Direktlänk till inlägg 9 maj 2013
Sådärja då var de tre första arbetsdagarna avklarade efter snart 10 månaders föräldraledighet. Det gick bra och nu njuter jag av några dagars ledighet tillsammans med killarna hemma! Känns härligt och hoppas på fint väder i helgen.
Under helgen som var spenderade jag ett par dagar i Göteborg tillsammans med min stora kille och vi lånade min systers lägenhet där vi sov över. Vi hade ett par mysiga dagar och testade flera lekplatser i Majorna samt fikade på mitt favoritfik från tiden då vi bodde där. Ägarens mamma som även då brukade jobba där kände igen mig och det var en härlig nostalgitripp då det var stamstället under mammaledigheten med B. En hel del fikapauser blev det allt på Biscotti under de otaliga barnvagnspromenaderna för att få min lilla bebis att sova. Hursomhelst beställde jag en hallonbulle till kaffet och B en chokladboll till sin festis men det slutade med två uppätna hallonbullar och en halv chokladboll kvar på tallriken. Innan jag hann smaka på min bulle hade nämligen min lilla kille norpat den och bestämt hävdat att han" älskade hallonbulle över allt i hela världen". Så då fick han ju den såklart och jag fick köpa en ny åt mig själv och ingen av oss var sedan speciellt sugen på chokladbollen.
Eftersom detta visade sig vara en ny fikafavorit så bestämde vi oss för att testa att baka vår egen variant i förmiddags och det blev mycket gott. Så därför kommer här receptet om någon annan är sugen på att testa denna goda bullvariant som passar utmärkt att avnjuta på altanen en härlig sommardag tillsammans med ett glas saft eller en kopp kaffe. Lycka till!
Hallonbulle är godare än chokladboll enligt oss!
Hallonbullar
ca 40 st
150g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
ca 14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
200g smör blandat med vaniljpulver efter smak
Hallon efter smak (jag tog två paket frysta och blandade med lite socker)
Smält smöret i en kastrull och tillsätt seddan mjölk och värm till ca 37 grader. Smula ner jästen i en skål och häll över degvätskan och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt socker och salt och blanda sedan ner mjölet till en lös smet (spara lite mjöl till utbakning). Låt sedan degen jäsa i ca 30 min. När den är färdigjäst knådas degen på ett mjölat bakbord. Dela den sedan i två lika stora delar och kavla ut dem var för sig. Bred ut vaniljsmöret och strö över hallonen och vik över så den blir "stängd". Sporra sedan ut ca 20 stycken remsor på varje degbit och snurra ihop bullarna. Låt dem sedan jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 10 min i 225 grader. När bullar svalnat sikta över florsocker och servera!
Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...