Direktlänk till inlägg 3 februari 2017
Är hemma igen efter en härlig skidsemester i Branäs. Skidpremiären gjordes förra året och killarna tyckte det var skoj så i år åkte vi tillbaks. Lite mer taggade, lite mer vana vid liftar, backar och björnbusar.
Bestämde oss för att testa backarna så fort vi inspekterar stugan och killarna tyckte det var jättekul. En bra start på semestern. Lite trögare gick det dagen därpå men det berodde nog mest på pirret inför skidskolan. I år fick de gå i samma grupp vilket funkade bra eftersom det bara är två år mellan dem. Skönt att ha brorsan med ibland. I samma grupp var det ytterligare två bröder och en kompis till dem. En bra grupp visade det sig då alla verkade ha samma intresse; leka pokemon och tjuv och polis i backen. Att leka verkar vara ett väldigt bra sätt att lära barn att åka slalom då det inte bara blev störtlopp i backen i år, utan det blev även fina svängar och förbättrad kontroll vid eventuella stopp.
Det blev inte bara skidåkning utan de tillbringade även lite tid i Björnidet där de kunde vara och leka en stund med de andra barnen så jag och Pär fick några åk tillsammans i de större backarna.
En eftermiddag fick vi även chansen att åka hundspann eftersom killarna önskat det av sina fastrar i julklapp. Jag och Pär fick också följa med vilket var jättemysigt. De flesta hundarna var av rasen Sibirian huskey och de var väldigt snälla men ylade som vargar när de märkte att det var dags att åka iväg på en tur.
I matväg så packade vi med oss en hel del och åt de flesta mål i stugan men det blev även några besök på den närmaste restaurangen. Jag förberedde en lasagne hemma, köpte med färdig gulaschsoppa med bake off baguetter samt enkla klassiker som korv och bröd och makaroner. En annan rätt som passar bra på fjällsemestern är ju annars våfflor så jag tog med en paket med våffelmix och hoppades att ett våffeljärn skulle finnas men tyvärr så fanns inget sådant i vår stuga. Lyxade även till det en kväll och lagade en snabb camembert fondue som serverades tillsammans med en burk ankrilett, kronärtskockskräm och vitlöksbaguette. Killarna valde ostbågar!
Camembertfondue
Värm ugnen till 180 grader. Välj en camembertost eller liknande ost i trälåda. Skär av locket på osten och lägg tillbaks den i trälådan, utan plast eller liknande runt.
Toppa osten antingen med torkad fruk (tex fikon, aprikos) och nötter alternativt med hackad vitlök samt timjankvistar. Droppa över olivolja samt lite flytande honung Och baka i ugn i ca 5 minuter eller tills osten är varm och rinnig. Servera med bröd och grönsaker att doppa i den goda osten.
Tack och adjö - massor av snö!
Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...