Direktlänk till inlägg 26 januari 2014

Tacksamhet, sömnbrist och chokladkaka!

Av Ann-Sofie - 26 januari 2014 13:01



 En god natts sömn det är något jag längtar efter mer än något annat, liksom de flesta småbarnsföräldrarna. Två små prinsar tär på sömnen då den ena vaknar av en mardröm eller att det kliar någonstans och behöver stoppas om och den andra vaknar för andra gången vid fyratiden. Nattsömnen blir ju inte den bästa och trots att vi försöker dela på det är det oftast jag som vaknar först vid minsta lilla ljud. 


Lillebror är också en riktigt liten mammagris och ofta är det bara mamma som passar. Nappen duger inte och gosisar är inte heller så viktiga för honom utan han vill bara vara nära, så nära och kramas. Mysigt förvisso men inte optimalt för varken nacken,  ryggen eller sömnen att ha en liten kille liggande kloss an helst hela natten.   


Med bakgrund av detta är jag otroligt tacksam att min familj spenderat ett flertal nätter hos oss nu medans mannen är i USA på tjänsteresa. Då barnen även tajmat in en vinterförkylning denna veckan har det varit underbart med uppmuntrande och kärleksfullt sällskap. 


Förutom att omge sig med fina människor som ger positiv energi är även choklad en viktig ingrediens för välbefinnandet. 

Ja, du blir glad av choklad! choklad innehåller seretonin som påverkar ditt humör.

En daglig dos kan bota din kroniska trötthet enligt brittiska forskare. 

http://www.alltommat.se/Inspiration/Choklad-nyttigt-1.51884

 



Alltså bakade vi en chokladkaka idag! Nedan följer receptet på en god chokladkaka med chokladkräm och bär.

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Chokladkräm

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g mörk eller ljus choklad
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 1 l färska bär (t ex hallon)
  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smöret.
  4. Häll i en smord bröad form (ca 20 cm i diameter, för 8 bitar), gärna med löstagbar botten. Grädda i ca 25 minuter. Låt den stå och kallna så stelnar den.
  5. Chokladkräm: Värm grädden till kokpunkten i en tjockbottnad kastrull. Ta den från värmen och tillsätt chokladen i bitar och vaniljsocker. Rör till chokladen smält.
  6. Låt krämen svalna och häll den i en skål. Ställ den i kylen. Rör i den då och då tills den tjocknat till en kräm. Det tar ca 1 timme.
  7. Bre chokladkrämen på kakan.
  8. Garnering: Rensa bären och lägg dem på kakan.



 

Åh, så härligt det var att sjunka ner i soffan när barnen äntligen somnade ikväll. Sömn det är verkligen något som jag inte hade en aning om var en lyxvara för cirka 3,5 år sedan. Men som tur är vägs ju också detta upp av mycket mys och gos och härliga små kramar och pussar!!


Natti natt och sov så gott!

 

 

 

 

 

 




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards