Direktlänk till inlägg 28 mars 2014

Tro, hopp och kärlek....

Av Ann-Sofie - 28 mars 2014 22:32

....dessa 3 är bestående. Men störst av allt är kärleken! Så står det i bibeln och utan att lägga någon större vikt just vid någon särskild religion så tycker jag det ligger mycket i det. Om man inte har kärlek runt sig vad är då viktigt här i livet?


Vänner, familj, vänner, kollegor, släkt och till och med människor som möter en på gatan med ett leedende kan ge så mycket om bara för det ögonblicket, just den dagen. Jag känner en liten pojke som, av någon anledning, sedan dagen han sa sitt första ord har sagt hej när han möter någon på gatan. Detta betyder mycket för mig då jag ser hur folk ofta skiner upp när detta händer. Jag tror man mår bra av att den något kanske naiva grundsynen att man utgår från och tror på att andra människor tycker om en och vill en väl. Om inte annat får man väl hoppas på det iaf! Och det hjälper nog när man står där i vissa situationer och undrar klara jag verkligen detta? Ja! Tro.. nej se, inse, det finns ingenting du inte kan göra och allt är möjligt! Detta är viktigt för mig och något jag vill förmedla till mina små pojkar. Låt ingen få dig att tro att du inte kan eller inte kan lära dig...


Ja och vilken tårta, vilket bakverk kan man koppla ihop med detta? Många bakar och lagar mat åt någon speciell i sin närhet och för att visa att man bryr sig om personen. Tex kan man laga någons älsklingsrätt och man får många härliga känslor när man äter något som förknippas med någon man älskar, som kanske inte ens längre finns med oss här på jorden. Hur många recept har inte gått i arv i generationer och man säger ändå att det blir aldrig lika gott som mammas eller mormors. Något som jag förknippar med både mamma, mormor och farmor med är brödkakor dvs hembakta "hönökakor". Åh, vad de är goda nybakade med bara lite smör på. Tyvärr har jag nog inte bakat några sådana sedan jag flyttade hemifrån för ca 17 år sedan. Men bröd känns ju alltid hemtrevligt och jag såg nyligen ett recept i tidningen "Elle mat och vin" på rödbetsbröd med chèvresmör som jag bakat i dag och tänkte ta med som inflyttningspresent imorgon när vi skall hälsa på min kusin i hans och hans familjs nya hus. Getost och rödbetor tillsammans är ju bara en så bra kombo så det måste bli gott! Jag bakade två bröd, ett som fick jäsa i en brödkorg och ett annat som fick jäsa direkt på plåten. Detta innebar ju att vi kunde äta det ena ikväll så jag, mannen, småkillarna och barnens faster T mumsade i oss det ena till kvällsfikat för en stund sedan. Mmmm...riktigt gott med nybakt bröd tillsammans med det pimpade smöret smaksatt med getost.


Som jag nämnde ovan så jäste jag det ena brödet i en brödkorg vilket ger en fint bröd som ser lite mer avancerat ut men egentligen är lika lätt att göra som en "vanlig" limpa. Till detta recept använde jag, istället för vanligt mjöl, vetemjöl special, vilket hjälper till att ge matbröd extra volym. Getost var ytterligare en ingrediens som blandades i smöret som gott och lite annorlunda pålägg.


 

Saftigt Rödbetsbröd

2 bröd
Tillagningstid: 1,5h


6 dl vatten

25g jäst

½ dl olivolja

ca 1,6 liter vetemjöl special

3 msk salt

1 riven rödbeta

1 dl pumpakärnor

2 krm torkad timjan


Blanda vatten, smulad jäst och olivolja i en hushållsassisten (eller för hand!). Tillsätt 1,4 l mjöl samt salt och knåda till en smidig deg. Vänd ner rödbetor. pumpakärnor och timjan och låt jäsa under duk i 30 min.


Knåda degen och dela den i två delar och forma till 2 bröd. Låt jäsa på plåt täckt med bakplåtspapper eller i en mjölad jäskorg i ytterligare 30 minuter.


Vänd upp brödet, om det jäst i brödkorg, på en plåten och grädda i 200 grader varm ugn i ca 30 minuter. OBS! Jag gräddade ca 45 minuter men det beror ju på just din ugns värme. Spraya med vatten några gånger under gräddningen för en knaprig skorpa.


Låt svalna och servera gärna med Chèvresmör.


Chèvresmör

Mixa 75 g smör med 75 g chévreost utan kant samt 2 msk slätbladig persilja.


 

Sov så gott och trevlig fortsatt helg!!








 
 
Tove

Tove

29 mars 2014 23:12

Det var ett väldigt gott bröd!
Tack för ikväll! Kramar!

http://tovemotivationskes.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards