristårta
3 tårtbottnar. Färdigköpta eller hembakade i valfri smak.
Minst 11 paket Kitkat
Hallonmousse
Fyllning (Lager 1)
1 paket frysta tinade hallon ( 250g)
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Mixa hallon med stavmixer. Passera genom en sil. Koka upp hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsocker.
Vispa grädde fluffig. Vänd ner grädden i hallonen när den svalnat och börjat stelna en aning.
Chokladgrädde
Fyllning (Lager2)
3 dl vispgrädde
100g mjölkchoklad.
Vispa grädden fluffig. Riv chokladen och blanda i grädden.
Chokladganache
150g mjölkchoklad (alt 100g mörk choklad)
1,5 dl grädde
Värm upp grädden så det nästan börjar koka. Blanda sedan i chokladen och rör till smeten är slät. Låt svalna innan den används på kakan.
Montera kakan genom att börja med att spänna fast bakplåtspapper på botten i en löstagbar form. Bryt sedan Kitkat så det blir bitar av två och klä formens väggar med dessa. Lägg sedan i en tårtbotten (skär till i storlek så den passar i formenoch kan ligga innanför Kitkaten). Lägg sedan lite chokladganache runt kanten som lite "klister" mellan Kitkaten och tårtbotten. Bred sedan ut Hallonmoussen och toppa med nästa tårtbotten. Sedan är det dax för ett lager chokladgrädde som täcks med den sista tårtbotten. Bred sedan över chokladganachen .
Marsipangrisarna som flyter på rygg görs enklast genom att forma bollar till magar och sedan göra ett litet hål för naveln. Även bollar till fötter och händer rullas och en liten skåra skärs för att markera klöven. Huvudet görs genom att fästa en liten boll på en större och gör små hål i dessa för näsborrar och öron. Fäst sedan små trekanter som öron. Grisrumporna görs genom att först göra en boll med en skåra i och på toppen fästs en liten knorr.
Placera sedan ut dessa grisdelar efter smak i gyttjan och dekorera med valfritt band runt tårtan.
Lycka till och stort grattis till alla Ni som har födelsedag i April!
Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...