Direktlänk till inlägg 12 april 2014

Kalasar på Gristårta!

Av Ann-Sofie - 12 april 2014 21:57

Idag har det varit mycket kalasande. Superkul om man frågar B som nu sover som en stock! Hursomhelst tänkte jag tipsa om den populära Gristårtan som vi gjorde i födelesdagspresent till min syster. Gristårta är helt enkelt en tårta med söta marsipangrisar som badar i ett "gyttjebad". Man kan fylla den med vad man tycker om om och ha valfri smak på tårtbotten men den gemensamma nämnaren brukar vara ett "staket" av Kitkat choklad och att grisarna badar i chokladganache.


 


Här kommer vår version av denna tårta samt lite tips kring hur man monterar och dekorerar. Googla gärna för mer inspiration och förslag på fyllningar och dekorationer.


Gristårta


3 tårtbottnar. Färdigköpta eller hembakade i valfri smak.

Minst 11 paket Kitkat


Hallonmousse

Fyllning (Lager 1)
1 paket frysta tinade hallon ( 250g)
1 dl gelésocker multi

2 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde


Mixa hallon med stavmixer. Passera genom en sil. Koka upp hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsocker.


Vispa grädde fluffig. Vänd ner grädden i hallonen när den svalnat och börjat stelna en aning.


Chokladgrädde

Fyllning (Lager2)

3 dl vispgrädde

100g mjölkchoklad.


Vispa grädden fluffig. Riv chokladen och blanda i grädden.

 

Chokladganache
150g mjölkchoklad (alt 100g mörk choklad)

1,5 dl grädde


Värm upp grädden så det nästan börjar koka. Blanda sedan i chokladen och rör till smeten är slät. Låt svalna innan den används på kakan.


Montera kakan genom att börja med att spänna fast bakplåtspapper på botten i en löstagbar form. Bryt sedan Kitkat så det blir bitar av två och klä formens väggar med dessa. Lägg sedan i en tårtbotten (skär till i storlek så den passar i formenoch kan ligga innanför Kitkaten). Lägg sedan lite chokladganache runt kanten som lite "klister" mellan Kitkaten och tårtbotten. Bred sedan ut Hallonmoussen och toppa med nästa tårtbotten. Sedan är det dax för ett lager chokladgrädde som täcks med den sista tårtbotten. Bred sedan över chokladganachen .


Marsipangrisarna som flyter på rygg görs enklast genom att forma bollar till magar och sedan göra ett litet hål för naveln. Även bollar till fötter och händer rullas och en liten skåra skärs för att markera klöven. Huvudet görs genom att fästa en liten boll på en större och gör små hål i dessa  för näsborrar och öron. Fäst sedan små trekanter som öron. Grisrumporna görs genom att först göra en boll med en skåra i och på toppen fästs en liten knorr.


 


Placera sedan ut dessa grisdelar efter smak i gyttjan och dekorera med valfritt band runt tårtan.



Lycka till och stort grattis till alla Ni som har födelsedag i April!






  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards