Direktlänk till inlägg 16 april 2013
Här kommer mina recept från vårt dopkalas vi hade för F i höstas med Thanksgiving tema. Såväl sötpotatispajerna som Chai äppletårtan har jag inte följt receptet exakt utan improviserat lite under bakandet men har försökt att återge recepten så exakt som jag kan nu i efterhand.
Först kommer ett recept på de matiga smulpajerna med fetaostsåsen som bjöds på det matigare buffebordet. Dessa passade bra som ett komplement till kycklingklubborna. De stod även framdukat en sallad med torkade tranbär samt pumpasoppa samt bröd och olika ostar.
Matig smulpaj med sötpotatis och spenat
Antal portioner: 6-8 och recpetet är från tv programmet Go'kväll
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl lagrad hårdost, riven
1 dl saltade cashewnötter, hackade
1 st gul lök, hackad
2 st vitlöksklyftor, hackade
1/2 st röd chili, urkärnad och hackad
ca 3-4 sötpotatisar (skalade och skurna i små tärningar och kokta mjuka)
Bladspenat efter smak (Funkar såväl med fryst som färsk)
1-2 tsk timjan, hackad
1 tsk rosmarin, hackad
salt, en nypa socker, svartpeppar, olivolja till stekning
100 g mozarella i bitar
Smuldeg: Gör fyllningen nedan, ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop samtliga ingredienser till smuldegen, ställ åt sidan. Fördela fyllningen i 6 portionsformar, lägg i mozarella om du önskar och strö degen ovanpå. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills de är gyllene. Gör fetaostkräm (nedan) under tiden.
Fyllning: Fräs lök, vitlök och chili i olja, tillsätt kokta sötpotatiskuber och spenat, stek ett par minuter. Lägg i örtkryddor. Koka ihop ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.
Fetaostkräm med citron och blå vallmofrön
4-6 portioner
1-2 msk blå vallmofrön (valfritt)
100 g fetaost, smulad
2 dl turkisk yoghurt
1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet
1 msk olivolja
Rosta vallmofrön i torr, varm stekpanna någon minut, låt svalna. Rör ihop dem med ost, yoghurt och citron. Lägg i en skål, ringla över olja.
Här kommer recepten på vad som bjöds på tårtbuffen efteråt!
Chai äppletårta
Ursprungsrecept från Allt om mat, dock modifierat
Baka en tårtbotten av ditt favoritrecept på detta smaksätt dock med följande kryddor:
Måtten gäller för att göra en dubbel sats sockerkakssmet eftersom jag gjorde en lite större och en lite mindre då jag ville göra en våningstårta.
Äpplekompott
Skala, kärna ur och skär äpplena i kuber. Blanda äpplen, socker och kanel i en kastrull. Låt koka tills äpplena är mjuka, ca 10 min. Låt kallna.
Whipped cream cheese frosting och fyllning
(jag gjorde dubbel sats)
300 gr cream cheese
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
0,5 – 1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl florsocker
Gör så här:
Börja med att vispa grädden och bakpulvret* hårt i en skål. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.
Montera sedan tårtan med äpplkompott och frosting emellan och bred sedan frostingen runt hela tårtan och avsluta med önskad dekortation.
Fs doptårta dekorerades med ett ätbart foto av honom som jag beställt från www.tartdekoration.com och dekorationer i form av hjärtan och hans amn skapat i sugarpaste.
Brownierutor
Ger ca 24 stora brownies, jag gjorde dock mindre och fick ut ca 40st. Receptet kommer från Ebba von Sydow och hennes syster Amys fina kokbok; "Sommar med systrarna von Sydow".
250 g smör
Smält smöret i en kastrull och blanda i socker och kakao. Därefter i med äggen. Blanda sedan i mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver.
Häll i fyrkantig form, ca 22 cm i diametern, klädd med bakplåtspapper (gärna smort). Strö till sist över önskad choklad.
Grädda i cirka 40 min i 175 grader varm ugn. Låt den inte vara för länge i ugnen utan testa emellanåt med en provsticka. Hellre för lite
gräddad (då den kan stelna i kylskåp) än för mycket. Skär upp i bitar när kakan svalnat.
Till mina dopbrownies använde jag vanlig mjölkchoklad att strö över och toppade med nuttela frosting (se recept nedan) och dekorerade med gröna små minifötter i sugarpaste som jag stuckit ut själv med en utsickare (finns många roliga former man kan använda till detta).
Nutella frosting
Receptet kommer från Bloggen "Sockerrus".
25g smör
50 g cream cheese (kan uteslutas)
1 msk kakao ( kan uteslutas)
6 dl florsocker
3 tsk hett vatten
4 rågade matskedar nutella
Gör så här:
Vispa det rumsvarma smöret fluffigt tillsammans med cream cheese. Häll i kakao och rör om. Blanda i hälften av florsockret och vattnet. Rör om och häll i resten av florsockret och vattnet. Vispa tills allt är blandat och häll sedan ner nutellan.
Ursprungsreceptet kommer från bloggen "sockerrus" och ger cirka 35-40 mini cupcakes.
4 dl vetemjöl
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g smör (rumstempererat)
2 dl mjölk
2 ägg
1 tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Häll i 1 dl mjölk och blanda smeten slät. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat. Fyll muffinsformar till max 2/3 och lägg på önskad mängd bär. Grädda i ugnen i cirka 20-25min. Spritsa på frostingen när cupcakesen svalnat och garnera med strössel, färska blåbär eller något annat.
Marshmallowfrosting (maräng)
Får du frosting över så kan den förvaras i kylen.
Limecurd (lemoncurd)
Det finns limecurd såväl som lemoncurd att köpa färdig men jag föredrar den hemgjord. Jag använder ett recept på lemoncurd men byter ut citronen mot limen. Om man blandar i lite färska myntablad får man en god mojitofrosting istället.
Blanda rivet skal från tre citroner med saft från två/rivet skal och saft från fyra limefrukter och koka upp med strösocker och smör. Sila vätskan. Blanda ut majsstärkelse med saften från den tredje citronen/de två resterande limefrukterna och rör ner i den varma vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar. Häll över krämen i en ren skål eller burk och låt svalna.
Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...