Direktlänk till inlägg 16 april 2013

Dop med Thanksgiving tema - recept

Av Ann-Sofie - 16 april 2013 07:20

Här kommer mina recept från vårt dopkalas vi hade för F i höstas med Thanksgiving tema. Såväl sötpotatispajerna som Chai äppletårtan har jag inte följt receptet exakt utan improviserat lite under bakandet men har försökt att återge recepten så exakt som jag kan nu i efterhand. 

 

Först kommer ett recept på de matiga smulpajerna med fetaostsåsen som bjöds på det matigare buffebordet. Dessa passade bra som ett komplement till kycklingklubborna. De stod även framdukat en sallad med torkade tranbär samt pumpasoppa samt bröd och olika ostar.

 

Matig smulpaj med sötpotatis och spenat
Antal portioner: 6-8  och recpetet är från tv programmet Go'kväll

Smuldeg:

50 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl lagrad hårdost, riven
1 dl saltade cashewnötter, hackade

Fyllning:

1 st gul lök, hackad
2 st vitlöksklyftor, hackade
1/2 st röd chili, urkärnad och hackad
ca 3-4 sötpotatisar (skalade och skurna i små tärningar och kokta mjuka)
Bladspenat efter smak (Funkar såväl med fryst som färsk)
1-2 tsk timjan, hackad
1 tsk rosmarin, hackad
salt, en nypa socker, svartpeppar, olivolja till stekning
100 g mozarella i bitar

 

Smuldeg: Gör fyllningen nedan, ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop samtliga ingredienser till smuldegen, ställ åt sidan. Fördela fyllningen i 6 portionsformar, lägg i mozarella om du önskar och strö degen ovanpå. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills de är gyllene. Gör fetaostkräm (nedan) under tiden.

Fyllning: Fräs lök, vitlök och chili i olja, tillsätt kokta sötpotatiskuber och spenat, stek ett par minuter. Lägg i örtkryddor. Koka ihop ca 10 minuter.  Smaka av med salt, peppar och socker.


Fetaostkräm med citron och blå vallmofrön

4-6 portioner


1-2 msk blå vallmofrön (valfritt)
100 g fetaost, smulad
2 dl turkisk yoghurt
1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet
1 msk olivolja

Rosta vallmofrön i torr, varm stekpanna någon minut, låt svalna. Rör ihop dem med ost, yoghurt och citron. Lägg i en skål, ringla över olja.


  Här kommer recepten på vad som bjöds på tårtbuffen efteråt!


Chai äppletårta

Ursprungsrecept från Allt om mat, dock modifierat


Baka en tårtbotten av ditt favoritrecept på detta smaksätt dock med följande kryddor: 

  • Mald kardemumma (1 tsk)
  • Mald ingefära (½ tsk)
  • Mald kanel (½ tsk)
  • Kryddnejlika (½ tsk)
  • Mald fänkål (½ tsk)

Måtten gäller för att göra en dubbel sats sockerkakssmet eftersom jag gjorde en lite större och en lite mindre då jag ville göra en våningstårta.

 

 

Äpplekompott

6 syrliga äpplen
2 msk socker
1 tsk kanel

Skala, kärna ur och skär äpplena i kuber. Blanda äpplen, socker och kanel i en kastrull. Låt koka tills äpplena är mjuka, ca 10 min. Låt kallna.

 


Whipped cream cheese frosting och fyllning

(jag gjorde dubbel sats)

 


300 gr cream cheese
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
0,5 – 1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl florsocker


Gör så här:


Börja med att vispa grädden och bakpulvret* hårt i en skål. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.


Montera sedan tårtan med äpplkompott och frosting emellan och bred sedan frostingen runt hela tårtan och avsluta med önskad dekortation.

Fs doptårta dekorerades med ett ätbart foto av honom som jag beställt från www.tartdekoration.com och dekorationer i form av hjärtan och hans amn skapat i sugarpaste.

 


 

Brownierutor

Ger ca 24 stora brownies, jag gjorde dock mindre och fick ut ca 40st. Receptet kommer från Ebba von Sydow och hennes syster Amys fina kokbok; "Sommar med systrarna von Sydow".

 

250 g smör

6 dl strösocker

1½ dl kakao
4 ägg
3 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker alt 1,5 tsk vaniljpulver
½-1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1-2 dl hackad valfri choklad

Smält smöret i en kastrull och blanda i socker och kakao. Därefter i med äggen. Blanda sedan i mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver.

Häll i fyrkantig form, ca 22 cm i diametern, klädd med bakplåtspapper (gärna smort). Strö till sist över önskad choklad.

Grädda i cirka 40 min i 175 grader varm ugn. Låt den inte vara för länge i ugnen utan testa emellanåt med en provsticka. Hellre för lite

gräddad (då den kan stelna i kylskåp) än för mycket. Skär upp i bitar när kakan svalnat.

 

Till mina dopbrownies använde jag vanlig mjölkchoklad att strö över och toppade med nuttela frosting (se recept nedan) och dekorerade med gröna små minifötter i sugarpaste som jag stuckit ut själv med en utsickare (finns många roliga former man kan använda till detta).

 

Nutella frosting
Receptet kommer från Bloggen "Sockerrus".

 

25g smör

50 g cream cheese (kan uteslutas)

1 msk kakao ( kan uteslutas)

6 dl florsocker

3 tsk hett vatten

4 rågade matskedar nutella


Gör så här:

Vispa det rumsvarma smöret fluffigt tillsammans med cream cheese. Häll i kakao och rör om. Blanda i hälften av florsockret och vattnet. Rör om och häll i resten av florsockret och vattnet. Vispa tills allt är blandat och häll sedan ner nutellan.




 
 
 
 Minicupcakes med limecurd och marängfrosting

Ursprungsreceptet kommer från bloggen "sockerrus" och ger cirka 35-40 mini cupcakes.


4 dl vetemjöl

3 dl socker

2 1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

100 g smör (rumstempererat)

2 dl mjölk

2 ägg

1 tsk vaniljpulver


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Häll i 1 dl mjölk och blanda smeten slät. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat. Fyll muffinsformar till max 2/3 och lägg på önskad mängd bär. Grädda i ugnen i cirka 20-25min. Spritsa på frostingen när cupcakesen svalnat och garnera med strössel, färska blåbär eller något annat.


Marshmallowfrosting (maräng)

150-175 g smör
4 dl florsocker
1 burk marshmallowfluff
3 msk marsanpulver
1/4 tsk vaniljpulver
  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Vispa ihop allt i en skål. Börja med att ta det mindre måttet smör o florsocker, och ta i mer ifall du tycker att det behövs.
  3. Vispa tills den är fluffig och spritsbar.
  4. Spritsa dina cupcakes.

Får du frosting över så kan den förvaras i kylen.

 

Limecurd (lemoncurd)
Det finns limecurd såväl som lemoncurd att köpa färdig men jag föredrar den hemgjord. Jag använder ett recept på lemoncurd men byter ut citronen mot limen. Om man blandar i lite färska myntablad får man en god mojitofrosting istället.


3 citroner/6 st limefrukter
1,5 dl socker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor

Blanda rivet skal från tre citroner med saft från två/rivet skal och saft från fyra limefrukter och koka upp med strösocker och smör. Sila vätskan. Blanda ut majsstärkelse med saften från den tredje citronen/de två resterande limefrukterna och rör ner i den varma vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar. Häll över krämen i en ren skål eller burk och låt svalna.

 
Montering
 
Låt Cupcakesen svalna skär sedan av en liten topp och fyll med limecurd och lägg sedan på toppen igen. Häll upp frostingen i spritspåse och spritsa snyggt och strö övervalfritt strössel, rivet limeskal eller liknande dekoration.
 
 
 
 
Hello Kitty macaroner med grönt te fyllning
 
  Dessa små godingar gjordes genom att jag först sprisade ut små macaronrundlar och tog
tog sedan en tandpetar och drog upp smeten som två små öron på hälften av macaronerna innan dessa gräddades.
Sedan parades en öronrundel ihop med en vanlig rund och öronrundeln dekorerades med sugarpaste rosetter (gjordes av
grön sugarpaste som kavlades ut och sedan använde jag en rosett-utstickare och lät sedan dessa torka). Jag gjorde även 
en gul florsocker glasyr som jag spritsade små näsor med och även använde som klister när rosetten sattes fast.
Ögon och morrhår målades på med en penna med svart livsmedelsfärg.
 
Fyllningen är en vanlig smörkräm smaksatt med Matcha pulver (grönt japanskt te) som jag just då fått dille på och använde till
allt möjligt bakning, smooties och varm matchalatte. Jag köpte mitt på tehuset Java som även har en webshop. 
(http://www.tehusetjava.se) Testa gärna!
       
 
Mosters frökex
Dessa är verkligen supergoda och passar utmärkt att bjuda på till dessertostar. Dock har jag aldrig gjort dem själv men det skall testas snarast måste dock
få receptet av min kära syster först men sedan kommer jag även lägga ut detta på bloggen! Äh..fick receptet nu men lägger ut den direkt
 eftersom jag ju redan smakat dem flera gånger och de ÄR jättegoda!
 
2 dl dinkelmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
½ dl linfrö
lite salt
 
Samtliga ingredienser ovan blandas samman i en bunke. Koka upp 2 dl vatten och häll det tillsammans med ½ dl rapsolja över mjölblandningen.
Efter att degen blandats samman plattas det ut tunt på en plåt täckt med bakplåtspapper. Nagga sedan och strössla över några nypor flingsalt. 
Grädda i ca en timma på 150 grader. Stäng sedan av ugnen och låt plåten stå kvar i eftervärmen tills ugnen kallnat. Klart!
 
Jag hoppas jag med dessa inlägg kring dopkalas bidragit med lite inspiration och idéer. Mitt tips inför alla typer av fester och kalas är dock att
välja ett tema och sedan framför allt bjuda på sånt som går att förbereda så mycket som möjligt men tveka inte heller att be någon nära, som gillar att baka, om lite hjälp!
 
 
 
 


 


 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Sofie - 1 maj 2023 21:09

 Denna veckan har vi varit på botaniska trädgården i göteborg. Den dagen vi var där var det en japansk hanami festival där vi provade ett te som heter boba som är typ som iste fast med en annan smak och gele och frukt bitar? Vi fick välja påm två oli...

Av Ann-Sofie - 26 april 2023 12:12

Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...

Av Ann-Sofie - 24 april 2023 21:30


  2023 och nu köööör vi en comeback...denna gång har jag sällskap av Filip. Troligen kommer han snart ta över här och jag blir sonens blogg assistent. Hursomhelst tänkte vi dela några våriga tips!  Firade "aprilbarnen" i släkten i helgen och inledd...

Av Ann-Sofie - 17 juli 2017 15:15

Försommaren är en tid full av kalasande för de flesta och inte minst i vår familj. Under juni månad kalasade vi tre helger då både jag och mina små pojkar fyller år i början av juli. Vi startade med barnkalas för vår minsta kille som snart fyller fem...

Av Ann-Sofie - 20 april 2017 19:00

Påskhelgen spenderades med familjen och inleddes faktiskt med en sugarkitchen visning. Eftersom det var långfredag fick den lite påsktema och vi dekorerade cupcakes och modellerade kycklingar tillsammans. Det var en trevlig kväll och alla var nöjda m...

Ovido - Quiz & Flashcards