Direktlänk till inlägg 28 april 2013

Banankaka och tårta till födelsedagsbarnet!

Av Ann-Sofie - 28 april 2013 08:34

Idag är ingen vanlig dag för det är mitt älskade Ps födelsedag.....och avslutningen på magsjukeveckan (hoppas jag!). Alla verkade iaf må bra när vi vaknade idag vilket känns väldigt skönt då lillebror startade veckan med att blir dålig natten mellan söndag och måndag och storebror avslutat den med det då han blev dålig i fredags kväll. I och med detta har vi ställt in dagens födeledagsfirande. Till kalaset hade jag i hemlighet hade bjudit in närmsta familjen på fika i eftermiddag och så hade jag ordnat barnvakt till killarna, i form av världens bästa mormor och morfar, så jag kunde ta med P på lyxig brunch i lugn och ro på posthotellet i Gbg. Nu blir det andra planer men födelsedagsfikan kommer bli av ändå eftersom jag redan hade förberett lite godsaker och idag verkar alla må bra så vi är nog lite extra sugna på något gott efter denna skitvecka. Har även lovat P att försöka ordna en mysig filmstund tillsammans medan killarna sover sin eftermiddagslur och se den sensaste bondfilmen Skyfall som vi velat se men varken haft tid eller möjlighet att se under det gångna året. Och till det får det såklart bli en skål popcorn...toppat med smält smör om födeledagsbarnet får bestämma! ...och det får han såklart idag!!!


Födelsedagsbarnets favoritkaka; banankaka som bakas i långpanna finns i frysen och en härlig "glömd" marängtårtsbotten finns också redo för dekoration. Måste bara fixa lite goda färska bär så blir det toppen till eftermiddagsfikat...


 

Jag och killarna har firat vårat P med Marängtårta, banankakor, lite köpekakor och bokstavskex samt ett paket som innehöll "korvgrejer". Alltså vår egen version av "gör din egen korv"; ett korvhorn att montera på kitchen aiden, korvskinn, 2,5 kg lammkött, timjan, rosmarin, vitlök och persilja (recept från senaste Buffé tidningen) samt en påse Honey BBQ chips att mumsa på under tillagning. Han har även hunnit bli presentad med en bukett tulpaner från hans gamla kompis J och  flickvännen  F som tittade förbi och sa "hej och grattis!".


Här kommer recepten på godsakerna:


 


Banankaka med glasyr i långpanna

2 ägg

4½ dl socker

4 bananer

200 gram smält smör

2 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

6 dl vetemjöl

Smält smöret och mosa bananerna. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt de torra ingredienserna och tillsist även de mosade bananerna och det smälta smöret. Häll över smeten i en smord långpanna, grädda i 175 grader ca 25-30 min. Låt kallna.

150 gram smör

2 tsk vaniljsocker

5-6 dl florsocker

2 äggulor

Smält smöret och blanda med florsockret och vaniljsockret, tillsätt tillsist äggulorna. Vispa så den blir slät. Bred glasyren över den kalla kakan. Låt glasyren stelna något innan kakan skärs upp.



 


Glömd marängtårta
5 äggvitor

3 dl socker

1 tsk bakpulver

1 tsk potatismjöl

1 tsk vaniljsocker alt ½ tsk vaniljpulver


Sätt ugnen på 275 grader. Smörj en form med löstagbar botten och mjöla (med vetemjöl, kokosflingor, ströbröd eller liknande) Vispa äggvitorna skummig och blanda sedan i sockret lite eftersom tills det blir en fast marängsmet. Blanda ner övriga ingredienser i smeten och häll sedan smeten i formen. Stäng av ugnen (som uppnått 275 grader) och sätt in formen i ugnen och låt stå minst 6 timmar eller tills ugnen har blivit kall. Ett tips är att göra smeten och baka kakan under natten!


Dekoration och garnering
Vispa ca 3 dl grädde och klicka på kakan. Toppa med färska bär. Extra gott blir det med syrliga bär såsom vinbär alternativt hallon. Man kan även blanda i lite lemoncurd eller någon annan citronkräm i grädden eller breda på ett lager på marängtoppen innan man lägger på grädden för att få en god kontrast mellan sött och surt.


Fortsatt trevlig söndag och lycka till med godsakerna!






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards