Direktlänk till inlägg 26 mars 2013
Idag blir det ingen tid över till bak då det är full fart här med babysim följt av fikadejt med en kompis medans storebror är på dagis. Men receptet på munkarna från igår kommer i alla fall här om någon känner sig lite baksugen! (Originalreceptet kommer från Elle mat och vin, Nr. 2 2013)
Munkar
ca 20 st
1 dl äggvita (ca 2-3st ägg)
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
(+ Ev annan smaksättning exempelvis finrivet skal från citrusfrukt eller liknande, ca 1 tsk)
3 gelantinblad
ca 10 smörgåsrån
200g valfri choklad
1-2 msk neutral matolja
Vispa äggvitorna till ett skum och vänd ner socker och vaniljsocker och fortsätt vispa till en styv marängsmet. Lägg gelantinbladen i kallt vatten ca 10 min. Krama sedan ur dessa och smält i kastrull på svag värme.
Blanda sedan ner lite av marängsmeten i gelantinet så temperaturen går ned och vänd sedan ner gelantinet i marängsmeten och blanda väl. Blanda sedan ner eventuell övrig smaksättning. Häll smeten i en spritspåse.
Ta ut två rundlar i varje smörgåsrån ca 3-4 cm i diameter (jag använde ett snapsglas!) Spritsa sedan ut en marängtopp på varje rundel. Låt dem sedan torka och vila en stund.
Smält chokladen i vattenbad. Blanda ned lite olja så blir det lite lättare att doppa munkarna i chokladen. Doppa dem och ställ dem sedan att torka på ett galler.
Vi sprinklade lite gult strössel över innan de torkat eftersom vi ville ha dem lite påskiga...
Lycka till och kom ihåg att man kan anpassa dessa till sin egen smak vad gäller såväl smak på marängsmeten, typ och smak av choklad, storlek samt typ av kexbotten och dekoration!
Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...