Helgen har varit härlig, rolig, god och mysig! I förra veckan jobbade jag och B jobbade med en överraskning till hans moster Fin som fyllde år i helgen. Det skulle bli en Jasontårta med mojitosmak. Jason är mosters hund och vi tyckte hon skulle få en bild på honom på tårtan och eftersom hon gillar drinkar så kändes mojitotårtan rätt som jag såg dem göra på Masterchef Australia för ett tag sedan tyckte vi passade bra!
Så vi beställde en tårtbild på http://www.tartdekoration.com vilket blev bra men för att vara säker på att den inte skulle smälta på tårtan så kavlade vi ut en liten rundel av marsipan som vi satte den ätbara tårtbilden på. Receptet på tårtan googlade vi fram på Masterchef Australias hemsida och översatte och modifierade lite.
Vi blev bjudna på jättegod asiatisk middag och sedan hjälpte B moster att blåsa ut ljusen på tårtan. Bra att ha en liten systerson som hjälper till...!!
Nedan följer receptet om någon blir sugen på en annorlunda och god partytårta!
Mojitotårta
Tårtbotten:
6st ägg
260g strösocker
115g smält smör
260g vetemjöl
Sockerlag:
150 gram ljust muskovadosocker
Skal och saft från 1 lime
0,5 dl vatten
0,75 dl mörk rom
ca 20 myntablad
Limekräm:
2,5 dl florsocker
70 gram osaltat & rumstempererat smör
300 gram Färskost
1 tsk vaniljpulver
Skal från 1 lime
Karamelliserat mandelkross:
100 gram strösocker
100 gram mandlar
Dekoration:
1-2 st limefrukter
1. Vispa äggen i en bunke placerad över ett vattenbad. Vispa upp äggen lite innan du, lite i taget, tillsätter strösockret. Vispa äggen över vattenbad till du har en luftig smet. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa äggen i ca en minut.
2. TiIllsätt det smälta smöret och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget, och vänd smeten jämn.
3. Häll i väl smord springform, ca 24 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen på 190 grader i 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är färdig.
Låt kakan svalna.
4. Sockerlagen: Värm alla ingredienser till sockerlagen i kastrull på medelhög värme. När det fått ett uppkok, dra åt sidan och låt svalna och sila bort myntablad och limeskal.
5. Karamelliserad mandelkross: Smält strösockret i en stekpanna tills det är bärnstensfärgat, häll ner mandlarna och rör om. Häll upp på en plåt täckt med bakplåtspapper. När de karamelliserade mandlarna svalnat: mixa sen sönder dem till ett finmalt mandelkross.
6. Frosting: Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur innanmätet. Blanda dem tillsammans med färskost, smör, florsocker i en stor bunke. Vispa frostingen fluffig, tillsätt rivet limeskal och vispa lite till så att limeskalen fördelar sig jämnt i frostingen.
7. Dela kakan i två delar. Fukta snittytorna på kakan med sockerlag, och fukta kakan ordentligt. Täck underdelen med limekrämen, sätt ihop kakan och avsluta med limekräm. Täck kanterna på kakan med karamelliserat nötkross, skär limen i klyftor och dekorera ovansidan av kakan med dem.
Låt stå kallt 30 minuter innan servering. Vid servering pressa man limen över sin egen tårtbit för en extra smakdimension!
Du kan med fördel förbereda kakan dagen innan det blir den bara bättre av, vänta då med limen och dekorera kakan först precis innan servering.
Lycka till!
Efter kalaset tog pappa P med småkillarna hem och jag tog spårvagnen med min mamma till centrum och så checkade vi in på Posthotellet för en god natts sömn och frukostbuffé! Efter frukost tog jag och mamma en shoppingtur på stan och sedan mötte vi upp födelsedagsbarnet för ytterligare lite firande på Dorsia och en lyxig stund med deras härliga Afternoon tea!
Återigen stort grattis till min fina syster och ett stort tack min mamma för en härlig & välbehövlig hotellövernattning och många pussar till mitt älskade P som tog hand om våra små prinsar!!