Direktlänk till inlägg 10 april 2013
Här kommer recepten på godsakerna som jag själv bakade till Bs dop.
Drömmar:
ca 50st från sju sorters kakor.
Ugnstemperatur 150grader
100g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
ca 4 dl vetemjöl
Rör matfett, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt oljan lite i sänder. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och blanda ner i degen. Arbeta in resten av mjölet. Rulla ut degen i 2 längder och skär i bitar och forma till bollar. Lägg på bakplåtspapper på plåt och grädda mitt i ugnen i ca 20 min.
Kolakakor
Recpetet kommer från Arla och det blir ca 40st
100g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
Sätt ugnen på 175°. Lägg alla ingredienserna i matberedaren och arbeta snabbt ihop till en deg. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i tre delar. Rulla ut till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Grädda mitt i ugnen tills längderna är ljusbruna, 10–12 min. Skär de varma längderna i sneda ca 3 cm breda kakor.
Blåbärscupcakes med marshmallowsfrosting
Ursprungsreceptet kommer från bloggen "sockerrus" och ger cirka 20-25 cupcakes beroende på storlek
4 dl vetemjöl
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g smör (rumstempererat)
2 dl mjölk
2 ägg
1 tsk vaniljpulver
ca 1-2 dl blåbär
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Häll i 1 dl mjölk och blanda smeten slät. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat. Fyll muffinsformar till max 2/3 och lägg på önskad mängd bär. Grädda i ugnen i cirka 20-25min. Spritsa på frostingen när cupcakesen svalnat och garnera med strössel, färska blåbär eller något annat.
Marshmallowfrosting
Får du frosting över så kan den förvaras i kylen.
För en alternativ frosting som blir minst lika god men inte liks söt är välj istället följande:
Whipped cream cheese frosting
300 gr cream cheese (ex Philadelphia)
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
0,5 – 1 tsk vaniljpulver
2 dl florsocker
Börja med att vispa grädden och bakpulvret* hårt i en skål. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.
Lycka till!!
Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...